sabato

Bekentenissen van een ‘facialholic': een reis rond de wereld in 7 gezichtsbehandelingen

©Folio Id - Antonio Terron

Van cryotherapie tot microneedling. Op zoek naar de heilige graal der facials. 's Werelds beste plekken voor een gezichtsbehandeling.

Ooit al geprobeerd je huid bij -30 °C te laten bevriezen om de collageenproductie te verhogen en de huidcontouren te verbeteren? Heb je je al eens ingesmeerd met plasma uit je eigen lichaam? Nee? Ik dus wel. Ik noem mezelf dan ook zonder schaamte een facialholic, een gezichtsbehandelingsverslaafde.

Niets maakt mij happyer dan het gevoel van een pas gereinigde en gevoede huid. Ik ben behandeld in cleane, witte klinieken in Londen, Parijs en New York, maar ook in luchthavenlounges, hotelspa’s, thuis en in dubieuze houten cabans in India. Een vriend berekende dat ik vorig jaar gemiddeld om de twee weken een gezichtsbehandeling heb ondergaan.

‘Een vriend rekende me voor dat ik vorig jaar gemiddeld om de twee weken een gezichtsbehandeling heb ondergaan. Ja, het is een obsessie.’

Zoals bij veel ‘facial junkies’ is het destijds allemaal begonnen met een vaak voorkomend probleem: acne. Ik heb last van het polycysteus-ovariumsyndroom (een hormonale evenwichtsverstoring), wat betekent dat mijn huid zonder duidelijke reden moeilijk gaat doen. Ik kan maandenlang een gave huid hebben en op een morgen wakker worden met een gezicht vol puisten.

Uiteraard doe ik het voor de behandelingen, al is het praten met huidverzorgingsspecialisten ook niet onbelangrijk voor mij. Je kunt bij hem of haar niet alleen je huidproblemen kwijt, je steekt telkens ook wel iets op. Over welke producten de beste kwaliteit leveren, over hoe je de gezichtshuid op de juiste manier masseert opdat ze er vol en verjongd uitziet...

Maar vooral: net zoals er geen ‘free lunches’ zijn, bestaat er evenmin zoiets als een ‘quick fix’. Eén gezichtsbehandeling ontketent voor je huid geen revolutie. Het is de volhouder die wint. Na jaren van proberen én van beproevingen, hierbij de beste niet-invasieve gezichtsbehandelingen ter wereld.

New York Dermatology Group, Integral Health & Welness Clinic. ©© Albert Vecerka/Esto

1. ‘Ideaal om fijne lijntjes te verzachten’

Triad-gezichtsbehandeling, New York

Ik ben helemaal weg van deze gezichtsbehandeling. Ook al vertelde dokter Costas Papageorgiou, de oprichter van het cosmeticamerk New York Dermatology Group, me dat ik ‘nog maar vijf jaar te genieten had van een symmetrisch gezicht’.

Elke behandeling begint met een 3D-scan die bepaalt welke gebieden behandeling nodig hebben. Papageorgiou kon zien dat ik op mijn linkerkant slaap, waardoor die kant van mijn gezicht sneller veroudert.

Daarna volgt microdermabrasie, een niet-invasieve procedure die gebruikmaakt van kleine kristallen om de dode huidcellen uit de bovenste huidlaag te verwijderen. Vervolgens komt er een lasertoning om de pigmentering te egaliseren. Het laserlicht werkt ongelooflijk kalmerend en voelt aan als warme waterdruppels op het gezicht. Het helpt ook om de textuur te verbeteren en de collageenproductie te stimuleren. De derde en laatste stap is een zachte chemische peeling om de huid te verfrissen, waarbij Papageorgiou vaak afrondt met een behandeling op maat.

Deze facial helpt om fijne lijntjes te verzachten, de huidtextuur te verbeteren en de glans van de huid een boost te geven.

Tip: doe een Triad Facial de week vóór het event waarop je wil schitteren. De behandeling kan hier en daar immers een puistje veroorzaken doordat onzuiverheden naar buiten worden gewerkt.

800 dollar, New York Dermatology Group, Integral Health & Wellness Clinic, New York. 

2. ‘Een shot zuurstof’

111SKIN-cryogezichts-behandeling, Londen

Toen ik twee jaar geleden cryotherapie ontdekte, was ik meteen verkocht. Of je nu last hebt van een hormonale huid of er gewoonweg fantastisch wilt uitzien voor een belangrijk evenement, deze gezichtsbehandeling geeft altijd geweldige resultaten.

De behandeling gebeurt met een machine die eruitziet als een miniatuurslang. Die perst een gecontroleerd mengsel van lucht en zuivere zuurstof op het gezicht bij temperaturen van -30 °C of kouder. Het mondstuk wordt met de hand vastgehouden en volgt de contouren van het gezicht. De koude lucht bevordert het zuurstofgehalte en de microcirculatie. Het slimme is echter dat de ijzige lucht de huid ‘misleidt’ en aanzet om meer collageen en elastine te produceren.

Het resultaat? Een vollere en gezonde teint. Voor een duurzamer resultaat heb je alle zes weken minimaal drie behandelingen nodig.

Vanaf 250 pond, Harrods Wellness Clinic en Harvey Nichols, Londen, Groot-Brittannië.

©rv

3. ‘Een echte gamechanger’

Acupunctuur meets ‘gua sha’-gezichtsbehandeling, Parijs

Alleen al de gedachte aan acupunctuur bezorgde mij vroeger al rillingen. Maar sinds ik het eerder dit jaar heb geprobeerd, ben ik helemaal verkocht. Het is een echte gamechanger voor mijn huid.

Acupunctuur is een traditionele Chinese behandeling die gebruikmaakt van zeer fijne naalden om het lichaam te helpen zijn natuurlijke balans te vinden. Acupunctuurgezichts-behandelingen kunnen helpen bij een aantal huidproblemen, van het aanpakken van fijne lijntjes en rimpels tot het verminderen van donkere kringen en dofheid.

De Parijse specialiste Elaine Huntzinger combineert haar acupunctuurgezichtsbehandelingen met ‘gua sha’ (een eeuwenoude Chinese techniek die gebruikmaakt van stenen en die wallen vermindert en helpt bij het liften en contouren van het gezicht), gezichtscupping voor lymfedrainage en rollers van jade om de huid te helpen afkoelen en kalmeren.

Elke acupunctuurbehandeling is volledig op maat en is bij elk bezoek anders. Raap al je moed samen: dit is een absolute aanrader.

100 euro, Elaine Huntzinger, Parijs, Frankrijk.

4. ‘24-karaats goud en microbotox’

AquaGold-gezichts-behandeling, Londen

Deze gezichtsbehandeling pakt veel basisproblemen aan. Te wijde poriën, een slechte pigmentatie of - zoals bij mij - acnelittekens.

Er wordt een kleine hoeveelheid bloed afgenomen, waarvan het plasma in een centrifuge wordt afgezonderd. (Niet te verwarren met de ‘vampire facial’, omdat hier geen bloed op het gezicht wordt aangebracht.) Vervolgens worden een kleine dosis microbotox, hyaluronzuur, vitamines, bioactieve verbindingen en 24-karaats goud (dat blijkbaar als geleider fungeert) aan het plasma toegevoegd. Dit brouwsel wordt daarna zeer nauwkeurig in de huid gebracht met micronaalden (de naalden zijn 24-karaats verguld en dunner dan een mensenhaar).

Deze gezichtsbehandeling kan wat ongemakkelijk aanvoelen. Heb je een gevoelige huid, dan zal je 24 uur nodig hebben om te herstellen. Dus een facial om minimaal een paar dagen voor een groot evenement uit te proberen. Voor de beste resultaten boek je het best drie behandelingen, waartussen dan telkens een maand ligt.

800 pond of 2100 pond voor een reeks van drie, Mallucci Londen, Groot-Brittannië. 

©Albert Vecerka

5. ‘Stralende huid zonder pijn’

LightStim-gezichtsbehandeling, Los Angeles

Bij deze zou de volgende waarschuwing verplicht moeten zijn: erg verslavend. Ontspannend, pijnloos en goed voor de huid: wat is er niét leuk aan behandelingen met ledlicht? Kate Somervilles kliniek in Los Angeles, VS, is een hotspot voor beroemdheden, vooral zij die op zoek zijn naar de perfecte ‘gloed’.

De LightStim-gezichtsbehandeling van Somerville combineert een reeks behandelingen, zoals scrubben en extracties, en eindigt met drie soorten ledlicht: oranje, rood en infrarood. Deze combinatie dringt diep door in het huidoppervlak en stimuleert het collageen, vermindert roodheid of ontstekingen, en bevordert de bloedcirculatie. Het resultaat is een dauwachtige en stralende huid zonder pijn.

Perfect voor alle huidtypes en als je gezicht er wat rozig uitziet op de dag van een vergadering of feestje is het een geweldige manier om te kalmeren en te verzachten. Doe jezelf een plezier, het is zo ontspannend dat ik ervan in slaap val.

260 dollar, Kate Somerville, Los Angeles.

6. ‘Zes behandelingen ineen’

Hydrafacial-gezichts-behandeling, Londen

Wil je dat je huid zo gehydrateerd oogt alsof je net uit het zwembad stapt? Zoek dan niet verder: deze behandeling is zes ineen, allemaal gericht op het voeden van de huid.

Ze begint met lymfedrainage, een massagetechniek die helpt om de spieren in je gezicht te liften en de giftige stoffen in je huid afdrijft. Daarna volgt een milde glycolische peeling die je huid laat stralen door een extractie van puistjes met behulp van een zuigmondstuk. Bij de hydratatie wordt gebruikgemaakt van een krachtig mengsel van hyaluronzuur, peptiden en antioxidanten die de huid dat ‘vollere’ effect geven. Daarna wordt nog afgerond met ledlichttherapie.

Deze gezichtsbehandeling kan regelmatig of voor speciale gelegenheden worden gedaan. Ook meegenomen: onmiddellijk na de behandeling kan je opnieuw onder de mensen.

Vanaf 130 pond, Cavendish Clinic, Londen. Ook in België bieden heel wat schoonheidsinstituten een hydrafacial aan. 

©rv

7. ‘Gepersonaliseerd en holistisch’

Aesop-gezichtsbehandeling, Tokio

‘Iedereen heeft het zo druk, we reppen ons van de ene plek naar de andere. We moeten het met zijn allen kalmer aan doen’, zegt Suzanne Santos, chief customer officer van Aesop. ‘We hebben er drie jaar over gedaan om onze nieuwste vochtinbrengende crème te ontwikkelen. Haasten hoeft niet en zo moeten gezichtsbehandelingen ook aanvoelen.’

Aesops behandelingen (in selecte winkels over de hele wereld) vertrekken van een holistische en bespoke benadering van de huid. Vandaar dat telkens wordt gestart met een consultatie onder vier ogen met de gezichtsverzorgingsexpert van Aesop zelf, waarbij huidproblemen worden besproken tijdens het drinken van Aesops eigen kruidenthee.

Na de analyse van de huid (mijn belangrijkste problemen waren hydratatie, helderheid en een gebrek aan evenwicht) stelt de gezichtsverzorger een behandeling op maat samen, variërend van een massage die gericht is op lymfedrainage, tot droge gezichtsborstelingen en hydratatiemaskers. Geen enkele gezichtsbehandeling is dezelfde.

Vanaf 50 pond, verkrijgbaar in selecte Aesop-winkels, in Europa alleen in Hamburg (Duitsland) en Richmond (Engeland). 

Lees verder

Advertentie
Advertentie