Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.

Jaguar aan de Côte d’Azur, een sportieve, creatieve en culinaire roadtrip

© Andrew Ferraro

Of ik met Jaguar op reportage wou naar de Monaco E-Prix? Daar moest ik niet langer dan een nanoseconde over nadenken… Een week later zet ik voet op het tarmac in Nice. Aan de uitgang staat Keith uit Stratford-upon-Avon – de geboorteplek van Shakespeare, mijn schrijvershart maakt een sprongetje – met een stralende glimlach en een gitzwarte bolide. Ik neem plaats links van mijn sympathieke driver. As ready as can be voor een epic driedaagse.

Jaguar F-TYPE © Richard Hanson

Eerste stop: onze homebase, The Maybourne Riviera in Roquebrune-Cap-Martin. Met zijn opvallende modernistische architectuur rijst het hotel spectaculair op van het rotsachtige schiereiland. Wat een uitzicht! Witte yachts doorkruisen het azuurblauwe water, in het oosten lonkt Italië, in het westen pronkt Monaco. Elke ruimte werd gecreëerd door beroemde ontwerpers en architecten. Geïnspireerd door de beweging van de zee, het gevarieerde groene landschap en het indrukwekkende panorama.

Na een deugddoende spa treatment is het tijd voor de receptie. Op het terras ontmoet ik de bonte bende waar ik de komende dagen mee op pad mag. Carlotta Marelli, Managing Editor of Elle Décor uit Milaan. Achilles Ion Gabriel, Fins modeontwerper en bekroond creatief directeur van Camper en CamperLab. Abdel Fadel Ibrahim, content creator en fashion consultant uit Parijs. Adam Katz Sinding, American-born en Copenhagen-based fotojournalist, die wereldwijd modeshows en fashion events in beeld brengt. Bouba Chouchane, modestylist en ontwerper die in Monaco woont. En dan zijn er nog de actrices, de acteur en het topmodel die liever anoniem blijven. Nochtans heel fotogeniek en sympathiek, maar alle respect. Het overheerlijke welcome dinner in Ceto bleek slechts de warming up voor onze smaakpapillen.

The Maybourne Riviera hotel © Richard Hanson

Artistieke versnelling

Très bien dormi. Zeven Jaguar I-PACE staan te blinken in de zon. De chauffeurs vertegenwoordigen met trots het Verenigd Koninkrijk, het thuisland van het luxe-automerk. Vandaag rijd ik mee met Ross uit Manchester. In Nice wisselen we van plek. Zo’n stuur aan de rechterkant is wennen en de Moyenne Corniche heeft flink wat kronkels en hellingen. Mijn medepassagier Carlotta is er niet echt gerust in, zie ik in de achteruitkijkspiegel. Maar Ross heeft er een carrière als Formule 3-piloot opzitten en corrigeert me vlotjes waar nodig. Na een paar kilometer ben ik fan van de auto, en in het bijzonder van de ‘one pedal drive’ en de ‘regenerative braking’ waarbij de bij het remmen opgeslagen kinetische energie wordt omgezet in extra comfort en actieradius.

Jaguar I-PACE © Richard Hanson

Aankomst in Vallauris. Keramiekkunstenares Agnès Sandahl is hofleverancier en wordt geliefd door grote chefs. We aten gisterenavond uit haar magnifieke borden en kommen. Vandaag ontvangt ze ons met open armen in haar wonderlijke galerie. Braque en Cocteau kwamen hier over de vloer, Picasso bakte zelfs zijn keramiek in de authentieke houtoven. Agnès deelt gul de schoonheid van de originelen in haar bezit.

Op de tonen van ‘Under Pressure’ van Queen en Bowie gaan we zelf aan de slag in het atelier. Volledige artistieke vrijheid, maar ik pak het toch iets te figuratief aan, als ik de meer abstracte creaties van mijn collega’s zie. Soit, it was fun. De lunchtafel is een visueel kunstwerk, onze smaakpapillen schakelen moeiteloos nog een versnelling hoger.

Agnès Sandahl collectie © Richard Hanson

C’est une véritable mise en scène, une promesse d’un repas magnifique…

Agnès Sandahl,
keramiekkunstenares en galeriehoudster

Aards paradijs

Daar zijn onze luxueuze taxi’s weer. Na een verkwikkende duik in de infinity pool trekken we onze knapste outfits aan. Op naar Mirazur. Als het hotel de hemel is, is dit het aards paradijs. Carlotta en ik arriveren eerst en trekken meteen ‘le jardin aromatique’ in. De typische citroenbomen van Menton wuiven ons zachtjes toe, omringd door tal van kruiden en eetbare bloemen. We vervoegen de anderen op het terras. Meer dan waar ook is champagne hier een godendrank en zijn de hapjes bijna te mooi om op te eten. Bijna.

We dineren onder het eigenlijke restaurant, in La Puerta, waar nieuwe recepten hun oorsprong vinden. Het is van de eerste tot de laatste minuut feest aan onze grote gastentafel. We zien driesterrenchef Mauro Colagreco en zijn team elke parel bereiden met lokale ingrediënten. Maar vooral: we voelen en proeven de grote liefde voor het land, het water, de lucht, het vuur en het seizoen. Drie sterren? Een heel firmament wat mij betreft.

La Puerta © Richard Hanson

A garden is above all a territory of hope

Mauro Colagreco
chef Mirazur

More than excited

En dan is het zaterdag 6 mei: Coronation Day in het Verenigd Koninkrijk. In Monaco dingt het Jaguar TCS Racing Team naar de kroon. In 2016 stapte het Britse merk als eerste premium brand in het ABB FIA Formula E World Championship. Piloten Mitch Evans en Sam Bird zorgden in 2022 voor het hoogste puntentotaal tot nu toe. Vandaag staan de lichtere, krachtigere en snellere I-TYPES 6 klaar om hen nog beter te laten presteren.

Een legendarisch merk op een iconische plek: dat is dubbel genieten voor de lucky few die een ticket konden bemachtigen en voor zij die hier op uitnodiging zijn. Maar vooral voor het hele Jaguar TCS Racing Team, dat ‘more than excited’ is. In het bijzonder Mitch Evans.

© Richard Hanson

Ik kom van Nieuw-Zeeland maar woon in Monaco. Er is geen race in Auckland, dus dit voelt voor mij als een thuismatch. Elke coureur wil in Monaco winnen, omdat het een geweldig circuit is met een rijke geschiedenis.

Mitch Evans
racepiloot Jaguar TCS Racing

Stadstaat Monaco beslaat amper twee vierkante kilometer. Toch is het een indrukwekkend parcours, dat deels door het naburige Monte Carlo loopt. De hoofdtribune kijkt uit op het paleis. Koning Albert II en prinses Charlène zijn vandaag niet hier, wel in Westminster Abbey.

Razendsnel gaat het straks langs de haven vol luxe yachts, de Piscine en door de befaamde tunnel. Onderweg een paar zeer pittige chicanes. Vip-gasten, influencers en journalisten mochten ze uittesten tijdens de Passenger Hot Laps. Aan de zijde van professionele drivers, in een batterij Jaguar I-PACE eTROPHY’s, met sportieve zwart-witte striping. Zowel technologisch als visueel impressionant.

© Richard Hanson

Door onze ervaringen op het circuit konden we de Jaguar I-PACE-klanten een actieradiusverhoging van 20 km bieden, wat fantastisch is. Er worden altijd een aantal technologieën getest in de Formule E, omdat we in uiteenlopende weersomstandigheden en op verschillende terreinen racen.

James Barclay
,Jaguar TCS Racing Team Principal and Managing Director of Jaguar Land Rover Motorsport

Zero emission, full suspense

Tijd voor het echte werk, aan 230 kilometer per uur. Geen brullende motoren, geen verbrand rubber, wel zero emission en evenveel suspense als bij een klassieke race. Het is een plezier om de prachtig vormgegeven bolides van Jaguar terrein te zien winnen op de grid.

© Richard Hanson

Meer dan 40% van de energie die in de race wordt gebruikt, moeten we opwekken door regeneratief remmen. Een extra strategische uitdaging. Onze raceauto’s zijn de meest efficiënte ter wereld.

Sam Bird
racepiloot Jaguar TCS Racing

Het wordt nek-aan-nek met de Amerikaan Nick Cassidy van Envision Racing. Alsof het nog niet spannend genoeg is, komt er twee keer een rescue car aan de wedstrijd te pas. Nicks knalgroene wagen finisht nipt als eerste. Maar niet getreurd, Mitch staat toch maar mooi weer naast hem op het podium en er komen nog kansen genoeg.

Dit avontuur startte op 14 januari in Mexico-Stad. In totaal zijn er 17 wedstrijden in 12 steden. Op naar Jakarta, Portland, Rome en Londen. Ik blijf supporteren. You go, guys!

Ondertussen zitten wij nog in Monaco, te genieten aan boord van een prachtig yacht. We heffen het glas op de lovely ladies van Jaguar die deze onvergetelijke ervaring voortreffelijk organiseerden en begeleidden. Ik voel me herboren, net als het merk zelf. Au revoir, Côte d’Azur, I’ll be back!

Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.