Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.

Hightech keramiek aan uw pols

©RADO

Het is licht, aangenaam om aan te raken, hypoallergeen, antioxidant en bijzonder krasbestendig. En van een zuivere schoonheid. Geen wonder dat keramiek zo populair is in de horlogesector.

Vooraleer een keramisch uurwerk aan uw pols belandt, is er al een flinke dosis kennis en technisch inzicht nodig geweest voor ontwerp, productie en montage. Maar zodra u het horloge om uw pols hebt, zijn de kwaliteiten onmiskenbaar. “Hightech” keramiek werd eerst gebruikt in de medische wereld en de ruimtevaartsector.

Aan ultrafijn en zuiver zirkoniumdioxidepoeder worden pigmenten toegevoegd, die kleur geven.

Rado bracht de keramiekrage naar de horlogewereld, het Zwitserse merk verwerkt al sinds 1986 keramiek in zijn horloges. Daarna gingen andere fabrikanten het ook gebruiken, zoals Chanel in 2000 met de J12. Vandaag is keramiek alomtegenwoordig, zowel in horloges - in het uurwerk, met name de kogellagers - als in monoblock horlogekasten en horlogebanden.

©RADO

Vuurproef

Hoe werkt het? Aan ultrafijn en zuiver zirkoniumdioxidepoeder worden pigmenten toegevoegd, die kleur geven. Het geheel wordt gemengd met een polymeer bindmiddel, dat later na een chemisch proces weer wordt verwijderd. Het materiaal wordt gesmolten en onder hoge druk in een mal geïnjecteerd. Daarna wordt het gesinterd bij een temperatuur van meer dan 1.450°C, waarbij het maar liefst 23 procent van zijn grootte verliest. Hierna krijgt het zijn uiteindelijke stevigheid. Vervolgens wordt de laatste hand gelegd aan de afwerking en wordt het materiaal gepolijst.

LONGINES, HYDROCONQUEST
Een horloge met een resoluut dynamische look: een volledig zwarte kast van keramiek, waarvan de chemische samenstelling (ZrO2) op de wijzerplaat staat afgebeeld. De esthetiek van het hoogtechnologische materiaal wordt versterkt door de verschillende afwerking van elk onderdeel: matte wijzerplaat, gepolijste kast, ronde gesatineerde rand en mat satijnen rug.

©RV

PANERAI, LUMINOR YACHTS CHALLENGE
Een tijdloos design en sportieve technische look voor deze chronograaf, waarvan de kast en kroonbeschermer gemaakt zijn van zwart keramiek op basis van zirkoniumoxide.

CHOPARD, L.U.C 8HF POWER CONTROL
De kwaliteitsvolle zwartkeramische uitrusting geeft aan dit horloge een avantgardestijl en assertieve uitstraling. De volledige behuizing, bezel met centrale band in DLC-titanium, kroon met het L.U.C. logo en monoblock achterkant zijn gemaakt van mat keramiek.

CHANEL, J12 PHANTOM
Een edel silhouet en tijdloze uitstraling: de nieuwste J12 bestaat uit een monoblock kast en een horlogeband van hoogwaardig keramiek met drievoudige metalen vouw sluiting. Een keramisch cabochon maakt dit horloge helemaal af.

Lees verder

Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.