Ook De Tijd wordt getroffen door de wereldwijde IT-problemen
Zo lukt de verzending van onze nieuwsbrieven niet en loopt het proces van registraties en paswoorden mank. We hopen met u dat de storing snel is opgelost. Bedankt voor uw geduld.
Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.

De natuur als therapeut op Tenerife

Stralende zon, zilt oceaanwater, warm vulkanisch zand, en een lichte bries vol minerale zouten en negatieve ionen vormen een enorme feelgoodrijkdom. In de vele wellnesscentra en spa’s waarmee Tenerife bezaaid is, wacht nog een zee van deugddoende rituelen en efficiënte behandelingen met natuurlijke producten. Voor extra diepe ontspanning is er yoga bij zonsopgang en mindful mediteren bij het avondgloren. Pick your treat en geniet.

Toen Tenerife nog bevolkt was door de oorspronkelijke bewoners, de guanches, telde het negen koninkrijken. Tijdens mijn bezoeken aan twee bezielde wellnessoorden word ik herboren als prinses.

Ayurveda harmoniseert

Advertentie

Sanskriet voor no toxins, dat is Nirama. De eerste plek waar vaardige handen en heerlijke natuurlijke producten me helemaal naar het nu en lekker dicht bij mezelf brengen. Het sympathieke wellnesscenter is gevestigd op de gelijkvloerse verdieping van Baobab Suites, de laidback luxury-bestemming – design vakantieappartementen met vijfsterrenhotelservice – in het prestigieuze Adeje.

Nirama is bescheiden in oppervlakte, maar het is groots in intuïtief alles geven wat nodig is. Aan vrijblijvende beautybehandelingen doen de Litouwse Julija Kasko en de Spaanse Mary Melendez niet, wel aan professioneel ontgiften, ontstressen, klachten verlichten en revitaliseren. Naast ayurvedische lichaamsbehandelingen en facials met de wonderlijke producten van Jeevan Ayurveda, voedingsadvies en kruideninfusies, zetten ze ook pilates in. ‘Minstens één keer per jaar een ayurvedisch programma volgen is een aanrader, omdat het je hele organisme in balans brengt. Balans is de basis voor gezondheid in elke betekenis van het woord’, zegt Rosa Pascual, de vrouw achter Jeevan Ayurveda, plantbased skincare.

Zachtheid als medicijn

Eva en Julija zien het totaalplaatje en passen hun grote theoretische en praktische kennis met veel plezier toe. Het is Julija die me na een uitgebreid verkennend gesprek bijna twee uur lang laat baden in warme aandacht, voedende oliën, heerlijke geuren en perfect gedoseerde aanraking. Terwijl ik dit schrijf, voel ik opnieuw de dankbaarheid en de ontroering stromen. Dit is hartenwerk.

Advertentie

‘Te veel of net te weinig vuur, aarde, water, lucht of ether in je systeem beïnvloedt je fysiek, je emoties en je gedachten. We zijn nu eenmaal body, mind en spirit. Harmonie in je dosha’s maakt het leven makkelijker en mooier’, de woorden van Julija Kasko, therapeute en zakenpartner bij Nirama.

Lush, luxe en nog meer liefde

Soms kan je geluk niet op. Mijn volgende bestemming is The Oriental Spa Garden. Een onafscheidelijk deel van het bijzonder charmante Hotel Botánico in het groene Puerto de la Cruz. Het maakt deel uit van de selecte club The Leading Hotels of the World, is meermaals bekroond als Best Spa Hotel in Europe en respectvol gerefurbisht in 2021. Op zich al een oase van schoonheid en rust, met royale kamers en 25.000 vierkante meter weelderige tuin vol subtropische planten en bloemen. Met wat geluk spot je op de vijver de twee zwarte zwanen.

De focus ligt op gastvrijheid, duurzaamheid, kunst, design en gepersonaliseerde wellness. Als je The Oriental Spa Garden betreedt, verdwijnt het laatste restje buitenwereld. Je waant je instant in Azië – de eigenaar van het complex is consul van Thailand en dat toont zich volop in de authentieke decoratie.

Elk teamlid heeft zijn specialiteiten. Samen verzorgen ze een indrukwekkende waaier aan ancestral rituals uit verschillende windstreken en state of the art gezondheidsprogramma’s. Een ontwapenende glimlach hoort daar standaard bij. Ze hebben er hier zin in, dat is duidelijk, en ik zo mogelijk nog meer.

De kracht van bloemen en kruiden

Maar eerst ga ik langs bij de van oorsprong Franse spamanager Anne Marie Chauveau. 71 is ze, en ze straalt. Na een jaar pensioenpauze keerde ze terug om verder haar petit paradis te bestieren, heel consequent en aimabel. ‘Mensen hebben vandaag de dag holistische hulp nodig om zich te bevrijden van de effecten van stress en straling. Telkens iemand hier opgelucht, relax en happy buiten wandelt, maakt mijn hart een vreugdesprongetje.’

Tijdens de intake schat Anne Marie feilloos in wat er van toepassing is. Niet wat mijn hoofd mij vertelt, wel waar mijn lichaam om vraagt. Ik ben benieuwd naar het ritual canario, maar het wordt het befaamde ritual de la rosa: ‘Dien Cham’ reflexologie, weldadige aromatherapie van Bulgaarse, Damascus- en Mosqueta-rozen en een gelaatsmassage met een rozenkwarts.

Een dag later komen de aromatische en helende producten van Jeevan Ayurveda opnieuw op mijn pad. Deze keer in een bevrijdende Udvartana-detoxsessie gevolgd door een Shiro Abhyanga die alle spanning uit mijn hoofd haalt.

Bij ons afscheid vertelt Anne Marie me nog dat ze al heel lang en graag werkt met de topproducten van Maria Galland. Het merk van de wijze en gedreven vrouw die – net als haar goede vriendin Coco Chanel – op een elegante manier haar mannetje stond.

Met tegenzin, maar op wolkjes verlaat ik de grote welzijnstempel. Gelukkig mag ik nog een weekje verder genieten van het grootste van de zeven Islas de la Fortuna, vol zon en corazon.

Zalig landen op de yogamat

Blijf wat langer op Tenerife is mijn advies. Het eiland nodigt van nature uit om te relaxen en biedt magische wellnessmogelijkheden. Ook yoga retreats met alles erop en eraan – of je nu fan bent van kundalini, yin, hatha, bhangra dance, of graag een beetje van alles proeft.
I heard through the Canarian grapevine dat dit – in willekeurige volgorde – de places to be zijn: Finca el Quinto, Symbiosis Living Resort, Ecohotel El Agua, Villa Dhanvantari, Hacienda Cuatro Ventanas, Jardín Mariposa, Sol y Luna Retreats, Hacienda Cristóforo, Suzanne Spencer Yoga, Tenerife Retreat, Hacienda El Terrero en Yoga Vibe Tenerife.

Lees verder
Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.