Advertentie
Advertentie
sabato

4x kunst kijken in Rijsel

©N.Dewitte/LaM

Deze vier musea in en rondom Rijsel hebben niet alleen een interessante collectie, maar ook een indrukwekkende setting.

LaM

LaM ©N.Dewitte/LaM

Wat afwisseling met de drukte in de stad biedt het Lille Métropole Musée d’art moderne, d’art contemporain et d’art brut (LaM), gelegen op een kwartier rijden van het centrum.

Sla zeker het park rond het museum niet over, met interessante sculpturen van onder meer Pablo Picasso. Bijtanken na de wandeling kan in het gezellige café van het museum.

1 Allée du Musée, Villeneuve d’Ascq

Museum La Piscine

Museum La Piscine ©Getty Images

In 1932 liet een sociaal gezinde burgemeester dit art-decobadhuis bouwen. Vandaag huist er een druk bezocht kunstmuseum Museum La Piscine, gespecialiseerd in 19de-eeuwse kunst en sculpturen. De voormalige zwembadkantine met grote binnentuin is bovendien een gezellige ontbijt- en lunchplek, met de verfijnde patisserie van Méert op de kaart. Elke eerste zondag van de maand is het museum La Piscine gratis voor alle bezoekers.

23 Rue de l’Espérance, Roubaix, gratis toegang elke vrijdag tussen 18 en 20 uur en elke eerste zondag van de maand (alleen permanente collectie).

Ateliers Jouret

Ateliers Jouret

Om hen na het museum nog iets te doen te geven, opent diezelfde zondag ook Ateliers Jouret: een kunstenaarscoöperatie in een oude textielfabriek. In hun ateliers organiseren de schilders, keramisten en beeldhouwers een pop-upbar, rondleidingen en creatieve workshops.

13 Rue de l’Hospice, Roubaix, open elke eerste zondag van de maand.

Villa Cavrois

Design van Muller Van Severen in de Villa Cavrois.

De Villa Cavrois nabij Roubaix is niet alleen het futuristisch manifest van  toparchitect Robert Mallet-Stevens, het groeide tevens uit tot de ultieme etalage van het modernisme in Noord-Frankrijk. Sinds 2001 pompte de staat al 23 miljoen euro in de renovatie, nog steeds worden stelselmatig meubels teruggekocht.

60 Avenue du Président John Fitzgerald Kennedy, Croix. Behalve op maandag is de villa elke dag vrij te bezoeken tussen 10u en 18u, tickets op voorhand te reserveren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie