Mustache mania: de comeback van de eighties-pornstache

Het tijdperk van de hipsterbaarden is nog maar net voorbij of daar maakt de eighties-pornstache al een comeback. Bij filmsterren en modeontwerpers zit het helemaal snor.

Acteur Timothée Chalamet heeft een potloodachtige dunne. Die van Robert Pattinson (‘The Batman’, ‘Twilight’) is bijna intimiderend groot. In die van ‘Top Gun’-acteur Miles Teller zit een wat vreemde buiging. En ‘Euphoria’-ster Jacob Elordi werd onlangs door paparazzi gespot met een kort, maar toch verrassend aantrekkelijk exemplaar. Het gaat hier uiteraard over hun snorren, wat dacht je? Sommigen gruwen ervan, anderen zien er de charme wel van in. Hoe controversieel ook: the stache is back.

Robert Pattinson in de film 'The Lighthouse
©Photo News
Advertentie

Hollywood is helemaal gek van snorren. Internetlievelingen als Paul Mescal, Pedro Pas­cal en Henry Cavill lijken plots allemaal geïnspireerd door ‘golden age’-sterren als Burt Reynolds en Clark Gable.

Op TikTok – waar filmpjes van miljoenen tieners en twintigers toch kunnen dienen als culturele graadmeter – heeft de zoekterm ‘mustache’ maar liefst 4 miljard hits. Veel van die TikTok-gebruikers zijn nog veel te jong om een snor te laten staan, dus wie weet wat er ons de komende jaren nog te wachten staat?

Op TikTok – waar filmpjes van miljoenen tieners en twintigers toch kunnen dienen als culturele graadmeter – heeft de zoekterm ‘mustache’ liefst 4 miljard hits.

Niet alleen op de rode lopers en in de krochten van het internet zijn snorren trending, je kon ze ook spotten op de catwalks van Burberry en Bottega Veneta. Ook de designers zelf doen graag mee: onder meer de Belgen Christian Wijnants en Glenn Martens (creatief directeur van Diesel), en ook Parijzenaar Haider Ackermann hebben een bewonderingswaardige bovenlip.

Advertentie
Advertentie
Acteur Henry Cavill en zijn snor.
©Photo News

De comeback van de snor is deels te danken aan ‘Movember’, de actie in november waarbij mannen werden aangemoedigd om hun snor een maand lang te laten groeien om prostaatkanker onder de aandacht te brengen. Sommige deelnemers besloten daarna hun snor simpelweg te laten staan.

Maar nóg belangrijker is de comeback van de eightiesmode: bij Gucci barstten de felle kleuren van de catwalk, bij Louis Vuitton zag je oversized jassen en pantsuits à volonté, Raf Simons’ laatste lente-/zomercollectie werd ‘80’s as hell’ genoemd. En als de jaren 1980 terug zijn, herrijzen de snorren mee. Macho’s als Tom Selleck en Lionel Richie showden met trots hun snor (vaak in combinatie met hun borsthaar, trouwens). Prince had dan weer een iets dunnere, maar niet minder imposante snor, die compleet paste bij zijn genderfluïde stijl.

Rijkswachters en dictators

Freddie Mercury
©Photo News

Doorheen de geschiedenis stond de snor lange tijd symbool voor een soort ruige mannelijkheid. Denk aan strenge huisvaders, geharde militairen of onze voormalige rijkswachters. Ook verrassend veel dictators hadden er een: die van Hitler is waarschijnlijk de meest beruchte, maar ook Stalin, Pinochet en Saddam Hoessein onderhielden nauwkeurig hun snorharen.

Daarom is het misschien verrassend dat zoveel queers de snor omarmen. Geen enkele snoranthologie zou compleet zijn zonder Queen-frontman Freddie Mercury, die daarmee rebelleerde tegen ultramasculiene gezagsfiguren. De gay community heeft zich door de jaren heen de snor geleidelijk toegeëigend, waardoor die ook een tikje camp werd.

De snor was lange tijd een symbool voor een soort ruige mannelijkheid. Rijkswachters, strenge huisvaders en dictators hadden er een. Daarom is het misschien verrassend dat zoveel queers de snor omarmen.

Ook in de kunstenaarsmilieus is er een duidelijke affiniteit met snorren. Salvador Dalí is bijna even befaamd om zijn gezichtsbegroeiing als om zijn schilderijen. ‘Terwijl de hele wereld naar mijn snor kijkt, verdiep ik me in mijn werk’, zei hij ooit. Marcel Duchamp was alleszins geïntrigeerd: dus tekende hij een Dalí-snor op een reproductie van de Mona Lisa. En uiteraard moeten we ook Frida Kahlo aan dit rijtje toevoegen, een van de weinige vrouwen in de geschiedenis die de snor helemaal omarmden.

Faux moustache

Zijn er vandaag ook hippe vrouwen met een snor te spotten? Doja Cat werd door de modewebsite Highsnobiety uitgeroepen tot ‘King of Couture Week’ toen ze op de Viktor & Rolf-show verscheen met een faux moustache. Ook de Ierse actrice en zangeres Jessie Buckley kwam met een toreador-plaksnor naar het befaamde Met Gala in New York.

Voor gewone vrouwen zijn we echter iets minder vergevingsgezind als het over gezichtsbegroeiing gaat. Zoek op TikTok naar ‘mustache women’ en je krijgt toch vooral… video’s van hoe je ze weg moet waxen.

Advertentie