sabato

Van Aston Martin tot Tesla: autobouwers storten zich op de e-bike

Tesla Model B

Geen autosalon dit jaar, al stonden autoproducenten niet stil: massaal zetten ze in op elektrische fietsen. Hebben we straks allemaal een e-bike van Tesla, Mercedes of Aston Martin?

1. Tesla

Met zijn futuristische concept, getekend Kendall Toerner, springt de Tesla Model B meteen in het oog. Het spacy display zit in het frame verwerkt en kun je uiteraard verbinden met een smartphone-app.

Top of the road: deze designstudie voor een e-bike herdefinieert het fietsstuur: het zit vast aan het frame en detecteert kracht, waardoor je een bocht maakt door gewoonweg meer druk uit te oefenen op één kant.

Prijs: deze conceptbike is nog niet te koop.

Tesla Model B ©Tesla

2. Aston Martin

De schoonheidsprijs gaat naar de Classic N°5 en de DB Modern, collabs tussen de Franse bouwer van luxueuze e-bikes Coleen en het oer-Britse Aston Martin. De DB Modern heeft zes geïntegreerde versnellingen en is de meest sportieve e-bike van Coleen.

In enkele tellen zit je aan 45 km/u. De N°5 dan weer is een hommage aan de groene Aston Martin DBR1 N°5 waarmee Carroll Shelby en Roy Salvadori in 1959 de 24 Uur van Le Mans wonnen. Als James Bond ooit aan het e-biken gaat, zou het weleens hierop kunnen zijn.

Classic N°5 van Coleen en Aston Martin

Maximumsnelheid: 45 km/u (DB Modern, alleen met 750W-motor) en 25 of 45 km/u (Classic N°5 met een motor van 250W respectievelijk 750W).

Actieradius: 70 kilometer (DB Modern) en 70 of 100 kilometer (Classic N°5).

Top of the road: het frame wordt in Biarritz met de hand gebouwd.

Prijs: 8685 euro voor de Classic N°5, DB Modern vanaf 9990 euro.

DB Modern van Coleen en Aston Martin

3. Audi

Dit is een opvouwbare kruising tussen een e-step en een skateboard. De manier van sturen van de Audi e-tron Scooter is trouwens ook gebaseerd op die van skaters (en surfers): je staat zijdelings op het vierwielertje  en houdt slechts één hand op het stuur, waarbij het ding vloeiend de bewegingen van je lichaam volgt.

Audi e-tron Scooter

Gewicht: amper 12 kilogram.

Maximumsnelheid: 20 km/h.

Actieradius: 20 kilometer.

Prijs: 2000 euro.

04. Mercedes

Deze tweewieler ontwikkelde Mercedes samen met n+ Bikes. De naam verwijst naar het EQ Formula E Team waarmee het Duitse merk met de ster deelneemt aan de elektrische variant op de formule 1.

Gewicht: 17 kilogram.

Maximumsnelheid: 32 km/u.

Actieradius: van 60 tot 100 km.

Top of the road: het carbon kettingsysteem zonder olie heeft geen onderhoud nodig tot 30.000 kilometer.

Prijs: 2673 euro voor de EQ Formula E Team eBike of 3759 euro voor de Silver Arrows eBike, die is uitgerust met twee accu’s.

EQ Formula E Team eBike ©DMAX PHOTOGRAPHY

5. BMW

De ideale oplossing voor de ‘last mile’ is deze BMW E-Scooter. Al is de naam verwarrend, want eigenlijk is dit een elektrische step. Na gebruik vouw je hem in een handomdraai op.

BMW E-Scooter

Maximumsnelheid: 20 km/h.

Actieradius: 12 kilometer.

Top of the road: met slechts 9 kilogram is dit het pluimpje onder de e-tuigen.

Prijs: 812 euro.

6. Harley-Davidson

Als zelfs Harley-Davidson fietsen begint te maken, weet je dat het serieus wordt. Verwijzend naar het eerste model uit 1903 richtte Harley recent een eigen merk van elektrische fietsen op: Serial 1 Cycle Company. Dit is de Rush/CTY SPD die dit voorjaar alvast in Duitsland wordt geleverd. ‘Born to be Wild’ van Steppenwolf klinkt voortaan net ietsje zachter.

Maximumsnelheid: 45 km/uur.

Actieradius: 40-185 kilometer.

Top of the road: motor en batterij zijn zeer laag gepositioneerd, wat dit tot een van de meest wendbare e-bikes moet maken.

Prijs: +/- 4100 euro.

Harley-Davidson Rush/CTY SPD

Peugeot

Bij ‘fietsen’ kun je niet om Peugeot heen. Die maakte het bedrijf al lang voordat het auto’s bouwde. En tien jaar geleden sprong Peugeot ook al op de kar van de e-bikes, waarvan het vandaag een groot gamma heeft. Vorig jaar lanceerde het de Crossover-serie, geïnspireerd op de SUV's uit de autowereld. Topmodel daarbinnen is deze eT01 Crossover FS (Full Suspension) Equipé Powertube.

Peugeot eT01 Crossover FS (Full Suspension) Equipé Powertube ©Peugeot

Actieradius: tot 110 kilometer.

Top of the road: De batterij van Bosch zit in het aluminium kader verwerkt en bevindt zich dicht bij de motor, wat het design en de balans van de fiets ten goede komt.

Prijs: 3999 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie