Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.

Reis door 500 jaar horlogerie

George Daniels, Space Traveller I ©Sotheby's

The Masterworks of Time is een van de meest volledige en belangrijke collecties uit de geschiedenis van de horlogerie. Tijdens vijf grote internationale veilingen bij Sotheby’s geeft die nu zijn geheimen prijs. Een opmerkelijke reis in 800 stukken.

De verzameling is het levenswerk van één liefhebber. Vijftig jaar lang verzamelde hij de meest innovatieve stukken, zowel op technologisch als op artistiek vlak, van de Renaissance tot nu. Het is een ongeëvenaarde kroniek van de geschiedenis van de horlogerie, die alle Europese epicentra van de horloge-industrie door de eeuwen heen omvat. Tegelijkertijd is het een Wie is Wie van de belangrijkste spelers uit de geschiedenis van de horlogemakerij. Denk aan A. Lange & Söhne, Abraham-Louis Breguet, Patek Philippe, Vacheron Constantin of de gebroeders Rochat en de legendarische George Daniels.

The Space Traveller I haalde ongeveer 30 keer meer op, dan toen hij 31 jaar geleden voor het eerst verkocht werd.

Horloges, automaten en complicaties ‘The Masterworks of Time is een unieke collectie, ontwikkeld door iemand die alle dimensies van de horlogerie heeft verkend en behandeld’, meent Daryn Schnipper, voorzitter van Sotheby's Fine Watchmaking Department. Van de eerste Duitse uurwerkapparaten tot tourbillons en grote complicaties, astronomische klokken, automaten en de mooiste geëmailleerde stukken: de verscheidenheid en de reikwijdte van deze collectie zijn uitzonderlijk.

Records

Het succes van de twee Londense verkopen deze zomer bevestigt de unieke waarde van de verzameling. Er werden records gehaald, onder meer voor zakhorloges die al lang niet meer op de markt waren verschenen. Een voorbeeld? De legendarische Space Traveller I is een zakhorloge dat ontworpen werd door George Daniels. Hij toonde er zijn bewondering mee voor astronauten en de Amerikaanse landing op de maan in 1969. Op 2 juli bereikte het horloge een recordprijs van 3,615 miljoen pond.

Dat is ongeveer 30 keer meer dan wat de Space Traveller I 31 jaar eerder had opgebracht. In november 1988, toen het horloge voor het eerst verkocht werd bij Sotheby’s Genève, haalde het 220.000 Zwitserse frank.

A. Lange & Söhne, N° 41277 ©Sotheby's

De kroniek van de hamer

In Londen vonden de eerste twee delen van deze historische veiling plaats: 2 juli met “George Daniels, Visionary” en 3 juli met “Treasures”. Volgende afspraken: “Adolf Lange, The Golden Era of Glashütte”, Genève, november 2019 “Abraham Louis Breguet: Horologist Extraordinaire”, New York, juni 2020 “Exports for the Eastern Market”, Hongkong, oktober 2020.

 

Lees verder

Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.