Supersalone: de Belgen, trends en highlights uit Milaan

De najaarseditie van de Milanese designweek had alles om grandioos de mist in te gaan. Toch herrees het jaarlijkse designfeest vorige maand in al zijn glorie. Hieronder Sabato's langverwachte verslag.

Na de pandemie: meer werk, meer drank

Advertentie
‘SUPERQUADRA’-kast, Minotti.

Zoals in zowat alle sectoren is ook in de interieursector de impact van de coronapandemie duidelijk zichtbaar. Niet alleen in tjokvolle orderboeken, maar ook op het vlak van vormgeving en functie.

Het thuiskantoor is here to stay en heeft een definitieve plek veroverd in huis. Compacte bureaus en ergonomische stoelen waren werkelijk overal in Milaan.

En onder het motto ‘work hard, play hard’ zagen we ook de barkast floreren. Zowel vitrinekasten die elegant een arsenaal aan chique drankflessen etaleren als opbergkasten die de alcoholvoorraad op schalkse wijze verstoppen. We geven het maar mee.

Trend: how low can you go

Dat de ‘Togo’-sofa van Ligne Roset de afgelopen jaren opnieuw razend populair is geworden, ontging ook de concurrenten van het Franse label niet. We zagen in Milaan bijzonder veel designs die aansluiten bij de ‘Togo’-seventiesvibe. Lees: zachte stoffen, bijzondere kleuren als oranje en paars en vooral sofa’s en bijzettafels die heel laag bij de grond komen. Erin gaan zitten, valt mee. Er weer uit komen, iets minder.

‘Kasbah’-sofa, David Lopez Quincoces, Living Divani.

Het verhaal achter: het trouwcadeau van Albini

Tja, wat vang je aan met een tegenvallend huwelijksgeschenk? Het was een dilemma waar de Italiaanse ontwerper Franco Albini in 1938 voor stond toen hij een houten radio in handen kreeg. Een houten radio die hem allerminst wist te charmeren.

Advertentie
Advertentie
Cassina brengt de ‘Radio in Cristallo’ van Franco Albini uit 1938 opnieuw in productie.
©Valentina Sommariva

Albini besloot het cadeau volledig te ontmantelen en het meest interessante deel te behouden: de elektronische componenten. Hij bevestigde glaspartijen aan twee kanten van die elektronica en de ‘Radio in Cristallo’ was een feit.

Cassina brengt de radio nu opnieuw in productie, voorzien van moderne geluidskwaliteit, en lanceert ook een gelimiteerde editie met een bedieningspaneel in wit geverfd roestvrij staal. Een ideaal huwelijksgeschenk als je het mij vraagt.

Gespot: Tricolore partout

Het mocht dan wel een lightversie zijn van de reguliere designweek in Milaan, onze Belgische merken en designers waren goed vertegenwoordigd.

Het designduo Muller Van Severen speelde met licht en schaduw in een nieuwe tapijtencollectie ‘Ombra’ voor cc-tapis.

Nog een Belgische naam die je maar beter onthoudt, is Destroyers/Builders, de designstudio van Linde Freya Tangelder. Zij ontwierp voor Dior Maison een eigen interpretatie van de iconische ‘Medaillon Chair’. Terwijl ze ook bij Nilufar Gallery aanwezig was met haar ‘High Section’-etagères. 

In de modeacademie van Milaan konden we ten slotte genieten van de presentatie van het Belgische Extremis, dat er de ‘AMAi’ in première voorstelde. ‘AMAi’ is een multifunctioneel meubel voor binnen en buiten, zowel voor het werk als voor de gezelligheid, zowel laag als hoog, open of overdekt.

Het designduo Muller Van Severen speelde met licht en schaduw in de nieuwe tapijtencollectie ‘Ombra’ voor cc-tapis.

Nog in de modeacademie maakten we kennis met Sebastian Laga en Adrien Billiet, twee ex-scoutsleiders die jaren geleden op zoek gingen naar een goede buitenkeuken. Het resultaat is een barbecue, houtoven en tuinkachel ineen. De jongelui brengen hem aan de man onder de naam ‘Vonken’. Sterrenchef Willem Hiele kookt er al mee en ook de Boxy-broers zijn fan. Tijdens de designweek maakte het Vonken-duo pizza’s. ‘Pizza’s maken voor Italianen, dat was wel vrij stresserend’, aldus Billiet. ‘Maar ze smulden ervan. De drie meegebrachte toestellen waren meteen verkocht. Aan Italianen.’

Klerenbib: dressing up

Duurzaamheid liep als een rode draad doorheen deze editie van het Salone del Mobile. Alle stands waren opgebouwd uit recycleerbaar materiaal en de bomen in de wandelgangen werden later in de Milanese binnenstad geplant. Bij de luxemerken zat de duurzaamheid vaak in subtielere accenten. Dat de dressing de jongste jaren aan belang wint, heeft jawel, ook te maken met ecologie.

Heel wat mensen gooien hun kleding niet zomaar meer weg. Ze leggen een soort kledingbibliotheek aan waarin ze jarenlang kunnen snuisteren. Een stijlarchief, zeg maar. Een archief dat plaats nodig heeft, en dat is goed nieuws voor merken die van ruime dressings hun specialiteit maakten.

Binnenstebuiten: meubels zonder grenzen

Nu zowat elk zichzelf respecterend Italiaans meubelmerk een eigen outdoorcollectie heeft, kon Poltrona Frau niet achterblijven. ‘Boundless Living’ is de naam die de allereerste buitenlijn meekreeg. Daarmee werkt het luxelabel de grenzen weg tussen binnen en buiten.

Om die naadloze overgang te garanderen, werkte Poltrona Frau voor deze buitencollectie samen met de designers die ook hun indoorverhaal schrijven, zoals Roberto Lazzeroni, Ludovica en Roberto Palomba en Kensaku Oshiro.

Incontournable: duizendmaal Van Duysen

Hoe je het ook draait of keert, Vincent Van Duysen is en blijft de belangrijkste Belgische naam in de interieurbusiness. Niet alleen gooit hij hoge ogen als creatief directeur van het Italiaanse luxelabel Molteni&C. Hij engageert zich ook nog voor heel wat andere projecten.

Voor Bulgari bedacht hij een artistieke installatie, waarbij hij een ‘shelter’ neerzette in de Galleria d’Arte Moderna.

Elders in Milaan prijkten oude en nieuwe versies van Van Duysens designs. De ‘Pablo’-stoel bij B&B Italia voor buiten en nieuwe uitvoeringen van zijn ‘Spotlight’-collectie bij Flos, om er maar een paar te noemen.

In de wandelgangen werd duidelijk dat Van Duysen datzelfde tempo ook in 2022 zal aanhouden, met in het voorjaar enkele interessante nieuwe buitencollecties. Zo wordt de ‘Pablo’-stoel bij B&B Italia uitgebouwd tot een volwaardige collectie en zal Van Duysen bij het Spaanse label Kettal een outdoorlijn voorstellen, genaamd ‘Giro’.

Verjaardag: 50 jaar wat eigenlijk?

Dat het een designklassieker is, daarover is iedereen het eens. Maar wát de ‘Pratone’ precies is, dat is veel minder geweten. Het op een grasveld geïnspireerde design van Giorgio Ceretti, Pietro Derossi en Riccardo Rosso is een ligmeubel. Het is de bedoeling dat je je languit op die gigantische grassprieten neervlijt.

De briefing vanuit het Italiaanse label Gufram 50 jaar geleden was dan ook niet mis te verstaan: ontwerp iets wat anders is dan al de rest. Mission accomplished. Speciaal voor die verjaardag werd de ‘Pratone’ uitvergroot en in een opblaasbare versie op een pittoresk pleintje in Milaan geplaatst. Waardoor iedereen opnieuw begon te twijfelen wat nu ook weer de bedoeling is van dat gigantische groene ding.

Instantcrush: Marcelis Blockt

Een kleine interieurbeurs met kleinere stands: dat wil zeggen dat er minder kansen zijn om zowel goede als slechte ontwerpen te verstoppen. Voor het Italiaanse Natuzzi bleek dat een voordeel. We vielen als een blok voor de gloednieuwe ‘Block’-collectie van de Nederlandse ontwerpster Sabine Marcelis.

De sofa, met een basis in bamboe, straalt een hoog seventiesgehalte uit, maar is tegelijk heel licht en gemakkelijk te verplaatsen dankzij de wieltjes vooraan.

‘Het interieur van de toekomst is vloeibaar’, licht Marcelis de collectie toe. ‘Meubels moeten in staat zijn ons overal te volgen.’ En dat volgen wij helemaal.

Uit de mode: meubels maken de man

Modemerken die zich aan interieurobjecten wagen, het is al een tijdje aan de gang. En het is een evolutie die zich hardnekkig doorzet, vooral na de rake klappen die de modesector kreeg tijdens de lockdowns.

Hermès ging dit jaar in zee met Studio Mumbai en tekende alweer voor een van de mooiste presentaties in Milaan. Terwijl Dior carte blanche gaf aan twaalf designers voor een make-over van zijn iconische ‘Medaillon Chair’. 

‘Sillage D’Hermès’-fauteuil van Studio Mumbai.
©Photo News
‘CAILLOU’-SOFA, Liu Jo Living.

Het kledinglabel Liu Jo waagde zich voor het eerst aan meubeldesign, met meteen een uitgebreide interieurcollectie onder de naam ‘Liu Jo Living’. Zowel sofa’s, tafels, stoelen, bedden, verlichtingsobjecten als accessoires kregen de typisch Italiaanse Liu Jo-stijl mee: kleurrijk, elegant en met een snuifje bling.

Allesbehalve bling is de capsulecollectie interieurobjecten die het Belgisch-Nederlandse label Kassl Editions, dat je kent van de glanzende regenjassen en gewatteerde tassen, met Zara Home lanceert. Ontwerper van dienst was Bob Verhelst, die ook het café van het ModeMuseum vormgaf. 

Het verhaal achter: gezien op tv

Terwijl random talentenjachten zich in ons land blijven herhalen, gaan ze in Denemarken gericht op zoek naar ‘Denmark’s Next Classic’, een tv-wedstrijd waarin ontwerpers wedijveren om de volgende designklassieker te ontwerpen.

Twee jaar geleden wonnen Isabel Ahm en Signe Lund van designstudio Ahm & Lund die wedstrijd met hun ‘Clam’-verlichting, gebaseerd op de vorm van natuurlijke schelpen.

En kijk: het iconische label Fritz Hansen brengt de ‘Clam’ nu effectief op de markt. Designbrand Fritz Hansen is ongetwijfeld het ideale opstapje om écht een klassieker te worden.

Statement piece: macho gentleman

Voor wie het zich mocht afvragen: ja, Marcel Wanders, van onder meer Moooi, is een echte gentleman. Altijd beleefd en in voor een praatje. Hij heeft dus alle recht om zijn nieuwe bed voor Poliform de naam ‘Gentleman’ mee te geven. Maar Wanders is óók een beetje een macho en daarom baseerde hij de vorm van het hoofdeinde op een rechtopstaande kraag van een hemd.