Unieke veiling in Autoworld met stuks uit Ferrari-collectie van racepiloot Jacques Swaters

Op zaterdag 13 mei gaat er in het Brusselse automuseum Autoworld een collectie unieke wagens onder de hamer, samen met automobilia van de bekende Belgische racepiloot en Ferrari-importeur Jacques Swaters.

Veiling

Waar? | Autoworld, Jubelpark, 1000 Brussel
Wanneer? | Op 11 en 12 mei kunt u er van 10 tot 18 uur terecht voor de preview. Op 13 mei vindt de veiling plaats, van 12.30 tot 17 uur.
Website? | bonhams.com/cars

Racelegende en Ferrari-importeur

Advertentie

Jacques Swaters (1926-2010) begon zijn carrière als racepiloot tijdens de 24 uur van Spa-Francorchamps in 1948. In 1952 won hij de Grand Prix Formule 1 van Duitsland met een Ferrari 500 F2, een van zijn belangrijkste overwinningen. De Brusselaar richtte in datzelfde jaar het raceteam Ecurie Francorchamps op, waarvan hij later teambaas werd.

Ook in 1952 werd Swaters de officiële Ferrari-importeur voor de Benelux. Hij maakte van België het eerste land in Europa en het tweede in de wereld dat Ferrari’s importeerde. Velen kennen Swaters van zijn Garage Francorchamps in Brussel, waar hij zijn Ferrari-imperium onderbracht.

Bonhams wist het resterende deel van de automobilia van Swaters te consigneren, goed voor 37 loten.

Zeventig auto’s en Swaters’ nalatenschap

Op zaterdag 13 mei brengt veilinghuis Bonhams zeventig collectie-auto’s, een aantal motorfietsen en een ruim assortiment aan automobilia onder de hamer in het Brusselse automuseum Autoworld. Tot de auto’s behoren oldtimers uit de jaren 50 en 60, maar ook moderne sportwagens en supercars, waarvan enkele minder dan duizend kilometer op de teller hebben. Het grootste deel van het aanbod wordt zonder minimumprijs verkocht op zaterdag.

Advertentie
Advertentie

Gregory Tuytens organiseert de autoveilingen van het Britse veilinghuis in België en licht de drie opvallendste loten uit. ‘Hoewel alle grote merken hier vertegenwoordigd zijn, ligt de nadruk op bijzondere modellen van Mercedes-Benz. Lot 135 is de Mercedes-Benz 300 SL Roadster uit 1961, en is met een geschatte prijs van 1,15 tot 1,4 miljoen euro met voorsprong het duurste lot op de veiling.’

Lot 131 springt er dan weer uit door zijn link met België. ‘Opvallend is het houtwerk aan de buitenkant van de carrosserie van de Chrysler New Yorker ‘Town & Country’ Woodie Convertible uit 1946’, zegt Tuytens. ‘Het excentrieke design maakte deze auto geknipt voor een rol in een Franse film. In de jaren 70 bolde hij al in Brussel, en nu staat hij hier te koop.’

Volgens Tuytens is de derde must-see lot 144, de Bentley Brooklands Coupé uit 2009. ‘Deze auto is hyperelegant en handgemaakt in Engeland. Hij was al heel duur, en nu hij een future classic wordt, begint de prijs van deze occasie weer te stijgen.’

Naast tientallen auto’s wist Bonhams ook het resterende deel van de automobilia van Swaters te consigneren, goed voor 37 loten. ‘Omdat hij de eerste officiële Ferrari-importeur in Europa was en Ferrari vorig jaar 75 jaar bestond, geeft dat een toegevoegde waarde aan dit deel van de veiling’, zegt Tuytens.

Welke stuks van Swaters’ erfenis kunt u er op de kop tikken? ‘Naast een collectie bijzondere boeken, grote foto’s en zijn briefwisseling met Enzo Ferrari zijn er speciale Ferrari-toebehoren, zoals helmen, een Ferrari-stuur én zijn Francorchamps-vest.’

Advertentie