Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.

Comfortabel slapen in een duurzame droom

Het Noa-bed werd ontworpen door de Deense designer Eva Harlou. Het straalt rust en geborgenheid uit, is gemaakt in beukenmultiplex met een eiken fineerlaag.

Heerlijk slapen doe je in een comfortabel bed. Auping is trouw aan zijn oorspronkelijke waarden, maar het blijft innoveren. Ook in duurzaamheid. Zijn Evolve-matras is 100 procent circulair. Zo slaap je niet alleen goed, maar ook gerust.

Het vakmanschap van Auping kent een lange geschiedenis. Het begon allemaal toen het Amsterdamse burgerziekenhuis de Nederlandse smid Johannes Auping in 1888 vroeg een ziekenhuisbed te ontwerpen. Het moest praktisch en goed ventilerend zijn. Het frame met ronde buizen voldeed aan de strenge eisen. En sindsdien is er eigenlijk niets veranderd. Design en kwaliteit primeren. Toen een ontwerper enkele jaren geleden een bed met vierkante buizen voorstelde, keurde de familie Auping dat onmiddellijk af.

Topdesign

Iris Dierckx, Auping Belux

De vooruitstrevende smid ontwierp 130 jaar geleden een ledikant met metalen buizen en uitneembare houten schotten. Hij bedacht ook een gevlochten spiraalmatras, de basis van de ventilerende spiraalbodem. Sindsdien gingen de ontwerpers steeds verder en introduceerden de nieuwste technologie om het slaapcomfort steeds beter te maken, zonder daarbij de aandacht voor kwaliteit uit het oog te verliezen. Slapen is belangrijk, zowel voor de geest als het lichaam. ‘Daarvoor heb je een gezellige slaapkamer en een goed bed nodig. Het pioniersconcept van Auping bleef de voorbije jaren onveranderd, maar de uitvoering gaat mee met de nieuwste trends’, legt Iris Dierckx uit, market director van Auping Belux. ‘Een bed is al langer veel meer dan een gebruiksvoorwerp. Het werd lifestyle. We werken samen met ontwerpers om topdesign te ontwikkelen dat niet alleen mooi oogt, maar tegelijk praktisch en ventilerend is. En de jongste jaren kwam daar nog de dimensie duurzaamheid bij.’

Persoonlijke luxe: Noa

Het Noa-bed werd ontworpen door de Deense designer Eva Harlou. Het straalt rust en geborgenheid uit, is gemaakt in beukenmultiplex met een eiken fineerlaag. Het kan geleverd worden met wielen, zodat je het gemakkelijk kan verplaatsen. Er zijn bijpassende nachttafeltjes en het komt in zes kleuren. De eenpersoonsuitvoering is zo luxueus dat je ze overal kan neerzetten, tot in je salon toe.

Hightech

Een matras heeft een levensduur van om en bij de tien jaar, daarna wordt ze vernietigd. Jaarlijks verbranden we in Europa alleen al 35 miljoen matrassen. ‘Daarop zochten we een antwoord: een matras die je steeds opnieuw kan gebruiken. We ontwikkelden met andere woorden een circulaire matras, maar zonder aan slaapcomfort in te boeten’, zegt Iris Dierckx. Het nieuwste product van Auping, de Evolve-matras, is een voorbeeld van zo’n volledig circulaire creatie. Ze bestaat alleen uit metaal en polyester.

'Jaarlijks verbranden we in Europa 35 miljoen matrassen. Daarom ontwikkelden wij een circulaire matras.’

Iris Dierckx
Auping

‘Het bijzondere aan deze matras is dat je de beide onderdelen gemakkelijk uit elkaar kan halen omdat we geen lijm of schuim gebruiken, maar een speciaal ontwikkeld product. Dat klinkt misschien bescheiden, maar in beddenland is dat een bijzondere evolutie. De Auping Evolve-matrassen krijgen zelfs een eigen circulair paspoort dat je kan scannen met je smartphone. Daarop zie je precies waaruit je matras is gemaakt: eerlijk en transparant. We produceren zo lokaal mogelijk in onze fabriek in het Nederlandse Deventer en weten perfect waar alle onderdelen vandaan komen.’

‘Na tien jaar keert de volledige matras terug naar de fabriek. Alle polyester gaat in een shredder. De granulaten die daaruit komen, weven we weer tot draad. Polyester is immers eeuwig bruikbaar en we kunnen telkens weer opnieuw beginnen. Met de metalen onderdelen gebeurt hetzelfde. We maken met andere woorden een eeuwige matras. En dat doen we niet alleen voor onze eigen producten. Dit duurzame procedé bieden we ook aan andere beddenproducenten aan.’

Snurkapp

Om helemaal up-to-date te blijven met de nieuwste ontwikkelingen, werkt Auping samen met de KU Leuven, de Technische Universiteit Delft en de Universiteit van Amsterdam. Daar doen ze onder meer research naar slaapverbetering door audiostimulering of ergonomie. Met de onderzoeksresultaten ontwikkelt Auping matrassen zodat elk lichaamstype van een perfecte ondersteuning kan genieten, want niet iedereen is gelijk gebouwd. Eigen onderzoek leverde ook een bijzonder gadget op: de snurkapp. Als je partner snurkt – we weten dat je niet snurkt, alleen je bedgenoot – gaat de bedbodem even naar omhoog. Gedaan met snurken!

De modellen van Auping bestaan telkens uit verschillende tinten en materialen zodat je een bed kan kiezen dat helemaal in je interieur past. ‘Dat kan ook in deze tijden van het nieuwe normaal, veilig van bij je thuis’, zegt Iris Dierckx. ‘Met een configurator op onze site kan je zelf je droombed ontwerpen en een pdf downloaden. Die stuur je dan naar een verkooppunt in de buurt en daar gaan ze meteen voor jou aan de slag. Als je alleen een matras, beddengoed, hoofdkussens of een nachtkasje wil bestellen, dan volstaat een mailtje naar je verkooppunt.’

De Aurondelijn van Auping is een echte designklassieker, ontworpen in 1973 door Frans de la Haye.

Knipoog naar de seventies: Auronde

De Auronde-lijn van Auping is een echte designklassieker, ontworpen in 1973 door Frans de la Haye. En dit bed blijft revolutionair. De details kan je helemaal aan je eigen wensen aanpassen. Hierdoor krijg je het vertrouwde ontwerp van toen, met het design van nu. Zijn aangenaam ronde vormen zijn er in zeventien verschillende tinten zodat het helemaal past bij je persoonlijke smaak.

Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.