sabato

De grootste whiskycollectie ooit onder de hamer bij Sotheby's

©Getty Images/Tetra images RF

Voor het eerst veilt Sotheby’s een verzameling geestrijke dranken die door één man werd bijeengebracht. Ze omvat meteen de grootste collectie whisky’s die ooit werd aangeboden. En de meest waardevolle. Maak u klaar voor dé whiskyveiling van het jaar.

‘The Ultimate Whisky Collection’, zo doopte Sotheby’s-specialist Jonny Fowle de collectie. En daar is wat voor te zeggen. Ze bevat niet minder dan 178 flessen van The Macallan Fine and Rare-serie, gedistilleerd tussen 1926 en 1991. Dat alleen al is nooit gezien op een veiling. Die flessen worden individueel verkocht en zouden al 2,4 miljoen euro moeten opbrengen.

©rv

Historische flessen van The Macallan behoren tot ‘s werelds meest begeerde whisky’s. Daarbinnen is de ‘1926 The Macallan 60 Year Old’ uit vat nummer 263 zowat de heilige graal voor verzamelaars. Telkens er een opduikt, is sensatie in het wereldje gegarandeerd. En niet alleen wegens de ouderdom.

Ook bij het bottelen kijkt The Macallan niet op een stunt meer of minder. Van de 40 flessen die uit vat 263 werden gebotteld, kregen er twaalf een label dat was ontworpen door Peter Blake, bekend van de platenhoes voor het Beatles-album ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’.

Nog eens twaalf kregen een etiket van de Italiaanse popartkunstenaar Valerio Adami en op één fles staat een etiket van de Ierse muurschilder Michael Dillon.

Die drie versies verschenen de voorbije twee jaar al op veilingen en behaalden topprijzen.

Het is evenwel al ruim tien jaar geleden dat een fles met het originele Macallan-etiket werd aangeboden: als ze de geschatte 393.000 tot 505.000 euro haalt, wordt dat een nieuw hoeramoment in de whiskygekte van de voorbije twintig jaar.

Voor zijn ‘Macallan 50 Year, Lalique Edition Six Pillars Collection’ liet de verzamelaar een speciale vitrinekast maken. ©rv

Een ander toplot uit de veiling zijn de speciale vitrinekasten die de verzamelaar bij de Britse ambachtsman James Laycock liet maken voor zijn ‘The Macallan 50 Year, Lalique Edition Six Pillars Collection’. Die worden in tweevoud aangeboden. Geschat prijskaartje: 337.000 tot 505.000 euro. Per set van zes flessen, welteverstaan.

‘Ik begon gewoon als begenadigd whiskydrinker. En nog steeds vind je me zowat elke avond terug met in de ene hand een glas en in de andere een sigaar.’

Primeur

Het is de eerste keer dat Sotheby’s een collectie van één verzamelaar veilt. ‘Het was de Amerikaanse whiskyspecialist Jonathan Read die me in contact bracht met de eveneens Amerikaanse verkoper’, vertelt Jamie Ritchie, topman van Sotheby’s Wine.

De Macallan, Fine & Rare-collectie wordt te koop aangeboden in 109 verschillende loten. ©rv

Die verzamelaar, die anoniem wenst te blijven, had trouwens nooit het plan om een heuse collectie bijeen te sparen. ‘Die is gewoon zo ontstaan. Ik begon simpelweg als begenadigd whiskydrinker, en nog steeds vind je me zowat elke avond terug met in de ene hand een glas en in de andere een sigaar’, aldus de Amerikaan.

Verzamelen deed hij aanvankelijk met wijn. Maar naargelang ook z’n whiskyneus kieskeuriger werd, kwamen er geleidelijk ook zeldzame bottelingen op het schap. Daaruit, en uit zijn simpele bewondering voor de schoonheid van de labels op die flessen, ontstond de drang om een betekenisvolle, unieke verzameling samen te stellen. ‘Al die tijd koesterde hij de 467 flessen en negen vaten, die nu worden opgedeeld in 394 loten’, zegt Ritchie.

Een dergelijke collectie bijeenbrengen kost behalve veel geld ook tijd en aandacht. Nu valt ze weer uit elkaar en worden de flessen verspreid over liefhebbers wereldwijd. ‘Ik hoop dat zij er deugd van hebben. Zowel van het drinken zelf als van het gevoel dat elke fles oproept wegens haar plaats in de geschiedenis’, aldus de whiskyverzamelaar.

Want dat blijven dergelijke flessen in de eerste plaats: een tijdcapsule. De whisky werd op een bepaald moment in de geschiedenis gestookt, rustte tientallen jaren op vat, om vervolgens te worden gebotteld.

Queen Mother

Hoewel The Macallan het zwaartepunt vormt in de collectie, bevat de schat ook andere iconische flessen uit de meest gewaardeerde Schotse distilleerderijen. Zo is er de 50 Year Old Springbank 1919, waarvan in 1969 en 1970 slechts 24 flessen werden gebotteld en die een tijdlang de duurste fles ter wereld was.

Of de oudste botteling van Glenfiddich, de 64 Year Old 1937. Ook de oudste van Balvenie (50 jaar oud, eveneens gedistilleerd in 1937) is van de partij. Voorts zijn er vier flessen van The Dalmore die 50 jaar of ouder zijn, waarbij de 59 YO Dalmore Eos 1951, en een 50 jaar oude Highland Park.

Maar het meest verbazingwekkende individuele stuk is misschien wel fles nummer 1 van Bowmore 54 YO ‘Crashing Waves’ uit 1957. Daarvan werden er in 2011 slechts 12 vrijgelaten uit het vat.

Van de onafhankelijke bottelaars Gordon & Macphail springen de 70 jaar oude Generations-bottelingen van zowel Mortlach als Glenlivet in het oog, naast The Macallan Queen’s Mother’s 80th Birthday.

Twintig loten van de legendarische onafhankelijke bottelaar Silvano Samaroli. ©rv

Maar van alle onafhankelijke bottelaars is de Italiaan Silvano Samaroli de meest legendarische. Op zijn releases wordt fors gejaagd. In de ultieme collectie zitten onder meer zijn Bowmore 18 Year Bouquet, Laphroaig 15 Year Old Sherry Cask 1967, Laphroaig 1970, Springbank 12 Year Old en Ardbeg Sherry Wood 1974.

Oldtimers

De verkoop van dergelijke stukken doet bij whiskyliefhebbers wereldwijd het water in de mond komen. Voor de meesten overweegt het bezit van de flessen en het plezier ernaar te kijken. Of het uitzicht op winst. Want de voorbije tien jaar bleken zeldzame whisky’s een lucratieve investering.

Brora Limited Edition, 40 Year Old, 1972. ©rv

Volgens de Luxury Investment Index van de Britse vastgoedconsultant Knight Frank bedroeg het rendement in die periode bijna 600 procent, en dat is meer dan dat van bijvoorbeeld klassieke auto’s.

Vooral vanuit Azië steeg de vraag sterk. Maar rendementen uit het verleden zijn uiteraard geen leidraad voor de toekomst.

Naar verwachting zal deze collectie samen zo’n 4,5 miljoen euro opbrengen. Voor het eerst gebruikt Sotheby’s zijn nieuwe digitale platform bij een veiling van dranken. Kandidaat-kopers kunnen sinds 24 september openlijk online tegen elkaar opbieden in de aanloop naar de live-veiling. Die vindt plaats op 24 oktober in Londen, de dag waarop Sotheby’s ook zijn grootste, jaarlijkse veiling van klassieke auto’s organiseert. Jamie Ritchie ziet een goeie match tussen de verzamelaars van oldtimers en die van whisky’s. Wat ze in Londen ook op de kop tikken, een fles, een auto of allebei: we wensen de gelukkigen een veilige terugrit.

The Ultimate Whisky Collection, 24 oktober bij Sotheby’s Londen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie