Advertentie
Advertentie
sabato

Verplaatsen in stijl: auto vs. plooifiets

©Davide De Martis

Een zwak voor mooie auto's? Of liever met de fiets? Zo verplaats je je in stijl van punt A naar punt B.

To drive: Lamborghini Countach

Het moet een van de meest fotogenieke auto’s ooit zijn: de Lamborghini Countach. Je ziet er Leonardo DiCaprio als Jordan Belfort mee rondrijden in ‘The Wolf of Wall Street’ en de omhoogklappende deuren zijn iconisch. Criticasters hekelen het rijcomfort: schakelen vergt stevige spierballen, achteruitparkeren is nagenoeg onmogelijk en omdat de ramen niet open kunnen, is het bloedheet in de auto. Er werden van de Countach dan ook maar 1999 exemplaren gemaakt, het laatste in 1990.

De Lamborghini Countach waarmee je DiCaprio in 'The Wolf of Wall Street' ziet rondrijen. ©Davide De Martis

Dit voorjaar is het exact vijftig jaar geleden dat de futuristische auto werd voorgesteld aan het publiek. Dat viert het Italiaanse Lamborghini met een expo die vandaag opent in zijn fabrieksmuseum Mudetec in Sant’Agata Bolognese. En die gekke naam? Countach is Piemontees dialect voor ‘verbazingwekkend mooi’.

Arbre magique 2.0

In een stijlvolle auto moet het steevast lekker ruiken.

Wie toe is aan een upgrade van zijn Arbre Magique heeft geluk. Acqua di Parma en het interieurdesignhuis Poltrona Frau steken de autoluchtverfrisser in een luxedesignjasje. Het kleinood in geel, grijs of bruin leder is ontworpen door GamFratesi, een architectuur- en designduo dat ook werkt voor de Italiaanse designmerken Molteni en Gubi. Je plaatst de magnetische verfrisser op een ventilatierooster en vult hem met een Acqua di Parma-geur naar keuze.

Acqua di Parma en het interieurdesignhuis Poltrona Frau steken de autoluchtverfrisser in een luxedesignjasje. ©Aqua di Parma

Diffuser 106 euro, refill 44 euro, acquadiparma.com

To bike: Cowgirl

De hippe elektrische fietsen van het Brusselse Cowboy spraken met hun stoere zwarte look vooral mannen aan. Dat verandert nu het bedrijf een ‘step through’-model lanceert, een vrouwenfiets dus, die voor het eerst ook leverbaar is in het wit.

Een vrouwenfiets, voor het eerst ook leverbaar in het wit. ©Cowboy

2490 euro, pre-order, levering in september, cowboy.com

Bags & Bikes

Bij een hippe elektrische fiets hoort een even hippe rugzak.

Dwars, of mooi gezegd: eigenzinnig. Zo kun je de merken Freitag en Brompton wel omschrijven. Het Zwitserse Freitag maakt tassen van afgedankt vrachtwagenzeil en van autogordels – creaties die ver wegblijven van de geitenwollensokken recyclinglook. Dat er vooral estheten zoals architecten en grafisch ontwerpers mee rondlopen, zegt genoeg.

De twee non-conformisten lanceren nu samen een rechthoekige rugzak. ©Michael Sieber

Het Britse Brompton vervaardigt zijn Rolls-Royce onder de plooifietsen nog altijd met de hand in het hartje van Londen. Ook Freitag is zo zot om te produceren in een van de duurste steden ter wereld: Zürich. De twee non-conformisten lanceren nu samen een rechthoekige rugzak die je – als je hem een kwartslag draait – ook kunt vastklikken aan je Brompton. Van deze ‘F748 Coltrane’ zijn er 3000 unieke exemplaren beschikbaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie