Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.

Bekroonde klassewijn uit de Italiaanse Alpen

Aan de voet van de Dolomieten, in het noordoosten van Italië, ligt Trentino. Je vindt er alle natuurschoon: meren, dalen, heuvels, bergen en wijngaarden. Veel wijngaarden, zoals die van Mezzacorona.

Mezzacorona produceert zowel witte, rosé, rode als mousserende wijn en  sleepte onlangs, voor de tweede keer, de prestigieuze prijs Best Producer in Italy in de wacht. Kwaliteit en ecologisch bewustzijn staan hoog in het vaandel van het historische wijnhuis dat 2.500 hectare aan wijngaarden beheert.

In 1904 besloten elf kleine wijnboeren uit Trentino de handen in elkaar te slaan omdat hun kleine onafhankelijke wijngaarden niet meer rendabel waren. Een collectief van elf wijngaarden was dat wel. Het kreeg de naam van het landschap rondom hen: Mezzacorona. Ondertussen is de vijfde generatie aan zet en doen 1600 families mee met het collectief.

Aaneenschakeling van microklimaten

‘We zijn duidelijk een wijnlabel met een gedegen geschiedenis, stevig geworteld in onze omgeving’, zegt Franco Pedroni, area export manager voor de Benelux van Mezzacorona. ‘De naam van onze wijnen, Mezzacorona, of halve kroon, verwijst naar de streek. De Dolomieten vormen een halve kroon van bergen rondom het dal, en op de flanken van die bergen liggen onze wijngaarden.’

De 2.500 hectare liggen verspreid over de heuvelruggen. Precies daar ligt de sleutel van het succes: door hun verschillende ligging op de bergflanken en de diverse ondergrond zijn er meerdere mogelijkheden. ‘Het hele gebied is een aaneenschakeling van microklimaten’, zegt Franco Pedroni. ‘Chardonnay gemaakt van druiven die geteeld zijn op 200 meter hoogte, is niet dezelfde chardonnay als die gemaakt van druiven die op 600 meter hoogte geplukt werden. Want het is 35 graden beneden in het dal en 20 graden boven op de berg. Dat is goed voor een interessante diversificatie.’

De diversiteit is ook een gevolg van de soorten ondergrond: rotsachtig, kalkachtig of Dolomia. Dolomia vind je alleen hier en kan een ware boost geven aan aroma’s van de druiven. Door in te spelen op deze verschillen in hoogte en in ondergrond, kan je werken met meerdere druivensoorten. En omdat Mezzacorona aan monocépage doet – geen mix van verschillende druiven, elke wijn is terug te brengen tot één enkele soort druif – kan je elke fles Mezzacorona traceren naar de plaats waar ze vandaan komt.

Olijven en goulash

Mezzacorona produceert zowel schuimwijnen, als witte wijn (pinot grigio en chardonnay) , rosé (pinot grigio rosé) en rode wijn (teroldego). Bij elk gerecht kan je een passende wijn serveren. Deze diverse productie past helemaal bij de streek waar Mezzacorona gevestigd is, op het knooppunt van Zuid- en Midden-Europa. De regio Trentino maakte tot in de vroege 20e eeuw deel uit van het Habsburgse Rijk met zijn specifieke cultuur en manier van leven.

‘De traditionele keuken is zeer gevarieerd. Je vindt hier zowel de meer mediterrane, lichtere keuken, als de zwaardere Oostenrijkse keuken’, zegt Franco Pedroni. ‘We zijn dus de streek van olijven en citroenen, van spek en gerookt vlees, van heel veel soorten kaas, van appels en van aardappels. Van veel groenten en pasta, zeg maar, tot worst en goulash. En zelfs sachertorte. De diversiteit van ons wijnaanbod speelt daar perfect op in.’

Kwaliteit boven kwantiteit

Mezzacorona mag dan al een wijnlabel zijn met roots in een ver verleden, het zet ook hoog in op de constante verbetering van de productie door nieuwe technieken. Daarbij ligt de focus vooral op duurzaamheid en op ecologisch verantwoorde productie. ‘Om goede wijn te maken heb je goede druiven nodig. Wij willen hier vooral werken met gezonde druiven. Je moet daarbij respectvol voor het terroir zijn. We maken hier nu al 100 jaar wijn, we willen dat nog 100 jaar verder doen. En daarom gebruiken we alleen organische grondstoffen, en streven we ernaar  weg te blijven van chemische middelen.’

‘We zijn duidelijk een wijnlabel met een gedegen geschiedenis, stevig geworteld in onze omgeving’
Franco Pedroni
Aarea export manager voor de Benelux van Mezzacorona

‘We leven hier in een uitzonderlijk gebied, dat moeten we zo houden, dat mogen we niet stuk maken. Mezzacorona zal dus nooit genetische bewerkte wijnstokken aanplanten en ernaar streven om innovatieve alternatieven te gebruiken voor chemische besproeiing zodat ongewenste insecten geweerd worden en gewenste soorten aangemoedigd.  Ook de bemesting van de grond is organisch.’

Al zijn de elf oorspronkelijke wijnboeren ondertussen met 1.600, toch is snoeien en oogsten nog altijd een familiale aangelegenheid. En kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit. ‘Omdat we de kwaliteit van de wijn hoog willen houden, worden de wijnboeren niet alleen per gewicht betaald, maar houden we ook rekening met de kwaliteit van die druiven. Veel staat dus niet borg voor veel betaald, hoge kwaliteit wel.’

Sexual confusion technique

Naast de traditionele manier van werken, omarmen ze in Trentino ook vernieuwing. Op voorwaarde dat die vernieuwing ecologisch verantwoord is. Franco Pedroni: ‘Neem nu onze insectenbestrijding: daarvoor gebruiken we de “sexual confusion technique”. In dat laatste zijn we pionier. Het is een eenvoudige, niet schadelijke methode: door de verspreiding van feromonen vertrekken de vrouwelijke insecten en blijven de mannelijke insecten over. Als die op zoek gaan naar een partner, moeten ze noodgedwongen verhuizen. We hebben dus geen giftige sproeimiddelen nodig. We hebben voor deze aanpak van de regering de SQNPI-onderscheiding gekregen (Sistema di Qualita Nazionale Produzione Integrata).’

Ook bij de productie van de wijn houdt Mezzacorona rekening met de ecologische voetafdruk. Zo zit de wijnopslagruimte voor 75 procent onder de grond. Dat bespaart op de energierekening. ‘En uiteraard staan er overal zonnepanelen. Die bezorgen ons warm water en hernieuwbare energie. We streven ernaar om geen schade aan de natuur, aan dieren of mensen te berokkenen.’

De Trentino Pergola

De Unesco heeft Trentino en de Dolomieten tot werelderfgoed uitgeroepen. De Trentino Pergola, een horizontaal systeem dat de wijnranken van de Mezzacorona-druivelaars draagt en een maximale lichtinval oplevert, bepaalt mee het landschap.

©Mezzacorona
©Mezzacorona
©Mezzacorona
©Mezzacorona

Medailles

Deze scherp geprijsde en veelzijdige wijnen kennen een grote afzetmarkt. Een vijfde van de Mezzacorona-wijnen blijft in Italië. De export gaat naar de Verenigde Staten, de Benelux, Duitsland, Rusland, Scandinavië en Japan. België staat op een mooie negende plaats. De wijnen hebben meerdere prestigieuze prijzen in de wacht gesleept. In november 2020 heeft het Amerikaanse blad Wine Enthusiast Magazine Trentino erkend als ‘Wijnstreek van het Jaar’. En voor de tweede keer in drie jaar tijd (2019 en 2021) koos Mundus Vini de Mezzacoronagroep tot ‘best producer in Italy’. ‘En daar zijn we erg fier op’, zegt Franco Pedroni. ‘We voelen ons een beetje de masters of the Pinot Grigio.’

Meer info over Mezzacorona: www.mezzacorona.com. De wijnen van Mezzacorona vind je bij je dichtsbijzijnde Delhaize of op de Delhaize webshop.

Ons vakmanschap drink je met verstand.

 

Welke wijn past bij welk gerecht?

De vier meest gegeerde wijnen van Mezzacorona, hebben één gemeenschappelijke eigenschap. Ze passen allemaal bij een breed spectrum aan diverse gerechten. Maar om de juiste balans te vinden, volgt hier een overzicht van wat de meester-wijnmakers zelf aanraden.

Pinot grigio
Druiven uit de wijngaarden op de heuvels van Pressano en Faedo, in het noorden van Trento. Een delicaat complexe wijn met een intense geur, droog met aangename frisse toetsen van groene appel, kamille en een mooie minerale toets.. Ideaal bij witte vis of zeevruchten, wit geroosterd vlees, lichte pasta en slaatjes  

Pinot grigio rosé
De druiven voor deze wijn komen uit wijngaarden aan de voet van de Adigevallei (Etsch in het Duits), met een bodem van slib en Dolomitische rots. Na het persen en ontstelen, blijven de schillen 8 tot 10 uur in de most, wat zorgt voor de kleur en het aroma. Deze rosé is dartelfris en zachtaromatisch met een hint van rozig grapefruit, framboosjes en subtiele bloemenaroma’s. Hij heeft een levendige en verfrissende zuurtegraad. De pinot grigio rosé is ideaal als aperitief en past perfect bij mediterrane gerechten.

Chardonnay
Deze druiven komen uit de wijngaarden op de heuvelachtige hoog- en laagvlakten van de Faedo en de Cembra-vallei. Het is een droge, fruitige wijn, loepzuiver met subtiele fruitaroma’s van gele en rode appel,  abrikoos en citrus. Blijft heerlijk hangen. Een zeer lekker aperitief, passend bij voorgerechten, groenten en visgerechten. Een aanrader bij asperges.

Teroldego
De druiven voor deze rode wijn komen exclusief uit de Rotaliana-vlakte van Trentino. Het was de eerste wijn die in deze streek werd gemaakt en kreeg de naam ‘De prins van Trentino-wijn’. Hij heeft een robijnrode kleur en een intense maar zachte smaak, boordevol zwart fruit, kersen en een kruidige toets.. Passend bij gebraad, stoofpotjes, grillades, BBQ en rijpe kazen . Teroldego is trouwens een verbastering van Tiroler Geld of ‘Goud uit Tirol’, en stamt nog uit de periode dat Trentino een Oostenrijkse provincie was.

 

Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.