Advertentie
sabato

Brussels Design September: 3 niet te missen debuterende galeries

©Thibault Huguet.

Op zoek naar nieuwe galerijen in de hoofdstad? Sabato ging langs bij drie galeries die dit jaar debuteren op Design September, en vond er deze coup de coeurs.

La Bocca della Verità

Wat? Hedendaags design.

©Jeroen Verrecht

Expo? De meubels van de Fransman Thibault Huguet vallen op doordat hij verschillende materialen en oude technieken gebruikt. De Belgische ontwerpster Hélène del Marmol is vooral geïnteresseerd in de magie van alledaagse objecten, zoals kaarsen.

Bezieler? Jean-François Declercq runt in Brussel ook de galeries Atelier Jespers (in een pand van modernist Victor Bourgeois) en Area 42 (in een gebouw van Michel Polak).

Opmerkelijk? Ook hier brengt Declercq architectuur en hedendaags design samen. En hij speelt met het contrast tussen de postmoderne galerieruimte, gebouwd in 1989 door Michel Poulain, en het Van Dyck-huis, dat in 1900 werd getekend door Gustave Strauven.

Coup de cœurs? In de ‘Very Big Candles’ van Hélène del Marmol klinkt zowel de poëzie van Constantin Brancusi als de onbezonnenheid van Ettore Sottsass door.

'La bocca della verità #1' van 17.09 tot 10.10

Vrijdag 17.09 van 18u tot 22u, zaterdag 18.09 van 13u tot 19u en zondag 19.09 van 13u tot 18u. Daarna enkel op afspraak via hello@laboccadellaverita.gallery.

La Bocca della Verità, Clovislaan 85, 1000 Brussel
www.designseptember.be/en/artist/la-bocca-della-verita-gallery

Hectare Galerie

Wat? Hedendaagse juweelkunst.

©Lou Sautreau.

Expo? ‘Boîte avec couvercle’ brengt het juweel in dialoog met zijn omhulsel. Denk aan ringsculpturen, hangers waarin je diepste dromen en wensen vervat zitten en broches die je kunt openen. Zestien Belgische en internationale kunstenaars presenteren hun werk.

Bezielers? Chloé Noyon en Lou Sautreau, de twee vroegere assistenten van juweelontwerpster Sabine Herman, die deze galerie meer dan dertig jaar geleden opende. Het tweetal heeft de galerie het afgelopen jaar overgenomen en zet de ambitie van de oprichtster voort: uitgroeien tot dé etalage op het vlak van eigentijdse juweelkunst.

Kunstenaars? Hectare toont zowel eigen creaties van Herman, Noyon en Sautreau als die van juweelkunstenaars uit de rest van de wereld.

Opmerkelijk? Hectare is zowel galerie als atelier. Noem het een creatief lab waar unieke stukken en collecties in beperkte oplage hand in hand gaan.

Hectare toont zowel eigen creaties van Herman, Noyon en Sautreau als die van juweelkunstenaars uit de rest van de wereld. ©Edu Tarin.

'Boite avec couvercle' van 23.09 tot 23.10

Hectare Galerie: open van woensdag tot zaterdag tussen 11u en 18u

Faiderstraat 86, 1050 Elsene, hectare-galerie.be

Shåk Gallery

Wat? Kunst en design uit de 20ste en 21ste eeuw.

Expo? ‘Naturally Magic’. Curatrice en kunsthistorica Elien Haentjens beklemtoont het multidisciplinaire DNA van de galerie met textiel-, keramiek-, schilder- en meubelstukken die de schoonheid van de natuur weergeven. Shåk wil een plek zijn waar hedendaagse stemmen en oude ambachten samenkomen in thematische tentoonstellingen.

Textiel-, keramiek-, schilder- en meubelstukken die de schoonheid van de natuur weergeven. ©Shak Gallery

Bezielers? Marcela Sheridan en Bertil Åkesson, twee verzamelaars die hun namen hebben samengevoegd om tot ‘Shåk’ te komen, als symbool voor de versmelting van hun twee werelden: Mexico en Zweden.

Sheridan en Åkesson kozen de naam ‘Shåk’ als symbool voor de versmelting van hun twee werelden: Mexico en Zweden. ©Sander de Wilde

Opmerkelijk? De objecten en meubels uit de privécollectie van de oprichters matchen perfect met de werken van de gastkunstenaars.

Coup de cœurs? De krukjes van Destroyers/Builders, een herinterpretatie van de ramen van het sport- en cultuurcentrum van Pompei, ontworpen door de modernistische architect Lina Bo Bardi. Ook de kleurrijke objecten van de Belgische keramiste Sofi Van Saltbommel en het werk van performer-kunstenaar Darius Dolatyari Dolatdoust springen in het oog.

De krukjes van Destroyers/Builders, geïnspireerd door Lina Bo Bardi. ©Shak Gallery

'Naturally magic' nog tot 30.10

Shåk Gallery: open van donderdag tot zaterdag tussen 11u en 18u of op afspraak

Darwinstraat 59, 1050 Elsene, shakgallery.com

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie