Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.

Iconische barbecue ontpopt zich tot complete buitenkeuken

Snel een pizza bakken? Of mag het een ‘slowcooking’ gezond gerechtje zijn? Toch liever brownies bakken met het kleine grut? Met de Big Green Egg verleg je de grenzen van het buitenkoken, getuigen de fans.

Hoewel de Big Green Egg ontstaan is uit een traditionele rijstkoker, is hij een veelzijdige barbecue met enorme culinaire mogelijkheden. Met temperaturen van 70 tot 350 graden Celsius is het mogelijk om een hele waaier aan kooktechnieken toe te passen. Denk aan vlees grillen, pizza’s bakken, een stoofpotje maken, een burrata roken, vis in een zoutkorst bereiden, groenten stomen, of brownies of een taart bakken. Maar evengoed kun je met slowcooking grotere stukken vlees of schaaldieren en verfijnde visfilets langzaam laten garen.

‘Dankzij de oneindige toepassingen mag je deze barbecue als een complete buitenkeuken beschouwen’, zegt Karel Decramer, medezaakvoerder van Big Green Egg Belux. ‘In de tuin, op het terras of op locatie, hij past overal. Er is een ruime keuze aan maten en modellen. Het keramische materiaal zorgt ervoor dat de temperatuur en het vochtgehalte - ongeacht het model en de bereiding - altijd perfect onder controle blijven. De gebruikte houtskool bepaalt mee de karakteristieke geur en smaak. Eventueel kun je nog wat rookchips of rookchunks toevoegen voor extra aroma’s.’

Je kunt eindeloos variëren met ingrediënten en gerechten en je creativiteit de vrije loop laten.
Karel Decramer
medezaakvoerder van Big Green Egg Belux

Regen noch sneeuw

De isolerende eigenschappen van de Big Green Egg maken dit multifunctionele kooktoestel het hele jaar door bruikbaar, ongeacht de buitentemperatuur en of het regent of sneeuwt. ‘Samen met je familie, vrienden of collega’s genieten van het goede leven en je ervaringen delen kan in elk seizoen’, zegt Karel Decramer. ‘En door te variëren met ingrediënten en gerechten, verleg je niet alleen je eigen culinaire grenzen, je inspireert er ook anderen mee om nieuwe dingen uit te proberen en een stapje verder te gaan. De mogelijkheden zijn eindeloos. Laat je creativiteit dus de vrije loop.’

‘Met goede kolen en een paar aanmaakblokjes bovenop ben je vlot opgestart. Tijdens het gebruik heb je het vuur en de temperatuur steeds onder controle. Laat de magie gebeuren onder het perfect afgesloten deksel tot je de ultieme barbecuesmaak bereikt. Heb je toch nog twijfels? Je staat er niet alleen voor: op onze website en app vind je allerlei tips en ideeën voor een geslaagde kookervaring. Je kunt ook terecht in een van de Big Green Egg-community’s, waar enthousiaste fans ervaringen delen. Daarnaast organiseren we demo’s en #Eggtopia-workshops. Je kunt ook terugvallen op ‘Modus Operandi’, een kookboek met meer dan 300 volledig uitgewerkte recepten met foto’s. Je kunt dus op elk moment een hulplijn naar keuze inroepen.’

Duurzaamheid

Een bijkomend voordeel van de gesloten buitenkoker in keramiek is dat de warme lucht niet verloren gaat. Dat maakt de Big Green Egg zeer zuinig in gebruik. Je houtskool gaat langer mee en genereert minder as dan een klassieke barbecue. Met de ‘afterglow’ - de restwarmte na gebruik – kun je achteraf zelfs nog een brood bakken. De kooltjes kunnen makkelijk een tweede of derde keer hergebruikt worden, als je ze mengt met wat nieuwe houtskool. Dat duurzame concept vind je trouwens ook terug in de doordachte materiaalkeuze van de oven en de accessoires. Een Big Green Egg is dan ook een heuse evergreen die je van generatie op generatie kunt doorgeven.

Recept: Afterglow-salade van gepofte groenten

Gebruik de restwarmte van je kamado na het koken eens om groenten te garen. Terwijl je de Big Green Egg na een kooksessie dooft, pof je nog wat groenten in de restwarmte die langzaam blijft bestaan tot je EGG volledig is gedoofd. Bij Big Green Egg noemen we dit garen in de afterglow. De smaak van de groenten wordt hierdoor heel intens. En de groenten zelf? Die vormen de perfecte basis voor een maaltijdsalade. Ideaal als lunch voor de volgende dag!

Lees verder

Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.