Parfums | Ruiken we binnenkort allemaal naar wortel en tomaat?

Van erwt tot tomaat: groenten schieten nu ook wortel in de parfumwereld. En neen, verwacht niet de geur van soep!

Een paar jaar geleden trok ondernemer Ramdane Touhami van Officine Universelle Buly naar een veiling in Parijs. Hij keerde terug met een doosje oude zaden. Mooie producten vinden is voor de mede-eigenaar van het beautyhuis Buly een tweede aard. Een aard die ook vaak leidt tot nieuwe creaties. Maar deze keer dacht Touhami aan iets wat toch wel ongewoon was: de zaden omzetten in een reeks plantaardige geuren.

Het resultaat is een collectie die tijdens de zomermaanden werd gelanceerd en gebruikmaakt van ingrediënten die je in een volkstuin zou kunnen vinden: tomaat, komkommer, zoete aardappel en basilicum. Victoire de Taillac-Touhami, de echtgenote van Touhami en mede­oprichter van het label, zegt dat het doel was om ‘wortel net zo speciaal te maken als een roos’.

Advertentie
Advertentie

De toppers zijn waterkers en peterselie, die gelukkig ‘niet naar soep ruiken’, veeleer naar een levendige mix van peper en muskus. Maar ook zoete biet en rabarber. Ieder flesje ruikt heerlijk.

Voor het eau de parfum ‘Iris de Gris’ combineerde Quentin Bisch de elegantie van irissen met de frisheid van... erwten.

Julius Roberts’ herfst

Vorig jaar lanceerde ook het nicheparfumhuis L’Artisan Parfumeur al een reeks geuren die op de moestuin zijn geïnspireerd, met ingrediënten als venkel, bloemkool en – overheerlijk – erwt.

Advertentie
Advertentie

Het eveneens Franse Diptyque gebruikt artisjok om een geur van flamboyante roos te finaliseren.

Ann Demeulemeester lanceert ‘A’, haar eerste parfum

Een populair ingrediënt is rabarber: de Britse parfumeur Lyn Harris maakte er een pittig nieuw parfum met die naam van, geïnspireerd op het moestuintje van haar grootmoeder. En de Zweedse nieuwkomer Colekt combineert rabarber met munt en basilicum.

Het Britse seizoensmerk Ffern ging nog een stap verder en creëerde samen met chef slash boer Julius Roberts een geur voor de herfst, met hints van noten, wortel, basilicum en timutpeper.

‘Les Jardins Français’ van Officine Universelle Buly: parfums met peterselie tot tomaat.

Verleidelijke rode biet

Rozen zijn romantisch en de appel is verboden: net zoals we betekenis geven aan fruit en bloemen, ontvouwen groenten hun eigen fantasieën in geuren.

In ‘Rouge’ van Comme des Garçons helpt de aardsheid van rode biet naast patchoeli en peperkorrels om verleidelijkheid te etaleren.

Reis de wereld rond in 5 uniseks parfums voor elk budget

Ook in ‘Dualist’ van Altra, een parfum uit de reeks ‘Future Florals’, gebruikt komkommer een ‘koele aquatische noot’ om de geur van regen op beton na te bootsen. ‘Het creëert een gevoel van frisheid en nattigheid’, zegt Beckielou Brown, die het parfum creëerde.

Nog niet helemaal overtuigd? Begin voorzichtig met aromaten. Hermès bewijst dat basilicum een topingrediënt kan zijn met ‘Eau de Basilic’, terwijl ‘L’Eau Rêvée d’Hubert’ van Sisley, een andere door de tuin geïnspireerde nieuw­komer, shiso en munt gebruikt. Een vleugje op de pols wekt de indruk dat je de hele dag kruiden hebt geplukt. En dat vind ik in ieder geval heel bijzonder.

Advertentie