's Werelds belangrijkste designbeurs opent haar deuren

Milaan is deze week opnieuw zes dagen lang het epicentrum van het design, met vandaag de kick-off van de Salone del Mobile, de grootste meubel- en designbeurs ter wereld. Al 58 jaar lang de jaarlijkse vaste afspraak voor iedereen die van ver of van dichtbij iets met meubeldesign te maken heeft.

De jaarlijkse hoogmis duurt zes dagen: vier dagen exclusief voor professionals en twee dagen voor het grote publiek. Vorig jaar klopte het salon af op meer dan 370.000 bezoekers van 188 verschillende nationaliteiten. 

In het beursgebouw Fiera Milano, net buiten de stad, verzamelen de grote en gevestigde designmerken om er hun nieuwste collecties te tonen.                                                              

Advertentie
Advertentie

Dit jaar zijn er ook de tweejaarlijkse expo’s Workplace 3.0 en Euroluce in Fiera. De eerste focust op de veranderende werkplek, opgedrongen door nieuwe werkmethoden. Euroluce toont verlichting voor binnen en buiten.

Advertentie
Thien Vo.
©rv

Op het Salone Satellite tonen heel wat ontwerpers onder 35 jaar wat ze in hun mars hebben. De springplank om hun prototypes in productie te krijgen en van onbekend naar bekend te gaan. De Belgische delegatie telt vijf opkomende designers: Amorce Studio, Romy Di Donato, Ana María Gómez, Olivier Vitry en Thien Vo.

Buiten de expomuren

Maar Salone del Mobile beperkt zich al lang niet meer tot het beursgebouw. De hele stad is in de ban van het design: het aantal pop-ups, presentaties en special events is niet meer bij te houden. Onze must sees.

Advertentie
Advertentie

Belgen hokken samen

In de tentoonstelling 'Generous Nature' binnen het kader 'Belgium is Design' challengen meer dan tien ontwerpers het duurzame gebruik van nieuwe en oude materialen. 

Advertentie
Brut.
©Alexander Popelier

Het Belgische collectief Brut, dat vorig jaar impressionant debuteerde in Milaan, stelt nu in Studio Maraniello ‘Bodem’ voor, in samenwerking met het in architecturale afwerkingen gespecialiseerde Belgische bedrijf Antoine. Voor het concept en het design deden de ontwerpers onderzoek in Tongeren, de oudste Gallo-Romeinse vestigingsplaats in ons land. 

‘Generous Nature’, 9-13 april: 10-21 uur en 14 april: 10-18 uur. Opificio 31, Via Tortona 31, Milaan.
Brut, Bodem, 9 -12 april: 11-20 uur en 13-14 april: 11-18 uur. Studio Maraniello, Viale Stelvio 66, Milaan.

Mode x design

Dat meer en meer modemerken een home- en interieurlijn lanceren, zijn we intussen gewend. Dat diezelfde modemerken ook een graantje van de buzz van de Salone willen meepikken met tijdelijke shops en installaties is nieuwer. 

In de installatie ‘Home Sweet Home’ transformeert het Italiaanse merk Missoni enkele ruimtes met nauwkeurig haak- en naaiwerk tot sprookjesachtige en pittoreske kamers. Het Franse luxehuis Hermès vroeg zijn interieurdesigner en co-artistiek directeur Charlotte Macaux Perelman een hele ruimte in te richten om er de nieuwste collectie textiel, meubels en belichting voor te stellen. 

En ondertussen gluren meubelmerken op hun beurt bij de modeburen. Het Italiaanse merk Cassina pikt dit jaar het ‘see now buy now’-concept dat we eerder op de catwalk zagen. Een twintigtal nieuwe ontwerpen is enkel en alleen deze week te koop tijdens het Salone. Daarna bent u hopeloos te laat.

Missoni. Via Solferino 9, Milaan. Hermès. Via Palermo 10, Milaan. Cassina. Via Durini 16, Milaan.

Marry me

Al voor het tiende jaar vraagt het blad Wallpaper de beste designers, artiesten en architecten in het huwelijksbootje te stappen met vaklui, makers en fabrikanten. Dit jaar gaan de collabs met als thema liefde alle mogelijke richtingen uit: van een ‘slumber pod’ voor je gsm van Elmgreen & Dragset en Georg Jensen tot een tandem van Paul Smith en Mercian.

Wallpaper Handmade X. 9 april: 12-16 uur; 10-13 april: 10-18 uur; Salone dei Tessuti, via San Gregorio 29, Milaan.

Sterk alleen

De pop-up bistro Caffè Populaire toont items van Lambert & Fils en DWA Design Studio in de voormalige panettonefabriek en maakt deel uit van de Alcova-expo.
©rv

Alcova is een platform voor onafhankelijk design. Op vergeten plekken in Milaan brengen ze designers, instituten en galeries samen. Voor deze tweede editie gaan ze maal twee. In een verlaten panettonefabriek is er de Alcova-expo en pop-up bistro Caffè Populaire. Op de tweede locatie Alcova Sassetti, een voormalige kasjmierfabriek uit 1930, zijn er talks, installaties, verfilmingen en expo's te zien. Vorig jaar lokte Alcova al meer dan 40.000 bezoekers tijdens het Salone.

Alcova. 9-14 april: 11-19 uur (op 11 april van 11-17 uur), Via Popoli Uniti 11-13, Milaan.
Alcova Sassetti. 9-14 april: 11-19 uur (op 12 april van 11-17 uur), Via Sassetti 31, Milaan.

Voor wie na al dat design toe is aan wat drank, is Bar Bosso een van de vaste afzakplekken. Op zoek naar nog meer leuke adressen om Milaan? Volg onze 36-urengids in Milaan

We're off! Het grote Salone-trendrapport in de Sabato van 27 april en online. 

Gesponsorde service

Lees Meer