Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.

Buitenbeentjes springen uit de band

Cartier Tank Asymmetric

Horlogekasten bestaan al lang niet meer alleen uit goud, zilver of staal. Merken experimenteren volop met edelmetalen, kunststof en kleuren, maar meestal raken ze niet aan de vorm. Een ronde kast komt het vaakst voor, af en toe eens een rechthoek. De drie onderstaande modellen springen uit de band.

De legendarische Tank van Cartier was oorspronkelijk een soldatenhorloge. Franse officieren raakten in de loopgraven veel te vaak hun zakhorloge kwijt. Vandaar dat Louis Cartier in 1917 met een rechthoekig polshorloge op de proppen kwam, kleiner dan de Santos die hij eerder voor vliegeniers ontwierp. Na de Eerste Wereldoorlog werd de Tank een symbool van heldhaftigheid, voor zowel heren als dames.

Doorheen de jaren kwamen er Tanks van verschillende groottes op de markt. In 1936 presenteerde Cartier een Tank Assémitrique. De iconische rechthoek werd een ruit, op de wijzerplaat verschoof alles 30 graden naar rechts. Dit jaar brengt Cartier dit uitzonderlijke model – dat ook bekend werd onder de naam Parallélogramme of Losange – weer tot leven.

Cabriokast

Nog een stapje verder ging Rebellion Timepieces met de futuristische Weap-One. Deze Weap-One Diamond Asymmetrical Flying Tourbillon heeft geen platte kast, maar is een slanke cilinder uit synthetische diamant. De uren en de minuten worden weergegeven door twee rollen aan het einde van het horloge. Twee kronen sluiten het kunstige buisje af. Met de rechter kan je het horloge opwinden, met de linker kan je de tijd instellen. Tussen de tijdsaanduiding door beweegt een asymmetrische vliegende tourbillon met een rotatiesnelheid van 60 seconden.

Bovet, Virtuoso III

Zakhorloges zijn in de regel rond en dat is niet anders voor de Bovet Virtuoso III, een zakhorloge met een cabriokast die je ook rond de pols kan dragen of als elegante bureauklok kan gebruiken. Deze versie heeft een retrograde eeuwigdurende kalender, een complicatie voor fijnproever-verzamelaars. Dit nieuwe model is in beperkte oplage beschikbaar in rood- en witgoud en met een weelderige groene guillochéplaat.

Lees verder

Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.