Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.

Nieuw leven na de muur

'The Art of Waiting', André Hemstedt & Tine Reimer. ©A. Lange & Söhne / Lange Uhren GmbH 2019

Terwijl Duitsland de dertigste verjaardag viert van die Wende, is het dubbel feest in Glashütte, in de voormalige DDR. Op 24 oktober is het precies een kwarteeuw geleden dat het heropgerichte A. Lange & Söhne daar zijn eerste vier LANGE 1’s voorstelde.

De Sächsische Schweiz is voor de meeste Belgen een onbekende regio in de Duitse deelstaat Saksen, tussen Dresden en de grens met Tsjechië. In het midden van deze idyllische regio ligt het stadje Glashütte, dat met niet eens 7.000 inwoners, toch een internationale renommee heeft. Al van in de middeleeuwen heerste er een grote bedrijvigheid met de productie van bosglas en bergbouw. En in 1845 streek horlogemaker Ferdinand Adolph Lange in het stadje neer.

Opgang en neergang

Lange had les gevolgd aan de technische school in Dresden, ging daarna in de leer bij de Saksische koninklijke hofleverancier en vervolledigde zijn opleiding bij bekende horlogemakers in Frankrijk, Groot-Brittannië en Zwitserland. Naast de productie van horloges zette Lange ook in op opleiding en een school voor horlogemakers. Rond 1875 vormde de horloge- en fijnmechanische industrie al de economische ruggengraat van de stad. Onder meer de Duitse marine en de Luftwaffe werden belangrijke afnemers. In 1945 – tijdens de laatste nacht van de Tweede Wereldoorlog in Europa – bombardeerden Sovjettroepen Glashütte en vernietigden ze een groot deel van zijn industriële apparaat.

In 1945 – tijdens de laatste nacht van de Tweede Wereldoorlog in Europa – bombardeerden Sovjettroepen Glashütte en vernietigden ze een groot deel van het industriële apparaat.

De Sovjets onteigenden de Saksische horlogemakers en de merknamen verdwenen van de markt. In 1951 ontstond het staatsbedrijf Glashütter Uhrenbetriebe (GUB), dat de patenten van de familiebedrijven overnam en hoogwaardige horloges maakte voor de DDR en de andere satellietstaten van de Sovjet-Unie. In het midden van de jaren 1980 daalde het belang van GUB, na de opmars van het kwartshorloge. Pas toen het Europese communisme dertig jaar geleden in elkaar stuikte, kon de prestigieuze haute horlogerie herleven in Saksen.

©A. Lange & Söhne / Lange Uhren GmbH 2019

Alleen in Glashütte

Walter, de achterkleinzoon van Ferdinand Adolph Lange, werd in 1924 in Glashütte geboren. Hoewel zijn ouders hem op internaat stuurden, deed hij niets liever dan met zijn vader in de ateliers van de manufactuur te lopen om de dagproductie te controleren. Geen wonder dat hij in 1941 voor horlogemaker ging studeren, maar de oorlog, de communistische machtsovername en de daaropvolgende onteigening gaven het leven van de Langes een andere wending. Walter vluchtte naar West-Duitsland en zette daar zijn studies horlogemaker voort. Pas in 1976 kon hij voor de eerste keer terug naar Saksen reizen. De val van de Muur kwam als een verrassing. ‘Ik had nooit van een hereniging durven te dromen. Een van mijn eerste gedachten was: wat gaat er nu met Glashütte gebeuren?’

Ik had nooit van een hereniging durven te dromen. Een van mijn eerste gedachten was: wat gaat er nu met Glashütte gebeuren?
Walter Lange

Algauw spotte hij de opportuniteit om het vroegere familiebedrijf nieuw leven in te blazen. Samen met de succesvolle horlogeondernemer Günter Blümlein stichtte hij een nieuwe Langemanufactuur. ‘Al hadden we op dat ogenblik bijna niets’, liet Lange optekenen. ‘We hadden geen horloges die we konden maken en verkopen, geen personeel, geen gebouwen en geen machines. We beschikten alleen over een beeld van hoe de beste horloges ter wereld eruit moesten zien. En die wilden we weer in Glashütte – en alleen in Glashütte – vervaardigen, helemaal in de geest van de persoonlijkheid en de waarden van Ferdinand Adolph Lange.’

'The Art of Waiting', André Hemstedt & Tine Reimer. ©A. Lange & Söhne / Lange Uhren GmbH 2019

Duitse precisie

Al in 1992 vroeg het heropgerichte Lange Uhren GmbH zijn eerste patent aan. Twee jaar later stelde het bedrijf vier horloges voor. De grote datumaanduiding werd het karakteristieke kenmerk van de nieuwe modellen van A. Lange & Söhne. Naar aloude Duitse traditie staat precisie voorop, net als een uitstekende functionaliteit, een perfecte leesbaarheid en een eenvoudige bediening. In 2001 nam A. Lange & Söhne zijn intrek in het historische bedrijfs gebouw. Een volgende mijlpaal was de eerste boetiek in Dresden in 2007. Nog een jaar later opende het Deutsches Uhrenmuseum Glashütte op de plek van de voormalige school voor uurwerkmakers.

Het familiebedrijf A. Lange & Söhne is sinds 2000 in handen van de Zwitserse groep Richemont. Walter Lange stierf in 2017, maar hij was er nog bij toen bondskanselier Angela Merkel in 2016 een nieuw bedrijfsgebouw in Glashütte kwam openen. ‘Wat je van je horloge verwacht, dan moet je ook van jezelf verlangen: nooit blijven stilstaan’, was het motto van Walter Lange.

'The Art of Waiting', André Hemstedt & Tine Reimer. ©A. Lange & Söhne / Lange Uhren GmbH 2019

Tien gelimiteerde verjaardagsedities

De LANGE 1 was het eerste model dat de heropgerichte Duitse horlogemaker aan de wereld voorstelde. Bijna meteen groeide dit iconische model uit tot een klassieker. Zijn zilveren jubileum viert het bedrijf met de uitgave van tien gelimiteerde verjaardagedities. Op elke 24ste van de maand stelt A. Lange & Söhne een nieuw model voor.

Dat gebeurt tien keer, tot en met 24 oktober 2019, exact 25 jaar na de lancering van de LANGE 1. In januari kwam het eerste model uit: de LANGE 1 “25th Anniversary”, een gelimiteerde editie van 250 stuks. In februari volgde de Grosse LANGE 1 Mondphase (25 stuks), in maart de Kleine LANGE 1 (25 stuks), in april de LANGE 1 Tourbillon Ewiger Kalender (25 stuks), … Op de achterkant van de horlogekast staat de hoofdzetel van het bedrijf gegraveerd, samen met de namen van Walter Lange en Günter Blümlein.

 

Lees verder

Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.