Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.

Van tarwe tot karaktervolle Tripel Karmeliet

Tripel Karmeliet

Hans Van Remoortere (47) is brouwmeester bij Brouwerij Bosteels. Hij waakt er onder meer over de smaak en het brouwproces van de iconische Tripel Karmeliet. “De granen van vandaag zijn niet hetzelfde als die van morgen, dus we sturen voortdurend bij”, verklapt Hans over het brouwproces van dit eigenzinnige Belgische bier.

Van de schoolbanken naar de brouwerij

Hans: '25 jaar geleden liep ik tijdens mijn studies stage bij Brouwerij Bosteels. Het fascineerde me enorm hoe je door te telen en vermouten een meerwaarde kan creëren voor een eenvoudig landbouwproduct zoals graan. Bij Brouwerij Bosteels kreeg ik de microbe voor het bierbrouwen voorgoed te pakken. Nu, zoveel jaren later, brouw ik er al meer dan een decennium de beste Belgische bieren.' 

'Als brouwmeester hou ik het brouwproces in de gaten. Samen met het degustatieteam proeven we het bier doorheen alle fases om zo te allen tijde de eigenheid van Tripel Karmeliet bewaken.'

'We werken met natuurlijke grondstoffen, dus continu bijsturen is belangrijk. De granen van vandaag zijn niet hetzelfde als die van morgen. Daarom zijn er telkens kleine aanpassingen nodig.  We tweaken onze brouwsels voortdurend zodat Tripel Karmeliet steeds z’n frisse, zachte (crémeuse) en citrusachtige karakter behoudt.'

Volmondig bier met zijdezacht karakter

Hans: 'Tripel Karmeliet is een driegranenbier. Het was een van de eerste tripels die drie verschillende graansoorten combineerde. We wilden geen traditionele bittere of blonde tripel brouwen. De volmondigheid van klassieke tripels wilden we bewaren, maar zonder z’n bitterheid. Bij Tripel Karmeliet werkten we frisheid in de hand door het trio van gerst, tarwe en haver.'

'De mout van gerst zorgt voor de basissmaak van het bier. De gemoute en ongemoute tarwe daarentegen geven Tripel Karmeliet z’n volmondigheid en frisheid mee. Het derde graan, haver, geeft samen met tarwe een romig karakter aan het bier.'

Van boer tot bier

Hans: 'We zijn een van de enige Belgische brouwers die zelf granen selecteert in Frankrijk. Meermaals per jaar spreek ik er met de boeren. Door onze kennis samen te leggen, komen we tot de beste smaak.'

'Antoine Bosteels liet zich inspireren door een recept van een Karmelietenklooster uit 1679'
Hans Van Remoortere
brouwmeester bij Brouwerij Bosteels

'Afhankelijk van weersomstandigheden kiezen we bepaalde percelen uit. Wanneer graan groeit in moeilijke weersomstandigheden, maakt het veel ‘ferulazuur’ aan: een eigen bescherming. Deze beschermstof zet onze gist om in phenolische aroma’s. Dergelijke aroma’s overheersen alle andere fruitige aroma’s met een geur van kruidnagel. We hebben een gist die eigen is aan de brouwerij, die willen we natuurlijk niet veranderen. Onze gist is zeer fruitig en bezorgt Tripel Karmeliet dat authentieke citrus en crémeuse karakter waar bierliefhebbers zo gek op zijn.'

Alleen of in gezelschap genieten

Wanneer de smaak van Tripel Karmeliet het best tot z’n recht komt? Daar is Hans duidelijk over: 'Tripel Karmeliet is een bier dat je drinkt wanneer je wil genieten. Het mooie glas, de kleur, z’n schuimkraag… Zelfs op het zicht geeft het bier smaak in de mond. De romige schuimkraag en het zachte karakter van het bier spreken zowel bierbeginners als -liefhebbers aan. Kortom, Tripel Karmeliet geeft je de kans om alleen of in gezelschap te genieten van een fris, eigenzinnig Belgisch bier.'

Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Meer informatie? Neem een kijkje op bestbelgianspecialbeers.be

 

Tripel Karmeliet: ouder dan onze Belgische driekleur

Brouwerij Bosteels uit Buggenhout bracht Tripel Karmeliet op de markt in 1996. Daarvoor liet bedenker Antoine Bosteels zich inspireren door het meergranenbrood van een lokale bakker. Antoine liet zijn inspiratie de vrije loop en koos ervoor om een bier te brouwen met het trio tarwe, haver en gerst. En kijk, de Tripel was geboren. In 1995 stoot Antoine op een recept van een Karmelietenklooster uit 1679. Het recept vertoonde verrassend veel gelijkenissen met datgene wat hij zelf aan het perfectioneren was. Antoine liet zich hierdoor inspireren en voor hij het goed en wel besefte stond zijn tripel op punt. Eentje met een volle smaak, sprankelend gevoel en een romige kraag. Als ode aan het Dendermondse karmelietenklooster doopte hij z’n geliefde pas gebrouwen bier ‘Tripel Karmeliet’.

Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.