5 autocollecties | Van de best klinkende tot de mooiste

In de eerste jaarhelft passeerden er al veel autocollecties op sabato.be. Van Pavarotti’s persoonlijke favoriet tot een van de mooiste wagens ooit: een selectie.

1 | De best klinkende motor ooit, volgens Jeremy Clarkson

In het eerste leerjaar wilde Tom De Bruyckere al garagist worden. En de periode waarin hij zijn rijbewijs behaalde, was de mooiste in zijn leven.

Advertentie
‘Mijn Maserati Quattroporte Sport GTS klinkt als Pavarotti’
Advertentie

Vandaag blinken er bij hem thuis én in een zwaar beveiligde loods acht topauto’s. Zoals de Jaguar XK120 (1954) in de hal van zijn huis achter zes meter glas, als een speelgoedautootje in een doosje. Zijn absolute favoriet? De Maserati Ghibli (1970), waarmee hij vorig jaar de Zoute Rally reed.

‘Van de moderne Maserati’s is de Quattroporte Sport GTS (2009) mijn favoriet. Volgens de Britse tv-presentator Jeremy Clarkson is zijn motor de best klinkende ooit’, aldus De Bruyckere.

2 | Eén van de mooiste auto’s ever

Vader Paul Rogiers stak zoon Johan aan met zijn liefde voor oldtimers. Intussen bezitten ze er samen zo’n dertig. Hét paradepaardje van hun collectie? De Lagonda LM45 uit 1935.

Advertentie
Advertentie
Jaguar E-Type Series 1 | ‘Eén van de mooiste auto’s ever’

Johan: ‘De Jaguar E-Type Series 1 Flat Floor uit 1961 is een van de mooiste auto’s ever. Ik rij er zeer graag mee.’

3 | Rijklaar na anderhalf uur

Op zijn veertiende kreeg hij al een Mercedes cadeau. Maar Jean Tilmans’ ultieme verzamelobject is de Stanley Steamer Mountain Wagon, een stoombus.⁠

Rijden op stoom | ‘De Stanley Steamer Mountain Wagon rijklaar maken duurt 1,5 uur’

‘De wagen rijklaar maken vergt anderhalf uur. Eerst zeventig liter water koken, dan druk opbouwen tot 31 bar. Na vijftig kilometer rijden moet je opnieuw water tanken’, zegt Tilmans.⁠

4 | Oldtimers op een hoeve

Luc Huyghe verzamelt al dertig jaar oldtimers à volonté op een hoeve die hij deelt met zijn dochter Evelien. Als hij er maar één mocht houden? De Jaguar XK150S Roadster (1958) in British Racing Green.

‘Mijn Jaguar XK150S Roadster zou ik nooit wegdoen’ | Oldtimerverzamelaar Luc Huyghe

‘Met enkele Porsches en Mercedessen rij ik, maar met de meeste auto’s niet. Het is ook niet belangrijk: het zijn collectiewagens’, aldus Huyghe.

5 | Once in a lifetime

Zeven oldtimer-Mercedessen heeft autohandelaar Soufiane Zekri. Zijn favoriet? De Mercedes-Benz 280E Automaat uit 1978.

‘Deze Mercedes 280E zie je maar één keer in je leven passeren’

Zekri: ‘Ik mocht hem alleen kopen omdat ik beloofde dat ik de auto nooit meer zou wegdoen.’

Advertentie