sabato

B&B The Bunkers in Knokke

©Tim Van de Velde

Binnenkijken in de B&B van projectontwikkelaar Axel De Bisscop: 'We willen echt geen doorsnee bed and breakfast-gastheer of -gastvrouw zijn die mensen stoort met de vraag welke planning ze voor de volgende dag voorzien hebben.'

In de polders, net buiten Knokke, ligt een beschermd landschap vol bunkerruïnes. Een heel strategische plek, want dit was vroeger de toegang tot het Zwin, dus tot Brugge. De diverse oorlogsrestanten van drie eeuwen ver getuigen nog van die woelige geschiedenis.

De familie De Bisscop verwierf er een stuk grond met een voormalige kazerne en enkele bijgebouwen. Het geheel lieten ze renoveren door Govaert & Vanhoutte Architects en - voor de interieurarchitectuur - anversa. Het hoofdgebouw wordt nu bewoond door het gezin, in de schuren opende projectontwikkelaar Axel De Bisscop samen met zijn vrouw Margaux de bed and breakfast The Bunkers. Een betonnen pad - een verwijzing naar de bunkers in het landschap - leidt je op de site. Onzichtbaar onder de grond zit een diensttunnel, die het woonhuis en de B&B met elkaar verbindt. 'We wilden visueel dat landschap niet onderbreken. Door ondergronds te werken is het open uitzicht gevrijwaard', zegt architect Benny Govaert.

©Tim Van de Velde

Dit was vroeger de toegang tot het Zwin, dus tot Brugge. Een zeer strategische plek.

Vipp-behandeling
'Beide volumes staan inderdaad vlak bij elkaar op hetzelfde terrein. Maar toch heb je van ons woonhuis geen last als je hier komt logeren', zegt eigenaar Axel De Bisscop. 'De twee entiteiten functioneren volledig onafhankelijk. Dat is ook het concept: we geven onze gasten rust en discretie. Ze kunnen privé van het full-option huis genieten. We willen echt geen doorsnee bed and breakfast-gastheer of -gastvrouw zijn die mensen stoort met de vraag welke planning ze voor de volgende dag voorzien hebben. Met fietsroutes gaan we ze ook niet bombarderen: mensen die hier komen, weten wel waar ze naartoe kunnen in Knokke of Zeeland. De drankjes die je uit de koelkast neemt, gaan we echt niet apart afrekenen. De bedoeling is dat dit huis zelfstandig functioneert, als een volwaardige woning. Je kan hier genieten, zoals je thuis bent.'

Thuis, dat is: zwemmen in een betonnen bad met uitzicht op de polders, of fitnessen en wellnessen in de infraroodsaunakamer. Koken gebeurt in een Vipp-keuken van zwartgelakt staal: een van de eerste in België. Ontbijten doe je met de schapen op vijf meter afstand. En relaxen gebeurt in een sober, bijna brutalistisch interieur, dat zich nederig opstelt ten opzichte van het Knokse polderlandschap.

'Voor ons bureau was dit een belangrijk project', zegt architect Benny Govaert. 'Net zoals in Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke en Fort Napoleon in Oostende konden we een historische site herbestemmen.' ©Tim Van de Velde

Rust en stilte
Net als voor het woonhuis koos de familie De Bisscop voor de tandem Govaert & Vanhoutte Architects en anversa. Het Brugse architectenbureau verbouwde het schuurvolume tussen de bunkergordel tot een B&B met vijf kamers. 'Er stond een industriële landbouwloods, die architecturaal niet waardevol was. De wet liet toe om die af te breken en een identiek volume terug te bouwen', zegt Govaert. 'Vanuit elke ruimte is het uitzicht op het landschap mooi uitgesneden. Elk raam is een schilderij dat merktekens in de omgeving kadreert. Voor ons bureau was het een belangrijk project, omdat we - net als in Tyne Cot Cemetery en Fort Napoleon - een historische site konden herbestemmen. Door die geladenheid wilden we ons zo bescheiden mogelijk opstellen naar het landschap. Het schuurvolume kan zelfs volledig afgesloten worden met schuif- en vouwpoorten in hout.'

©Tim Van de Velde

Diezelfde nederigheid tegenover het landschap legde anversa aan de dag. Het Antwerpse bureau verzorgde, net als in De Bisscops privéwoning, het interieur van The Bunkers. Hun ingreep ging best ver, want ook in de buitenverlichting van Peter Zumthor voor Viabizzuno had anversa een hand. 'We gingen op zoek naar absolute rust en stilte in dit project', zegt Kristof Goossens, medeoprichter van anversa. 'Door voor beton te kiezen, vertaalden we opnieuw de geest van de bunkers. Zo trekken we dat ruwe polderlandschap hier naar binnen. Beton komt in het interieur terug in de vloeren, maar ook in de baden, wastafels en andere objecten. Het was technisch een zeer grote uitdaging, maar we slaagden er toch in om ondanks de harde materialen zoals staal en beton een aangename cocon te creëren. Een plek met een ziel.'

The Bunkers, Burkeldijk 18, 8300 Knokke-Heist, 250 euro per nacht, inclusief ontbijt, www.thebunkers.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content