sabato

Wandel rond in het befaamde woonhuis van Frida Kahlo en Diego Rivera

De studio van Frida Kahlo en Diego Rivera in Mexico City. ©Getty Images

Geen relatie zo stormachtig als die tussen Frida Kahlo en de muralist en rokkenjager Diego Rivera, die meermaals scheidden en weer herenigden. Dat wordt ook in hun huis in Mexico City gesymboliseerd: de architect Juan O’Gorman tekende voor het koppel twee aparte atelierwoningen, verbonden met een loopbrug.

Bij de woonst van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo (1907-1954) zullen velen meteen aan haar ouderlijke, kobaltblauwe Casa Azul denken, dat nu dienstdoet als Frida Kahlo Museum. Maar met haar man Diego Rivera liet ze begin jaren '30 nog een ander, architecturaal interessanter bouwwerk optrekken.

Het gedeelte van Frida Kahlo in het huis dat ze deelde met Diego Rivera in Mexico City.

De woning, bestaande uit twee huizen verbonden met een loopbrug, werd in Mexico City gebouwd tussen 1929 en 1931. Het koppel woonde er tot 1934. Niet alleen beleefde Kahlo hier haar meest turbulente periode én maakte ze er haar beste werk, ook geldt het als één van de eerste modernistische gebouwen op het Zuid-Amerikaanse continent.

Daarbij combineerde architect Juan O’Gorman een functionele stijl met traditioneel Mexicaanse toets, zoals de felle kleuren en rijen cactussen in de tuin. Het meest opvallende element is de loopbrug, die hun gezamenlijke, maar ook gescheiden levens reflecteert. In de linkerhelft had Diego Rivero zijn atelier, waar nu zijn collectie archeologische vondsten en andere prullaria tentoongesteld worden.

Het blauwe huis was de woonst van Kahlo, waar haar rolstoel en urne nog steeds te vinden zijn. Verder is de badkamer ingericht met haar originele badkuip, die fans kennen uit haar beroemde schilderij ‘What the water gave me’ uit 1938.

Lees verder

Advertentie
Advertentie