Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.

Meubels Made in Italy

Grandemare, Sofa Antonio Citterio design. Belgium, Ghent (project by Obumex)

Achter de Italiaanse meubels van Flexform zit een familie die vandaag meer dan ooit belang hecht aan waarden zoals soberheid, elegantie en een “we attitude”. Al drie generaties maken de Galimberti’s design in het hart van Made in Italy. ‘Dankzij onze roots kunnen we ons op de toekomst richten.’

Sinds het begin van de 20ste eeuw bezit de familie Galimberti een meubelstoffenfabriek in Meda, tussen Como en Milaan. En in de jaren veertig van de vorige eeuw start het avontuur van Flexform echt. De drie broers, Agostino, Pietro en Romeo, richten dan hun eigen atelier op, dat de naam “Figli di Giovanni Galimberti” meekrijgt. Hun kinderen bouwen het atelier uit en dopen het in 1959 om tot Flexform.

Daarna openen de broers Galimberti hun eerste showroom. Ze stellen er sofa’s en fauteuils tentoon, die na de Tweede Wereldoorlog de paleizen van Milaan opsmukken, en terug te vinden zijn in de villa’s aan het meer van Como of in de foyer van het Scalatheater.

“We attitude”

Samen met architect en ontwerper Antonio Citterio ontwikkelt het bedrijf zich de daaropvolgende decennia verder. In de jaren 1970 ondergaat hun productontwikkeling een drastische verandering. Het voortdurend kopiëren van vroegere stijlen is voorbij, en producten worden steeds origineler en meer hedendaags.

‘Familie is van onschatbare waarde. Ze is een waardevolle bron van inspiratie en kennis’, zegt Pietro Galimberti. ‘Dankzij onze roots kunnen we ons op de toekomst richten. Als we niet konden terugvallen op onze voorgeschiedenis, dan waren we niet in staat om toekomstscenario’s te ontwikkelen. Wij zijn de derde generatie en we zien het als een eer om het werk van onze voorgangers voort te zetten.’

Pietro Galimberti, Member of the board bij Flexform

‘Bovendien willen we de zogenoemde “we attitude” levendig houden. Niet het individu is belangrijk, maar het team, het merk dus. Er zijn geen solospelers. Wij vormen een groep die denkt in wij-termen, niet in de ik-vorm. Voortdurend samen denken, met focus op het merk. Dat blijft de grootste uitdaging van ons familiebedrijf.’

Respect voor traditie gaat samen met openstaan voor nieuwe ideeën en nieuwe markten. Vanaf de jaren 1970 kijkt de familie Galimberti over de grens. Ze richt zich naar Europa, waar vooral de Duitstalige landen grote belangstelling tonen voor hun sobere, elegante en comfortabele sofa’s. Flexform is ook terug te vinden in de meest exclusieve meubelzaken in Amerika, Azië en Australië. En bij de start van het nieuwe millennium lanceert het bedrijf een internationaliseringsprogramma, en opent het flagshipstores die uitsluitend Flexform verkopen.

Campiello, Sofa Antonio Citterio design. Italy, Private house

Made in Meda

Familie is van onschatbare waarde, ze is een waardevolle bron van inspiratie en kennis. @Flexform_ITA #flexform
Pietro Galimberti
Member of the board bij Flexform

Alles bij Flexform is Made in Italy en eigenlijk Made in Meda. De productiesite van de Flexform-meubels is altijd in het dorp gebleven. Meda telt 23.000 inwoners en ligt tussen Milaan en Como, in het hartje van La Brianza, de bakermat van het Made in Italy-design. De historische showroom van Flexform in Meda is een “tentoonstellingsruimte” waar zowel particulieren als professionelen een ideaal interieur te zien krijgen, gekenmerkt door warmte, intimiteit en comfort. Het staat model voor de meer dan 30 flagshipstores van het bedrijf verspreid over de hele wereld.

Ook arbeiders worden gekozen in functie van de nabijheid. ‘De productie van onze meubels vraagt een grote knowhow, een “handvaardigheid” die noodzakelijk is om een product van topkwaliteit te produceren’, benadrukt Pietro Galimberti. ‘La Brianza is een unieke streek voor de meubelsector. Je vindt er volop geschikte, gespecialiseerde arbeiders. Dat zijn competenties die van generatie op generatie worden doorgegeven. Het maakt ons product uniek en onnavolgbaar.’

Ook de keuze van huiden, stoffen, hout, metalen en materiaal voor de vulling gebeurt volgens de strengste kwaliteitsnormen. Het nabijheidscriterium speelt een belangrijke rol in het duurzaamheidsverhaal. En de ganzenveren kregen de “Goud” certificatie van Assopiuma, een organisatie die waakt over de kwaliteit van de gebruikte grondstof en de productieprocessen. De veren die Flexform gebruikt worden dan ook op diervriendelijke wijze geproduceerd.

Maar Made in Italy is meer, het is een soort geestelijke verankering, een filosofie. Flexform baseert zich op gemeenschappelijke waarden, die diep geworteld zitten in zijn geschiedenis: sobere, hedendaagse en tijdloze elegantie, voelbaar en visueel comfort, absolute kwaliteit, projectsamenhang, vlekkeloze schoonheid en duurzaamheid. ‘Dankzij die waarden vertegenwoordigt het bedrijf een stukje geschiedenis in de wereld van de designmeubelen in Italië. De charme van onze tijdloze producten zal lang overleven, want ze wordt niet beïnvloed door de frivoliteit van modeverschijnselen.’

Soft Dream, Sofa Antonio Citterio design. Spain, Mallorca (project by Terraza Balear interior design & furniture)

Aangeboren elegantie

Design werd al zeer snel de kernactiviteit van Flexform. Sinds de jaren 1970 doet de tweede generatie Galimberti’s een beroep op het talent van topdesigners zoals Joe Colombo, Asnago Vender, Cini Boeri, Rodolfo Bonetto en vele anderen. Ontwerper en architect Antonio Citterio – ook geboren in Meda – houdt al ruim 50 jaar de touwtjes in handen van de stilistische vormgeving van de meubelfabriek.

‘Onze sofa’s en onze meubels vereisen een grote knowhow, een vaardigheid die noodzakelijk is om een product van zo’n topkwaliteit te produceren.’ @Flexform_ITA #flexform
Pietro Galimberti
Member of the board bij Flexform

Toen hij 22 was, en nog voor hij in 1975 zijn diploma architectuur behaalde aan de prestigieuze polytechnische school van Milaan, richtte Antonio Citterio zijn eigen studio op. Hij is een specialist in design, architectuur en grafische vormgeving en geeft les in architectuur aan de Zwitserse Accademia di Architettura van Mendrisio. In 1987 en 1994 ontving hij de prestigieuze ‘Golden Compass’ prijzen.

Antonio Citterio weet de Flexform-spirit perfect te vatten: sobere elegantie die zich vertaalt in essentiële vormen en zachte, nooit

overdreven opvallende materialen. Hij zag aan het begin van de 21ste eeuw een nieuw doelpubliek ontstaan: een publiek dat niet houdt van buitensporige of overdadige luxe en de voorkeur geeft aan een geraffineerde, maar nooit opzichtige stijl. Dat publiek omringt zich graag met mooie dingen, niet voor de schone schijn, maar voor zichzelf.

‘Onze klanten zijn veeleisend, en voelen de nood om zich van anderen te onderscheiden. En dat doen ze door te tonen dat elegantie zo in hun genen zit, dat ze zich met slechts enkele verfijnde voorwerpen moeten omringen - net zoals Flexform’, legt Pietro Galimberti uit. Antonio Citterio, zelf een vurige voorstander van een zeer puur hedendaags design, pikt in: ‘Alle Flexform-producten hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat ze zeer herkenbaar en praktisch zijn en ontworpen voor dagelijks gebruik.’

Beleving staat centraal

Nog een tendens die de meester van het design opmerkt: de evolutie van de manier waarop we sofa’s gebruiken. De sofa is een plek waar we rusten, lezen, televisiekijken, op de computer werken, telefoneren, eten,…. ‘Elke sofa is een verzameling van functies’, zegt Antonio Citterio. ‘Hij moet voldoen aan een veelvoud aan verwachtingen.’

‘Elke sofa is een verzameling van verschillende functies.’ @Flexform_ITA #flexform
Antonio Citterio
Ontwerper en architect

Met zijn meest recente collecties, in wat omschreven kan worden als een  “Effortless Style”, geeft Antonio Citterio daarop het antwoord: afgemeten en rustgevende uitstraling en uitzonderlijke kleurschakeringen, verlicht met een harmonieus Morandi-palet. Linnen, katoen en kasjmier overheersen in neutrale kleuren, zoals ivoor, zand en warm grijs.

Met daarbovenop een visueel en voelbaar comfort, dat rust brengt en verleidt. “Home at last”: de naam kon niet beter gekozen zijn. Het is zowel het eindpunt van een goed gevulde dag, als de droom van een perfect interieur of een verfijnd en comfortabel toevluchtsoord. ‘Het design van een woning is niets anders dan het design van de levensdroom van de klant’, benadrukt Antonio Citterio. De klant en zijn beleving staan altijd centraal.

Lifesteel, Sofa Antonio Citterio design. The Netherlands, Belgium (Project by Frankly Amsterdam)

Oase van wellbeing

Flexform biedt een uitgebreide collectie meubelen voor woningen. Toch blijft de productie van sofa’s de belangrijkste activiteit. De rode draad is altijd sobere elegantie. Een sofa van Flexform is voor een woning zoals een marineblauw jasje voor een zakenman: een onmisbaar stuk, eenvoudig en verzorgd tot in de kleinste details.

‘Het design van een woning is het design van de levensdroom van de klant.’ @Flexform_ITA #flexform
Antonio Citterio
Ontwerper en architect

De sofa Romeo is bijvoorbeeld nieuw in de collectie sinds 2019. Hij rust op gestroomlijnde poten in gegoten aluminium en wordt gekenmerkt door een lichte esthetische lijn. De verhoudingen en de details bevestigen de knowhow van het bedrijf. Kijk maar naar het fijne geribbelde biesje dat alle naden aftekent en de harmonieuze vormen benadrukt.

Dankzij de perfecte hellingshoek van het zitvlak en de overvloedig met ganzenveren gevulde kussens, combineert Romeo sobere elegantie met een groot comfort. Dankzij zijn grote polyvalentie kan de sofa makkelijk bekleed worden met alle soorten stoffen en leder uit de Flexform-collectie, waardoor die telkens weer een andere persoonlijkheid krijgt. Romeo past dus in elke ruimte - of een woning nu een minimalistische stijl heeft, of een klassiekere indeling.

Hoewel Flexform internationaal bekend staat voor zijn woonkamers, strekt het aanbod zich ook uit tot eet- en slaapkamers. Het bedrijf schept op die manier een ecosysteem, waar comfort en hoge verwachtingen centraal staan en waar de bedden ook voldoen aan de eisen van de fauteuils en sofa’s. De sofa Adda ontplooit zich tot een bed met strakke lijnen, terwijl zowel de sofa als het bed Este steunt op een lichte metalen behuizing overtrokken met leder.

Romeo, Sofa Antonio Citterio design. Italy, Villa on the lake

Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.