Interieur van de week: Venetiaans spiegelpaleis

Voor een groot Italiaans gezin ontwierp architect Alberto Nespoli in Italiës meest romantische stad een hedendaags spiegelpaleis.

Advertentie
©Helenio Barbetta

Dé eyecatcher van dit Venetiaanse penthouse is zonder twijfel de ronde spiegel in de entree. Een even oude als efficiënte truc om een ruimte optisch te vergroten en meer licht binnen te brengen. De grote, reflecterende schijf roteert en laat het zonlicht zo de hele dag door de ruimte dansen. Een inventief idee van architect Alberto Nespoli, die samen met Domenico Rocca de Eligo Studio vormt. Behalve de spiegel kaatsen ook de reflecterende kasten in de living en in de slaapkamer het zonlicht terug. Ze zetten de grote collectie muranoglas van de bewoners letterlijk in de spotlights.

Het penthouse is gelegen in Cannaregio, een van de zes Venetiaanse stadswijken - 'sestiere' in het Italiaans - in het noorden van Venetië. De grote ramen halen het Canal Grande als het ware naar binnen. Voor de eigenaars is het appartement een plek om samen te komen met hun vrienden en hun familie. Daarom zijn alle sofa's ook bruikbaar als bed, legt Nespoli uit.

Advertentie
©Helenio Barbetta

Eligo Studio ontwierp ook de ronde eettafel: een metalen onderstel met daarop een kristallen blad. 'Omdat de man des huizes hier ook graag werkt, maakten we een bibliotheek.' De keuken installeerde de architect in een verloren donkere hoek, maar dankzij de spiegel valt het zonlicht toch op de scharlakenrode kasten.

Binnenstebuiten

Waar je ook niet naast kan kijken: de felle kleuren op de muren, plafonds, ingebouwde muurkasten en het ronde tapijt, een ontwerp van het Venetiaanse duo Di Virgilio. Een heus colorado met Venetiaans rood in de hoofdrol, zij het in een warmere, iets donkerder versie van het scharlakenrood. Voorts ook chroomgeel en diepgroen. 'Geïnspireerd op de typische, gekleurde palazzogevels in de stad', aldus de architect, die zo een link tussen binnen en buiten creëerde. En het penthouse op de derde verdieping van een 16de-eeuws palazzo in een klap hedendaags maakte. Een zeldzaamheid in 'Italiës meest romantische stad'.

'De bewoners - grote kunst- en architectuurliefhebbers - vroegen uitdrukkelijk om een modern interieur, zonder dat de connectie met de inspirerende historische stad verloren mocht gaan.' Daarom werd de originele architectuur maximaal behouden. Kijk maar naar de originele terrazzovloeren en de houten draagbalken en pilaren. En toepasselijker kan het bijna niet: veel muren zijn afgewerkt met Venetiaans stucwerk, een oude techniek met een marmerachtig effect.

Advertentie
Advertentie
©rv

'Who's afraid of pink, orange and green? Interieurs bekennen kleur' van Iris De Feijter en Irene Schampaert, 39,99 euro, Lannoo.