sabato

Kristalmaker opent duurste hotel van New York

Wellicht de populairste plek in de Baccarat-toren wordt het restaurant Chevalier, onder leiding van sterrenchef Shea Gallante en Charles Masson, eerder eigenaar van het bekende restaurant La Grenouille in New York. ©RV

In New York is zonet, recht tegenover het MoMa, het eerste Baccarat-hotel geopend. Eigendom van én helemaal in de stijl van het Franse kristalmerk. Meteen goed voor het duurste hotel van de stad.

Manhattan telt vele prestigieuze adressen, maar bovenaan de lijst staat voortaan 20 West 53rd Street. Daar opende onlangs een nieuwe toren die hyperluxueus wonen en logeren tot een nieuwe dimensie verheft. Baccarat, het Franse kristalmerk, bouwde er tegenover het Museum of Modern Art (MoMA) een glazen wolkenkrabber, deels appartementsgebouw en deels hotel. De rode draad - noblesse oblige - is het ambacht waarmee de kristalmakers uit het noordoosten van Frankrijk al tweeënhalve eeuw uitpakken. Tijdens onze rondleiding begin deze maand was de lobby nog een bijenkorf van werklui en designers, zat het tapijt nog in plastic, maar prijkten aan de plafonds al de onmiskenbare kroonluchters van Baccarat. Zeventien in totaal, als voorbode van wat de kamers en residenties in petto hebben.

Voor de inrichting van zijn New Yorkse hotel klopte Baccarat aan bij het Franse designerkoppel Dorothée Boissier en Patrick Gilles. ©RV

Côte d'Azur
De eerste 17 verdiepingen van de toren huisvesten 114 hotelkamers, ontworpen door het Parijse designduo Gilles & Bossier. Een nacht in het Baccarat-hotel, tussen de lakens van het Italiaanse luxehuis Mascioni, begint vanaf 899 dollar. In de badkamer staan er verzorgingsproducten van La Mer. In de spa word je behandeld in ruimtes geïnspireerd op de Côte d'Azur met handgeschilderde muurbekleding en kan je een duik nemen in het eveneens met de hand geschilderde, zeventien meter lange zwembad.

Van die hotelvoorzieningen kunnen ook de bewoners van de zestig appartementen in de toren gebruikmaken: 24 uur per dag bereikbare conciërges tot en met spa en fitnessruimte. Maar dan wel met privé-ingang.

De hele toren is een ontwerp van Skidmore, Owings & Merrill. De appartementen zijn ingericht door interieurarchitect Tony Ingrao. Ongeveer 70 procent van de woningen is al verkocht. Het kroonjuweel, het duplex penthouse dat de volledige vijftigste verdieping inpalmt, biedt vanuit de metershoge vensters in de vijf slaapkamers en vijf badkamers adembenemende uitzichten in alle windrichtingen: Central Park in het noorden, Queens en Brooklyn in het oosten, Times Square en de Hudson in het westen, en in zuidelijke richting de Empire State Building, de nieuwe World Trade Center-toren en het Vrijheidsbeeld. Prijskaartje voor dit 'grand château in the sky': 60 miljoen dollar.

Het kroonjuweel in de Baccarat Building is het duplex penthouse, dat de volledige vijftigste verdieping inpalmt. Prijskaartje voor dit ‘grand château in the sky’: 60 miljoen dollar. ©RV

Billionaire's Row
Voor de 251 jaar oude kristalmaker is de luxetoren een nieuw avontuur. Baccarat zag in 1764 het licht toen Lodewijk XV zijn zegen gaf voor de oprichting van de kristalproducent in het gelijknamige dorpje in de noordoostelijke regio Lotharingen. Sindsdien staat het merk gelijk aan vakmanschap en loepzuiver kristal in de vorm van glazen, vazen, kroonluchters en andere producten. In 2005 kwam Baccarat in handen van de Amerikaanse investeringsgroep Starwood Capital van financier Barry Sternlicht. Die koos zijn thuisstad New York uit voor de eerste vestiging van een luxehotelketen van het kristalmerk.

Baccarat waagt zich daarmee in een van de meest bloeiende markten voor luxevastgoed ter wereld. Op meerdere plaatsen in Manhattan schieten nieuwe luxewolkenkrabbers uit de grond. Ook One57 op 57th Street (een straat die intussen de bijnaam Billionaire's Row meekreeg) combineert hotelkamers met appartementen. Het penthouse van One57, een ontwerp van de Franse architect Christian de Portzamparc, werd in januari verkocht voor iets meer dan 100 miljoen dollar.

Met een verkoopprijs van 2 miljoen dollar per kamer is het Baccarat-hotel nipt het duurste hotel van de stad.

Een nieuw record, maar het is een kwestie van tijd vooraleer ook dat verbroken wordt. Een toren in aanbouw op Park Avenue krijgt een penthouse van 130 miljoen dollar. De nieuwe wolkenkrabbers zijn volop bezig de skyline van Manhattan aan het hertekenen.

Belgische link
Veel van die nieuwe luxepaleizen worden opgekocht door miljardairs uit Rusland, China en het Midden-Oosten, als trofee/pied-à-terre voor hun schaarse bezoeken aan New York. Ook Baccarat surft mee op die buitenlandse kooplust.

Het volledige hotelgedeelte is intussen, nog voor een gast is ingecheckt, al eigendom van het Chinese verzekeringsbedrijf Sunshine Insurance Group. Sunshine betaalde meer dan 230 miljoen dollar, ofwel meer dan 2 miljoen per kamer. Daarmee is het Baccarat-hotel nipt het duurste hotel van de stad. Het beroemde gerenoveerde Plaza Hotel aan Central Park South kostte de Indiase firma Sahara Group in 2012 zo'n 2,04 miljoen per kamer.

Schatrijke Chinese firma's, vooral verzekeringsbedrijven, zien de aankoop van Amerikaans luxevastgoed als een veilige investering op lange termijn. Anbang, de Chinese verzekeraar die nota bene eigenaar is van de Belgische bedrijven Fidea en Delta Lloyd, kocht vorig jaar het statige Waldorf Astoria-hotel over van Hilton voor 1,95 miljard dollar.

De bar van het Baccarat-hotel is geïnspireerd op de stallen vlak bij de oorspronkelijke kristalfabriek in het stadje Baccarat. ©RV

Gastronomie française
Wie op 53rd Street passeert en gewoon eens wil binnenlopen in de Baccarat-toren, kan terecht in het Grand Salon en het Petit Salon. Beide bevinden zich op de eerste verdieping en zijn open voor het grote publiek. In de salons speelt dankzij het zonlicht door de glazen façade bij momenten een regenboogeffect. Langs een kant plaatste de ontwerper een hoge boekenkast met 251 boeken met witte kaft en even maagdelijk lege bladen. Eentje voor elk jaar dat Baccarat bestaat. 'We hopen dat de klanten er een boodschap in schrijven en dat dit viraal gaat', vertelt een medewerker.

Ook niet te missen: de eclectisch ingerichte bar - geïnspireerd op de stallen nabij de oorspronkelijke kristalfabriek in het stadje Baccarat - annex het restaurant Chevalier, onder leiding van chef Shea Gallante en Charles Masson. Gallante ontving een Michelinster voor Cru in Manhattan, Masson was eerder de eigenaar van La Grenouille, een bekend Frans restaurant in New York. Zij beloven Franse gastronomie met een moderne New Yorkse invulling. Als je een tafeltje kan bemachtigen natuurlijk. www.baccarathotels.com

Lees verder

Advertentie
Advertentie