sabato

Nu ook statiegeld op meubelen

De Fractured-meubelen zijn in het midden in scherpe stukken 'gebroken.' Zo kan een bank worden omgevormd tot twee stoelen, een tafel tot twee bijzettafeltjes.

Het Brits-Duitse designbedrijf Pentatonic lanceerde zopas zijn 'Fractured'-meubelcollectie. Gemaakt van aluminium drankblikjes, schoenzolen en plastic én met statiegeld. 'We zijn de Sex Pistols niet.'

 

Het is 22 uur wanneer de drukte van de Milanese meubelbeurs Salone del Mobile eindelijk wat bedaart. Voor het eerst kunnen Johann Bödecker en Jamie Hall, de oprichters van het designmerk Pentatonic, weer ademhalen. Dat doen ze niet met een afzakkertje in een chique bar, maar in het 'House of Trash'. Letterlijk, een soort Pentatonic-showroom meets co-workingplek meets netwerkruimte waarin alle designproducten worden getoond die ze het afgelopen jaar hebben gemaakt op basis van afval.

De salontafel waarop hun laptops staan, is vervaardigd van zes autobumpers, 240 plastic flessen en 120 stuks voedselverpakkingen plus koffiedekseltjes. Op het grijze kussen op de sofa, gemaakt van garen van plastic afval, staat in grote letters 'Trash'. En op de tafel liggen hun smartphones, beschermd met hoesjes gefabriceerd van rijstschillen en oude dvd's.

'Het is duidelijk: de heren achter Pentatonic hebben iets met afval. 'Niet echt met afval, want afval is een probleem', riposteert CEO en oprichter Bödecker. 'Nee, serieus: We werken vanuit enthousiasme, niet vanuit het gevoel dat je krijgt na het bekijken van een mooie documentaire op National Geographic waarin ze in de laatste vijf minuten nog even erop hameren dat we de natuur aan het verbrodden zijn. We zijn vooral gepassioneerd door het maken van mooie en technologisch vooruitstrevende dingen.'

'We zijn de Sex Pistols niet', valt medeoprichter en chief marketing officer Hall hem bij. 'We walsen Milaan niet binnen met onze middelvingers in de lucht. We zijn niet anti-establishment. Met ons House of Trash willen we mensen vooral enthousiast maken over recyclagedesign én kunstenaars en designers warm maken om met onze technologische, gerecycleerde materialen iets moois te maken.'

Cloaca
Het Pentatonic-verhaal begon toen Hall en Bödecker elkaar in 2015 leerden kennen bij hun vorige job. Hall leidde toen nog het innovatie- en samenwerkingsplatform NikeLab, terwijl Bödecker aan de slag was voor Miniwiz, een Chinees bedrijf gespecialiseerd in upcyclingprojecten.

Miniwiz richtte het interieur van negen NikeLab-winkels in met armaturen en displays van gerecycleerde materialen uit, u raadt het al, afgedankte Nike-schoenen en -kleding. Na meerdere projecten samen zei Hall: 'Zou je dit niet ook voor de consumentenmarkt kunnen doen?' Al snel werd 'jij' een 'wij'.

Twee jaar later, in september 2017, debuteerde Pentatonic op het Design Festival in Londen: op de binnenplaats van het 19de-eeuwse Somerset House installeerden ze de eerste mobiele, door zonne-energie aangedreven recyclagefabriek. Je kon het ding met afval voederen, waarna het dat Cloacagewijs tot nieuwe tegels perste.

Dat ze zo snel op het Design Festival stonden, had het Londens-Berlijnse duo te danken aan enkele belangrijke investeerders die meteen in hun verhaal geloofden: nieuwe materialen uitvinden op basis van afval en er objecten mee maken zonder compromissen te sluiten op het vlak van design, prestatie of functie. Nadat die investeerders - onder wie Bödeckers vorige werkgever Miniwiz, maar ook Steven Chang, de vicepresident van de Chinese technologiegigant Tencent - een kleine 5 miljoen in het bedrijfje hadden gepompt, titelde de Britse krant The Telegraph: 'Van trash maakt Pentatonic cash'.

Glas van sigarettenpeuken
Al snel na de lancering kwam van de Britse arm van het koffiebedrijf Starbucks de vraag om de iconische Starbucks-Bean-zetel een Pentatonic-make-over te geven. De zetel, gemaakt van afval, koffiekopjes en -deksels uit de Starbucks-cafés, blonk het afgelopen najaar in een pop-up in Londen. Een eerste project, als aanzet tot een langdurige samenwerking, aldus het bedrijf.

Daarna volgden tegels gemaakt van afval, maar ook een 'glaswerkcollectie' van sigarettenpeuken die werden omgesmolten tot een nieuw, geurloos polymeer. Net zoals een reeks kommen en kopjes van oude smartphoneschermen, een bureaustoel van gerecycleerd plastic en kleerhangers van weggegooide kleding.

Statiegeld
Hun jongste project is de Fractured-collectie, die bestaat uit een zitbank, een tafel en een salontafel, gemaakt van aluminium drankblikjes, schoenzolen en 'plyfix', een dik, viltachtig materiaal dat Pentatonic zelf fabriceert uit gerecycleerd plastic. Zoals de naam al aangeeft, zijn de Fractured-meubelen in het midden in scherpe stukken 'gebroken'. Zo kan een bank worden omgevormd tot twee stoelen, een tafel tot twee bijzettafeltjes.

Pentatonic werkte ervoor samen met de überhippe designstudio Snarkitecture, die voor grote merken als Cos en Gufram overal ter wereld innovatieve en interactieve installaties neerpoot. Want samenwerken met andere designers en bedrijven is een van de kernwoorden van Pentatonic.

Johann Bödecker en Jamie Hall, de oprichters van het nieuwe designmerk Pentatonic.

De meubelcollectie is niet alleen van gerecycleerd materiaal gemaakt. De meubels zelf zijn ook opnieuw recycleerbaar. Vandaar de idee om met een soort 'statiegeld' te werken. 'Om er zeker van te zijn dat onze meubels juist en zo compleet mogelijk worden gerecycleerd, kopen we onze meubelen of onderdelen voor 10 procent van de aankoopprijs terug van de klant.'

'En als je te lui of te rijk bent om iets terug te sturen, kun je het gewoon op straat achterlaten, zodat iemand anders er nog iets aan kan verdienen.'

Dat 'iets' is toch 350 dollar, zo'n 10 percent van de prijs van een Fractured-tafel. De meubelen van Pentatonic zijn niet goedkoop. 'Dat klopt', aldus Bödecker. 'Maar wij gebruiken de meest geavanceerde productiemethodes uit de Europese fabrieken waarmee we samenwerken. Neem de poten van de AirTool-tafels en -stoelen: die werden ontworpen door mensen die voor bedrijven als BMW werken. Onze stoffen worden met de hand geweven op eeuwenoude getouwen in Italië, in fabrieken waar ze ook voor Fendi en Kenzo fabriceren.'

In de toekomst willen ze ook goedkopere meubelen op de markt brengen, in de hoop om tot in iedere huiskamer door te dringen. 'De wereld is er klaar voor', aldus Hall. 'Mijn dochter is nu anderhalf jaar oud. Ik hoop dat ze tegen dat ze tien of twintig is niet begrijpt wat afval is. Dat ze zegt: waarom zou je dat weggooien? Je kunt er een paraplu of een auto-onderdeel van maken.'
www.pentatonic.com

De producten van Pentatonic zijn allemaal recycleerbaar. Het bedrijf koopt ze voor 10 procent van de aankoopprijs terug van de klant.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content