Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.

Buiten: het nieuwe binnen

Fabulous Calypso, met zijn charmante padded rugleuningen.

Het terras en de tuin zijn volop geëvolueerd naar volwaardige extra leefruimtes. Meer dan ooit spreken we op een veilige afstand en in de gezonde buitenlucht af met vrienden en familie. Royal Botania rekt de seizoenen graag mee op, in stijl en ergonomisch.

De tijd van een plastic tuintafel met wat stoelen eromheen is al lang voorbij. Kris Van Puyvelde, de oprichter van en designer bij Royal Botania, maakte de evolutie naar lounges en de opkomst van buitenkeukens en poolhouses van dichtbij mee. Sinds anderhalf jaar versterkt zijn zoon Pieter het team, als marketing-verantwoordelijke. Het bedrijf van de weather proof buiteninrichting is meer dan ooit future proof.

Bestand tegen Belgisch weer

Pieter en Kris Van Puyvelde, Royal Botania

We zijn hier helaas niet op Ibiza of Tenerife. Terrasaankleding moet tegen regen en wind kunnen, en extra gezellig uit de hoek komen zodra het kouder en sneller donker wordt. ‘Vroeger waren tuinmeubelen niet resistent of zo lelijk dat ze na de zomer meteen naar de garage verhuisden. Onze kwaliteitsmeubelen kunnen probleemloos buiten blijven staan. De schuimkern van onze kussens heeft een open celstructuur, het water loopt er gewoon door. De speciale stoffen van de bekleding drogen supersnel. Ze zijn tot in de massa gekleurd en uv-bestendig’, legt Kris Van Puyvelde uit.

Voldoen aan superhoge materiaalvereisten is een must. Royal Botania levert wereldwijd in alle mogelijke klimaten. Zijn aluminiumlegeringen kiest het zorgvuldig, voor een perfecte hechting van de coating. Voor de zoute zeelucht zijn er elektrogepolijste meubelen. ‘Onze creaties zijn er om zoveel mogelijk gebruikt te worden, het jaar rond. We bieden stijlvolle totaalplaatjes aan met optimaal comfort. Compleet met sfeerverlichting, buitentapijten en accessoires. Ondertussen zien we zelfs een omgekeerd effect: mensen die onze collecties binnen zetten. Organix is daar een mooi voorbeeld van, zeker in de velvetversie.’

Met Organix kan je alle kanten uit: salon, face to face loveseat, double daybed,...

Eigenzinnig en consistent ‘Uiteraard volgen we de trends, maar we puren ze op onze geheel eigen wijze uit en voegen er een flinke portie tijdloosheid aan toe’, zegt Pieter en hij wijst op Strappy, de nieuwste terrasstoel van Royal Botania.

‘Hij is een knipoog naar de jaren zestig, optische illusie en een sterk staaltje van onze techniciteit. Losjes hangende stroken lijken het zitvlak te vormen. In werkelijkheid zijn die slings afneembaar en omhullen ze gebogen metalen latten. Strappy kan je, net als onze andere modellen, naar wens bekleden met een van onze vele modieuze stoffen of met weerbestendig leder.’

‘Ondertussen zien we zelfs een omgekeerd effect: mensen die onze collecties binnen zetten.’

Kris Van Puyvelde
Royal Botania

De meeste designs zijn van de hand van de meester zelf. Kris is van oorsprong ingenieur, maar tekent dat het een lieve lust is. Steeds weer anders, maar altijd met dat duidelijke eigen DNA. ‘Iets knaps verzinnen is één, maar het moet ook technisch mogelijk zijn, comfortabel, degelijk en economisch haalbaar. Bij ons staat ergonomie op één, meteen gevolgd door esthetiek en engineering’, legt hij uit.

Online planner

Royal Botania neemt ook zijn rol als adviseur serieus. Voor privé- klanten, architecten, projectontwikkelaars en verkooppunten. Om samen tot de beste oplossing te komen, of het nu over een weelderige parktuin gaat of over een knus dakterras in de stad. ‘In het voorjaar van 2021 komt onze online terrasplanner eraan. Hiermee kan je virtueel aan je eigen huis uitproberen wat het effect is van onze modellen, kleuren, stoffen en materialen’, geeft Pieter nog mee.

De populaire sfeerlamp Tristar bestaat naast de houten uitvoering ook in zwart en wit aluminium.

Dubbel duurzaam

‘Recycleren is één manier om duurzaam te zijn, maar de benodigde logistiek en energie zijn niet te onderschatten’, legt Kris Van Puyvelde uit. ‘Onze bijdrage: producten met een bijzonder lange levensduur.

Vaak geven ouders hun vorige tuinset die ze bij ons kochten door aan hun kinderen. Of ze verkopen hem tweedehands.’

‘We refurbishen hier geregeld de meubels en accessoires uit vorige collecties, op vraag van klanten. Herstofferen, een tafelpoot vervangen omdat de hond eraan knabbelde, nieuwe baleinen voor de parasol die weg vloog en slecht landde … We kunnen het en we doen het, met de glimlach. Van alle modellen die we in onze dertigjarige geschiedenis produceerden hebben we alle wisselstukken nog in stock’, geeft Kris mee.

Velen hebben schuldgevoelens over hout. ‘Terwijl het een van de weinige volledig natuurlijke producten is’, legt Kris uit. ‘Het groeit op zonne-energie en laat geen waste achter op het einde van zijn levenscyclus. Duurzaam oogsten is uiteraard een must. Naar de volgende generatie toe kan ik zeggen dat ons bedrijf veel hout verwerkte maar veel meer hout teruggaf.’

‘Tussen 2011 en 2014 lieten we 250.000 teakbomen aanplanten op een plantage van 200 hectare in Myanmar. Onze productie in Thailand houden we 100 procent in eigen handen. Voor optimale kwaliteitscontrole en voor faire arbeids- en leefomstandigheden. Onze 400 medewerkers wonen comfortabel in gratis dicht bij het werk.’

Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.