Bye bye, beige | Je interieur moet je leven en persoonlijkheid tonen

Geen cleane ruimtes meer, maar interieurs die je leven en persoonlijkheid tonen. Dit onthouden we van de 2024-editie van het Salone del Mobile in Milaan.

1 | Productiefste designer

Faye Toogood

Advertentie

De Britse Faye Toogood maakte haar reputatie als ‘veelschrijver’ van de designwereld opnieuw waar. Zo presenteert ze een collectie voor Tacchini, haar eerste samenwerking met het Italiaanse merk. ‘Cosmic’ omvat een zetel, een daybed, een wandrek, een hanglamp, een spiegel, een koffietafel en een bureau (een première voor Tacchini). Dit alles in de herkenbare vrouwelijke puffy signatuur van Toogood met de ellipsvorm als rode draad. Onze crush is het satijnen daybed van opeengestapelde kussens dat ons doet denken aan de prinses op de erwt.

Ze nam haar eigen kunstwerken als vertrekpunt voor de meubels, maar ook voor de zeven felgekleurde schilderachtige tapijten die ze maakte voor cc-tapis. Haar derde collab met het merk.

Advertentie
‘Solar’-daybed voor Tacchini | ‘Bits in Space’-tapijt voor cc-tapis
©Andrea Ferrari

Voor het Finse outdoormerk Vaarnii maakte ze een kleine buitencollectie. Voor de loungestoel ‘Peace’ met bijpassend voetenbankje inspireerde ze zich op de stokjes van een ijslolly uit haar kindertijd. Maar ook op de bekende Amerikaanse houten ‘Adirondack’-stoel.

‘Peace’-loungechair en voetenbankje voor Vaarnii, 1.700 en 400 euro
Advertentie
Advertentie

Tot slot spotten we Toogood ook bij Poltrona Frau, waar ze de serie ‘Squash’ presenteerde met een fauteuil, een poef, een bijzettafeltje en enkele spiegels. ‘De lederen bekleding is niet perfect strak, maar juist rimpelig. De zetel lijkt je te omarmen. Er is niks rigide aan’, aldus de Londense.

‘Squash’-fauteuil voor Poltrona Frau, 5.140 euro, nu beschikbaar

2 | Bijzonderste verjaardag

Molteni&C

In 1934 begon Angelo Molteni met een kleine ambachtelijke meubelwerkplaats aan de rand van Parijs. Negentig jaar later is Molteni&C een van de tenoren van het Italiaanse design. En ook een van de oprichters van het Salone del Mobile.

Molteni&C laat het feestje niet ongemerkt voorbijgaan. Er is het boek ‘Molteni Mondo: An Italian Design History’ over het toen, het nu en het later van het designmerk.

De unieke zilveren versie van Gìo Ponti’s ‘D.154.2’-fauteuil maakte Molteni&C speciaal voor het Salone del Mobile.

Op de beurs presenteerde het een zilveren (vanuit sommige oogpunten dan weer gouden) versie van Giò Ponti’s ‘D.154.2’-stoel die hij ontwierp voor Villa Planchart in Caracas. Ponti ontwierp in de jaren 50 het volledige huis voor zijn vrienden Anala en Armando Planchart. Die plek beleeft trouwens een momentum: Saint Laurent geeft een deel van het servies heruit.

Molteni&C heeft sinds 2012 de rechten in handen om objecten uit Ponti’s archief opnieuw op de markt te brengen en die kans grijpt het merk met beide handen. Sinds 2012 gaf Molteni&C al zo’n twintig re-edities uit van Ponti’s ontwerpen en voegt er nog jaarlijks bij. Wat de Italianen met deze bijzondere verjaardagseditie van plan zijn, is nog onduidelijk. Een mooi plekje in het hoofdkwartier, of een publieke thuis in een museum, veilen of verkopen, alles kan. Al zou de stoel zeker niet misstaan op de viering van honderd jaar Molteni&C over tien jaar.

3 | Opvallendste trend

Spiegels

Door de selfiecultuur zijn we niet meer zo bang van ons eigen spiegelbeeld, waardoor mensen minder twijfelen om spiegels op te hangen in huis. Dat zagen we duidelijk op de beurs, waar bijna elk merk spiegels presenteerde.

Alle jongste trends, nieuwste meubels en meest actuele ideeën die we ontdekten op de 2024-editie van het Salone del Mobile, lees je dit weekend in Sabato bij De Tijd.

Advertentie