Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.

Emotie en architectuur in gloednieuwe state of the art winery van Perelada

Aan de voet van de Pyreneeën, vlakbij de Mediterrane zee, ligt het middeleeuwse dorp Peralada. In 1923 kocht Miguel Mateu er het majestueuze kasteeldomein, waar hij zes eeuwen wijntraditie liet herleven. Vandaag is Perelada een toonaangevende producent in Spanje. Met een gloednieuwe state of the art winery zijn ze klaar voor hun volgende stap in de geschiedenis.

Bij een gesprek met Eugeni Llos Norenberg, directeur van de winery, hoort een bijzondere cava. Bleke kleur, knappe bubbel, beendroog met toch wat wit fruit in de mond – een vleugje grapefruit zelfs – volle body, mooie afdronk, elegant. Deze Brut Nature Cuvée Especial 2020 is gemaakt van de drie typische lokale druivenrassen voor cava (macabeo, xarel-lo, parellada) plus tien procent chardonnay voor een ronder aroma. Het is een droge cava - brut nature,  na de tweede gisting werd geen suiker toegevoegd. Voor het degorgeren rijpte deze parel twaalf maanden op fles zoals de méthode traditionnelle of méthode champenoise voorschrijft.

Van karmelietenklooster naar wijntoerisme 3.0

‘In de 14de eeuw was er hier in het dorp een karmelietenklooster. De monniken produceerden wijn voor eigen gebruik, en verkochten ook in de hele regio en zelfs in Zuid-Frankrijk. In de 19e eeuw verlieten ze Peralada. Na 50 jaar pikte de familie Mateu uit Barcelona de draad weer op. Ondertussen runt de derde generatie de wijnmakerij’, vertelt de directeur.

De gloednieuwe wijnmakerij is state-of-the-art. Zo gebouwd dat ze meteen het LEED Gold Certification for Sustainability toegekend kreeg. Een uitzonderlijke erkenning. ‘We maken volop gebruik van geothermie en regenwateropvang. Het gebouw is perfect geïntegreerd in de omgeving, met zo weinig mogelijk impact op het dorpszicht.’

We maken in onze nieuwe winery niet enkel wijn, ook memorabele ervaringen.
Eugeni Llos Norenberg
Perelada

Het eerste plan ­– van het toen nog piepjonge lokale architectencollectief RCR – was er al in 2003, maar de financiële crisissen staken een stokje voor het project van bijna 50 miljoen euro. In 2016 was het moment wel rijp. De keuze, dertien jaar eerder, voor het architectenbureau bleek een voltreffer, want in 2017 won het de Pritzker Prize, zeg gerust de Nobelprijs van de architectuur.

In de nieuwe winery gaat Perelada volop voor een emotionele beleving van wijn, gericht op de wijntoerist. Bij veel wineries krijg je vooral informatie over hoeveel wijn er gemaakt wordt, hoeveel vaten er zijn, enzovoort.  ‘Wij voelen aan dat wijn meer gaat over emoties, het gaat meer over toewijding aan een regio. En dat is ook wat we in de winery willen meegeven – we hopen unieke memorabele ervaringen te creëren in het bezoeken van onze wijnmakerij’.

Niet alleen de winery, maar de hele site has it all. Het is de perfecte getaway voor wijn-,  cultuur- en luxeliefhebbers:  museum,  casino,  spa, golfterrein, hotel, verschillende restaurants, waaronder een met een Michelin-ster,…  Dit is wijntoerisme 3.0.In het kasteelpark organiseert Perelada bovendien  jaarlijks een van de meest prestigieuze festivals van Spanje, nl. Festival Castell de Peralada Onder de mediterrane sterrenhemel zullen duizenden gasten weer genieten van hoogstaande opera- en dansvoorstellingen.

Rijkdom van de bodem in de wijn

Een geweldig gebouw, een unieke totaalbeleving en een uiterst interessante regio met vijf verschillende terroirs. Het domein Perelada is gezegend. ‘Ja, het wijngebied waar wij ons bevinden heet Empordà. Met ongeveer 2000 hectare is het vrij klein’, zegt Eugeni Llos. ‘Wij bezitten er 150 hectare van en hebben langetermijncontracten met andere producenten voor ongeveer dezelfde hoeveelheid. Op de relatief kleine oppervlakte zijn er verschillende bodems: zand, fluviale klei, grind …Die rijkdom en complexiteit vertalen we in onze wijnen. We bestendigen meer en meer de historische druiven uit onze Empordà-regio: xarel.lo, macabeo, parellada, garnatxa, trepat, samsó, monastrell.’

Bubbels bij je hele menu

‘De cava die we proeven, is heel droog en past dus bij allerlei gerechten. Persoonlijk drink ik hem graag bij de typisch Spaanse paella omdat hij heel goed matcht met de zeevruchten. Maar ook bij vlees of kalkoen is hij prima. In Catalonië hebben we de gewoonte om de hele maaltijd door cava te drinken, niet alleen bij het aperitief.’

Wat een heerlijk idee. Laat de oesters en visgerechten maar komen.  

Ons vakmanschap drink je met verstand

Lees verder

Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.