Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.

Uniek platform voor kunst en whisky

Eltipo, Belgische ontwerper, kunstenaar en ambachtsman

Glenfiddich, 's werelds meest bekroonde single malt whisky*, lanceert The Grande Composition. Via dit kunstplatform stellen artiesten uit de hele wereld hun flesontwerp voor de nieuwste Grande Couronne voor.

Liefhebbers van luxueuze single malt whisky’s zijn bij Glenfiddich aan het goede adres. De revolutionaire Grand Series (zie kaderstuk) van het Schotse premiummerk kreeg er onlangs zelfs nog een opmerkelijke nieuwkomer bij: de Grande Couronne. De basis van deze 26 jaar oude whisky wordt gevormd door een zeer lange rijping op Amerikaanse en Europese eikenhouten vaten. Daarna volgt een finish van twee jaar in Franse cognacvaten. Dit onconventionele productieproces typeert opnieuw de maverick spirit – de geest van het buitenbeentje, zeg maar – waarvoor Glenfiddich alom bekendstaat.

Glenfiddich Grand Series

De Glenfiddich Grand Series is een revolutionaire reeks van single malt whisky’s die overduidelijk luxe uitstraalt. Ze werd dan ook speciaal ontworpen om te proosten op de mooiste momenten in het leven. De Glenfiddich Grand Cru behoort tot deze serie. Deze exclusieve whisky rijpt 23 jaar lang in Amerikaanse en Europese eikenhouten vaten, om nadien elegant afgewerkt te worden in zeldzame Franse cuveevaten.

Ook de 21 jaar oude Glenfiddich Gran Reserva maakt deel uit van de prestigieuze Grand Series. Na een rijping van meer dan twintig jaar in traditionele eiken vaten krijgt deze meesterlijke single malt een finish in rumvaten die geïmporteerd werden uit de Caraïben. Ook hier leidt de kunst van het experimenteren tot een ongekende, vernieuwende smaaksensatie. Dat is overigens niet anders bij de Grande Couronne, de meest recente telg van de Glenfiddich Grand Series.

Glenfiddich Grande Couronne

De vereniging van de Schotse en Franse wereld zorgt voor een ongekende en vernieuwende sensatie. De goudkleurige single malt wordt gekenmerkt door een levendige neus met een overvloed aan geroosterde eikenzoetheid. Denk aan Franse patisserie, versgebakken tarte tatin en boterachtig soezendeeg. Diepe, fluweelzachte smaken vallen meteen op in de mond. Heerlijke zoetigheden, hints van café crème, bruine suiker en kruiden vullen elkaar perfect aan en leiden een lange, zoete afdronk in. Daarin zijn de invloeden van het eikenhout duidelijk terug te vinden.

 

Alles voor de kunst

 

Geïnspireerd door de unieke cognacafwerking van de Grande Couronne, werkte Glenfiddich samen met de Franse kunstenaar Jean-Charles Desevre om een origineel flesontwerp te creëren. Dat resulteerde in een gouden filigraanpatroon met een luxueuze uitstraling. Van deze bijzondere flessen worden er slechts een honderdtal in België verkocht.

De digitale kunstgalerij The Grande Composition brengt artistieke mavericks van over de hele wereld samen.

Claudia Falcone
Global Brand Director van Glenfiddich

Via het in september 2021 gelanceerde kunstplatform The Grande Composition wil het Schotse premiummerk nu ook andere kunstenaars de kans geven om hun eigen ontwerp voor te stellen. ‘De Grande Couronne is door zijn afwerking op cognacvaten een toonbeeld van innovatie en creativiteit’, stelt Claudia Falcone, Global Brand Director van Glenfiddich. ‘Met The Grande Composition gaan we nog een stap verder: deze digitale kunstgalerij brengt artistieke mavericks van over de hele wereld samen. Hier kunnen zij hún interpretatie van de Grande Couronne aan de wereld tonen.’

 

Belgisch design

 

Dit jaar verwelkomt het initiatief kunstenaars uit 19 verschillende landen, waaronder Zuid-Afrika, Nigeria, Polen, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje, Israël en de Verenigde Arabische Emiraten. Maar ook de Belgische artiest Eltipo is een van de deelnemende flesdesigners. Hij groeide op in het autocarrosseriebedrijf van zijn vader, waar hij een grote nieuwsgierigheid naar technieken en materialen kweekte. Sinds 2016 is hij zelfstandig ontwerper, kunstenaar en ambachtsman met een sterke voorliefde voor letters, typografie en illustratie.

Eltipo, Belgische ontwerper, kunstenaar en ambachtsman: ‘Kunst- en whiskymakers geloven allebei in hun eigen visie en steken daar al hun tijd, passie en kennis in. Alleen zo kan er een eigen personal flavour ontstaan.'

Voor het ontwerp van zijn Grande Couronne-fles ging Eltipo eerst aan de slag met potlood en papier. Nadien werkte hij zijn schetsen verder uit op de computer. ‘Kunst- en whiskymakers hebben heel wat raakvlakken’, meent hij. ‘Net zoals Glenfiddich voel ik me een buitenbeentje dat de beste versie van zichzelf wil zijn. We combineren allebei traditionele ambachten met hedendaagse technieken. We geloven in onze eigen visie en steken daar al onze tijd, passie en kennis in. Alleen zo kan er een eigen personal flavour ontstaan.’

Glenfiddich Grande Couronne

 

Driehoekig icoon

 

Glenfiddichs affiniteit met kunst en design gaat terug tot de jaren zestig van de vorige eeuw. Toen gaf het Schotse merk de baanbrekende en modernistische kunstenaar Hans Schleger de opdracht om een bepalende nieuwe flesvorm te ontwerpen. De iconische driehoekige fles die hij bedacht, karakteriseerde de drie pijlers van de whiskyproductie: water, lucht en moutgerst. Het was de eerste in haar soort in de gedistilleerde whiskyindustrie. Dat onderscheidende kenmerk is tot op de dag van vandaag nog altijd terug te vinden bij Glenfiddich.

Familiebedrijf met innovatiedrang

Glenfiddich wordt al bijna 135 jaar lang gedistilleerd in het Schotse Dufftown. In datzelfde dorp presenteerde oprichter en innovator William Grant op kerstdag 1887 zijn eerste single malt whisky. Grant was onder meer majoor in de lokale vrijwilligersmilitie en voorzanger in de plaatselijke kerk, maar het waren vooral zijn revolutionaire productiemethoden en maverick spirit die zijn geestrijke dranken wereldberoemd maakten. Glenfiddich was dan ook de eerste single malt whisky die buiten Schotland gepromoot werd. Vandaag wordt het luxemerk in meer dan 180 landen verkocht.

Ondanks het internationale succes is William Grant & Sons een van de weinige single malt-distilleerderijen die nog altijd volledig in familiale handen zijn. De whisky wordt gemaakt in de stokerij die William Grant en zijn kinderen destijds met hun eigen handen bouwden. Tegenwoordig wordt het familiebedrijf gerund door de vijfde generatie. Dat gebeurt met respect voor de traditionele waarden, maar tegelijkertijd blijft Grants innovatiedrang de markt continu uitdagen. Dat is wellicht de reden waarom Glenfiddich al zolang de bestverkochte en meest bekroonde single malt ter wereld is.

In 2021 viert het Schotse merk overigens ook de twintigste verjaardag van zijn Artists in Residence-programma. Dit initiatief ondersteunt samenwerkingen tussen revolutionaire kunstenaars via hun fysieke aanwezigheid in de Glenfiddich-distilleerderij. De idyllische hooglanden vormen de ideale achtergrond ter inspiratie van hun gezamenlijke schilderijen, sculpturen en installaties. Die worden vervolgens tentoongesteld in de lokale kunstgalerij die zich in de stokerij bevindt.

Ons vakmanschap drink je met verstand.

De Glenfiddich Grande Couronne met de Eltipo sleeve is exclusief verkrijgbaar op Sabatoshop.be


*THE GLENFIDDICH RANGE HAS RECEIVED MORE AWARDS SINCE 2000 THAN ANY OTHER SINGLE MALT SCOTCH WHISKY IN TWO OF THE WORLD’S MOST PRESTIGIOUS COMPETITIONS, THE INTERNATIONAL WINE AND SPIRITS COMPETITION AND THE INTERNATIONAL SPIRITS CHALLENGE.

 

 

Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.