5 beloftevolle youngtimers in verschillende prijsklassen

Wie goed kiest, kan van zijn klassieke auto behalve veel rijplezier ook waardevastheid krijgen. We selecteerden vijf beloftevolle youngtimers.

Elke generatie verlangt naar de auto’s uit haar jeugdjaren. Dat beïnvloedt de vraag, waardoor de prijzen op bepaalde momenten de hoogte ingaan, soms regelrecht de stratosfeer in. Denk aan de gekke bedragen die voor Volkswagen-busjes worden neergeteld.

Maar door het uitsterven van een generatie, of gewoon door de grillen van de markt, kunnen de prijzen ook weer dalen. Dat gebeurde met vooroorlogse wagens, waarvoor de belangstelling de voorbije jaren opnieuw is toegenomen, en gebeurt allicht ook met de auto’s die bij babyboomers in trek zijn. Topauto’s of iconische modellen uit de jaren 50, 60 en 70 zullen altijd veel geld waard zijn. Maar voor de subtop en de meer banale auto’s zal de belangstelling vroeg of laat afnemen.

Advertentie
5 bekende elektrische rijders over hun e-auto en -ervaringen

Auto’s die we vandaag youngtimers noemen, zullen dan meer in de gratie komen. Over wat het begrip precies inhoudt, bestaat geen eensgezindheid. Maar laten we stellen dat een auto die zowat 15 jaar oud is, er stilaan bij hoort. Op die leeftijd heeft hij in Vlaanderen nog geen voordelig fiscaal statuut. Pas als een auto 30 jaar oud is, kun je hem inschrijven als een oldtimer. De belasting op inverkeerstelling (biv) en de jaarlijkse verkeersbelasting worden dan herleid tot een forfaitair bedrag van respectievelijk 53 en 99,99 euro. En je moet slechts elk tweede jaar naar de keuring. Daartegenover staan enkele beperkingen. Zo mag je hem niet voor commerciële of professionele doeleinden gebruiken.

Behalve dat de prijzen zich vaak op hun dieptepunt bevinden, biedt een youngtimer ook het voordeel dat hij doorgaans betrouwbaarder is dan een oudere wagen.

Voor youngtimers geldt dat niet, al kun je er in sommige gevallen niet meer in een lage-emissiezone mee terecht. Behalve dat de prijzen zich vaak op hun dieptepunt bevinden, biedt zo’n auto ook het voordeel dat hij doorgaans betrouwbaarder is dan een oudere wagen en dat de onderdelen nog vlot verkrijgbaar zijn. Dat auto’s sinds de jaren 90 en de vroege jaren 2000 volgestouwd worden met elektronica, maakt ze tegelijk kwetsbaarder.

Advertentie
Advertentie

Er zijn altijd goedkope auto’s die plots worden herontdekt. Factoren die meespelen, zijn de zeldzaamheid van een type of een speciale uitvoering. Maar ook een iconisch of vernieuwend karakter of een denderend succes kunnen een specifiek model de status van collectible verlenen. We brengen vijf auto’s die mogelijk mobiel erfgoed worden onder de aandacht.

Open rijden, een eenvoudige techniek, een hoog fungehalte, een grote betrouwbaarheid en een betaalbare prijs: de lichte Mazda MX-5 heeft het allemaal.
©supergenijalac | Shutterstock

Mazda MX-5

De eerste generatie van de Mazda MX-5, in de VS Miata genoemd, kwam in 1989 op de markt. De vroege exemplaren genieten dus al van het fiscaal vriendelijke oldtimerstatuut. De auto was geïnspireerd op de klassieke, veelal Britse roadsters uit de jaren 60 zoals de Lotus Elan, maar de realisatie gebeurde in Japan. Open rijden, een eenvoudige techniek, een hoog fungehalte, een grote betrouwbaarheid en een betaalbare prijs: de lichte MX-5 heeft het allemaal.

Go Forest-CEO Sarah Parent | ‘Mijn elektrische auto redde mijn leven’

Dat maakte de open tweezitter opnieuw populair. In 2016 rondde hij de kaap van 1 miljoen geproduceerde exemplaren, waarmee hij de best verkochte auto in zijn genre werd. Toch zijn er valkuilen, met de roestduivel als belangrijkste potentiële pretbederver. De eerste, meest spartaanse generatie (1989 - 1997) wordt aangeboden voor zowat 2.000 euro voor opknappers tot 25.000 euro of meer voor de mooiste exemplaren.

Toen de Audi TT in 1998 verscheen, was hij een eyecatcher waar menig autoliefhebber smoorverliefd op werd.
©Agia | Shutterstock

Audi TT

Toen de Audi TT in 1998 verscheen, was hij een eyecatcher waar menig autoliefhebber smoorverliefd op werd. De op Bauhaus geïnspireerde rijdende sculptuur was mooi vormgegeven: bol, maar ook een tikje brutaal en extravagant, waardoor de auto een stijlicoon werd. Een jaar later kwam er een open variant. De motorisaties gaan van een 1.8 liter turbomotor met 150 pk tot een 250 pk sterke 3.2 V6 Quattro.

5 autocollecties | Van de best klinkende tot de mooiste

De tijdloos gelijnde oer-TT bleef in productie tot 2006. 25 jaar na zijn introductie wordt die eerste generatie bewaard én gezocht. Al heeft hij zijn zwakke plekken. De metertjes op het dashboard laten het al eens afweten, er kunnen problemen zijn met de raammechanismen en de vroege exemplaren waren sterk overstuurd - en dus crashgevoelig. Sommige TT’s zijn simpelweg afgeragd, wat de kosten de hoogte in kan jagen. De prijzen gaan van 2.500 tot 45.000 euro voor topuitvoeringen met lage kilometerstanden. Goedkoop is vaak duurkoop, maar voor minder dan 10.000 euro valt soms een prima exemplaar op de kop te tikken.

Met de Avantime wilde Renault de Duitse topklassewagens overtreffen. Hij moest zijn tijd vooruit zijn.
©Art Konovalov | Shutterstock

Renault Avantime

Ook flops kunnen cultauto’s worden. Met de Avantime wilde Renault de Duitse topklassewagens overtreffen. Hij moest zijn tijd vooruit zijn en de Twingo-ontwerper Patrick le Quément tekende een unieke, non-conformistische MPV zonder B-stijlen, met twee gigantische deuren en het grootste glazen dak tot dan toe op een productiewagen. De dure Avantime werd geleverd als 3.0 V6, 2.0 viercilinder turbo en 2.2 diesel. Maar het concept sprak niet aan en de kwaliteit was gebrekkig. De elektronica haperde, de dakconstructie kraakte dat het een lust was en de ramen sloten zelden zoals het moet.

De Zero elektrische motorfiets | ‘Ik kan in 3 seconden naar 100 kilometer per uur’

Het resultaat: de door Matra gebouwde Avantime werd tussen augustus 2001 en mei 2003 geproduceerd op amper 8.557 exemplaren. Maar er is wel degelijk een kleine schare grote fans. De prijzen schommelen tussen 5.000 en 20.000 euro, al vonden we nieuwwaardige exemplaren voor 37.500 en 45.000 euro. Misschien iets voor econoom Geert Noels, die spijt heeft dat hij de zijne ooit heeft verkocht?

Eigenlijk was de Alfa Romeo 8C Competizione een instant collectiewagen toen hij in 2006 op het autosalon van Parijs werd voorgesteld.
©Roman.S-Photographer

Alfa Romeo 8C Competizione

Eigenlijk was de Alfa Romeo 8C Competizione een instant collectiewagen toen hij in 2006 op het autosalon van Parijs werd voorgesteld. In 2009 verscheen ook een open Spider-uitvoering. Van beide werden slechts 500 exemplaren gebouwd. Een wondermooi, intern ontworpen koetswerk van carbon dat verwijst naar het roemrijke merkverleden, een heerlijk klinkende 450 pk sterke achtcilindermotor van Ferrari en een topsnelheid van bijna 300 kilometer per uur: ziedaar de ingrediënten van deze droomwagen. Vandaag kost hij zowat de helft meer dan zijn introductieprijs van 180.000 euro. Voor Alfisti met een lichtere beurs is er de kleinere en nog jongere Alfa Romeo 4C, die ook veel kans maakt om het tot klassieker te schoppen.

De Mercedes-Benz SL R129 komt almaar meer in het vizier van verzamelaars of liefhebbers die er een fijne weekendauto bij willen.
©Simlinger | Shutterstock

Mercedes-Benz SL R129

Een Mercedes SL is altijd een klassieker in spe. Deze modelreeks komt almaar meer in het vizier van verzamelaars of liefhebbers die er een fijne weekendauto bij willen. Ook al is dit model de 30 jaar gepasseerd, het oogt nog altijd modern. Er zijn zescilinders met 12 en 24 kleppen, een 500 SL met V8-motor en een 600 SL met een ultradikke V12. Hoewel die laatste het nec plus ultra is, is het ook de meest delicate variant, en de meest dorstige. De tijden dat deze SL’s voor belachelijk weinig geld werden aangeboden, zijn stilaan voorbij. Al kun je voor minder dan 15.000 euro een goed exemplaar vinden.

Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer