Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.

Als een miljardair blendt met een topwijnmaker

Vlakbij het ‘Saint-Tropez van Zuid-Amerika’ ligt een machtig mooie, biodiverse bodega. De eigenaar, miljardair Alejandro Bulgheroni, ging in zee met wijnmaker Alberto Antonini, die bij de wereldwijde top drie flying winemakers behoort. De dagelijkse leiding van wijnmakerij is in de bekwame handen van Christian Wylie.

 Maar eerst proeven we hun verrassende Albariño Reserva. Onze culinair journaliste proeft fruitige aroma’s met veel zachte perzik en wat tropisch fruit, bloemige tonen, een mooie zuurgraad en tegelijk mineraal, met een lange zelfs wat romige afdronk.

Ecologisch en energiezuinig

Christian Wylie komt uit Chili en zit al meer dan twintig jaar in het vak. Zijn passie bracht hem naar Californië, Italië en Bolivia. De liefde maakte van Uruguay zijn nieuwe thuis. Sinds 2016  leidt hij met veel plezier en trots Bodega Garzón. Dat betekent geweldige wijn helpen te maken, spectaculaire ervaringen bieden aan gasten, de producten wereldwijd presenteren en samenwerken met verschillende culturen. ‘We zijn een bestemming geworden voor fijnproevers en wijnliefhebbers van over de hele wereld. Dit project is absoluut fantastisch!’

‘Het is middag hier, en het is heet. Vanmorgen surfte ik met mijn kinderen, maar nu ben ik op de winery. Over een maand is het oogsttijd. De verkoeling van de Atlantische Oceaan is een bepalende factor voor onze complexe, maar elegante wijnen. Net als het geweldige terroir en de verbazingwekkende biodiversiteit.’

Onze bodem is uitzonderlijk: het oudste graniet ter wereld.
Christian Wylie
Bodega Garzón

Aan die biodiversiteit draagt eigenaar en miljardair Alejandro Bulgheroni gul bij. Hij liet rond zijn duizenden hectare wijngaarden immens veel eucalyptus-, amandel- en olijfbomen aanplantten. Die trekken samen met de befaamde palmbomencorridor massas vogels aan. ‘Wij zijn de eerste wijnmakerij in de wereld die volledig LEED-gecertificeerd (Leadership in Energy and Environmental Design) is, zowel de productie-eenheid als het restaurant en de miljardairsclub is ecologisch en energiezuinig ingericht.’

Jong, maar succesrijp

Bodega Garzón verbouwt eigenzinnig druiven in het oosten – in een regio heel geliefd bij filmsterren, rockgoden en royalty – terwijl de meeste Uruguayaanse wijngebieden in het zuiden liggen. ‘Alejandro kwam naar Uruguay om windenergie te produceren. Toen hij de gronden hier in de buurt kocht, besloot hij er – na overleg met topwijnmaker Alberto Antonini – authentieke wijnstokken te planten. We zitten hier op dezelfde hoogte als de Gualtallary wijngaarden in Chili, Uco Valley in Argentinië en Barossa Valley in Australië. Een premium positie dus. En dat op een van de best denkbare bodems: het oudste graniet ter wereld. Het breekt als je het aanraakt ... Dat in combinatie met de Atlantische Oceaan schenkt ons de heilige graal van de terroirs.’

Het palmares van het jonge wijnhuis is ronduit indrukwekkend: drie jaar op rij in de top vijf van 's werelds beste wijngaard, bij de top 100 van Wine Spectator en New World Winery of the Year in 2018, genomineerd door Wine Enthusiast.

Tannat en albariño in de hoofdrol

‘We hebben 28 verschillende druivensoorten. De belangrijkste witte variëteit is albariño, wij zijn de grootse producent in Amerika. Deze wijn is een gastronomische voltreffer bij vis, octopus en mosselen. Tannat is onze andere trots. Het is Uruguays kenmerkende druif. We dresseerden ze naar fris, fruitig, licht, drinkbaar.’

Die rode wijn (cf. Balasto) werd zelfs – al bij zijn eerste editie – aanzien voor een grootse  bordeaux-wijn op La Place de Bordeaux. Het mooiste compliment dat je kan bereiken? ‘Het is zeker een eer. Maar wat me echt trots maakt, is dat er geen Franse wijnmaker of chateau aan te pas kwam. We vertrokken vanuit het karakter en de expressie van deze plek en vanuit onze overtuiging, een droom in feite. Veel mensen lachten me aanvankelijk uit toen ik zei dat we de kwaliteit hadden en ervoor moesten gaan.’

Ons vakmanschap drink je met verstand

Lees verder

Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.