sabato

Terracotta is back: de bloempot heruitgevonden

De flamboyante Spaanse designer Jaime Hayon heeft een indrukwekkend cv: zo mag hij Caesarstone, Fritz Hansen, Magis, Viccarbe en vele andere merken als opdrachtgevers oplijsten. Voor BD Barcelona ontwierp hij deze waterproof collectie ‘meubilair voor de tuin’. Vanaf 165 euro. www.bdbarcelona.com ©rv

Mooie plantenhouders vinden is vaak geen sinecure. Maar nu een hele generatie millennials 'plant parent' is geworden, moeten ook de bloempotten mee met hun tijd.

©rv

De Amerikaan Chris Wolston, die voor het luxemerk Fendi een zijsprongetje naar de mode maakte, is een van de ‘designers du jour’, en met reden. Zijn terracotta ‘plantstoelen’ vinden een mooie balans tussen knettergek en praktisch.

Vanaf 6.000 euro. De ontwerpen worden meestal op bestelling gemaakt. www.patrickparrish.com

©rv

Soms moet het allemaal niet te serieus, vindt de Amerikaanse designer Wyatt Little. Zijn terracotta sculpturen en plantenhouders nemen de vorm aan van computers, telefoons, petten en zelfs basketballen. Naar eigen zeggen komen zijn ontwerpen voort uit nostalgie. 

Vanaf 70 euro. www.wyattlittle.com

©rv

De Brit Nick Fraser ontwierp deze collectie bloempotten voor de winkel van de Barbican Art Gallery Shop, en inspireerde zich op de strakke lijnen van de Casa da Música, een concertzaal in Porto van de hand van Rem Koolhaas.

Vanaf 34 euro. www.kobiandteal.co.uk

©rv

Voor de onhandige harry’s en harriettes: deze ‘Tumble’-vaas van Falke Svatun balanceert dankzij een ingenieuze uitsnijding op de rand van een plank of kast, of gewoon op haar zij.
Vanaf 95 euro via www.apart.works

©rv

De ontwerpen van de Californische Bari Ziperstein bevinden zich tussen kunst en design, en misschien maakt het onderscheid ook niets uit. Ze maakt haar architectonische vazen, vaten en lampen in beperkte oplage en met de hand.

Vanaf 294 euro. www.bzippyandcompany.com

©rv

Het vaatwerk van de Portugese designer- kunstenares Bela Silva, met onder meer een nieuwe reeks terracotta sculpturen en bloempotten geïnspireerd op een reis naar Mexico, zweeft ergens tussen bruikbaar en decoratief, design en sculptuur. Ze zijn te zien in musea wereldwijd, maar ook in Silva’s workshop in Zaventem Ateliers, het project van de Brusselse designer Lionel Jadot.

Prijs op aanvraag. www.spazionobile.com

©rv

Een geometrische versie van een klassiek ontwerp, soms moet het niet meer zijn. In de Australische studio van Anchor Ceramics maken ze hun bloempotten met de hand op een pottenbakkerswiel, waardoor elke pot uniek is.

Vanaf 132,74 euro. www.anchorceramics.com

©rv

Van een passende naam gesproken. De Spaanse Valeria Vasi maakt behalve sculpturen immers vooral… vazen. Ze vervaardigt ze met de hand in Barcelona, en elk stuk is uniek.

Vanaf 125 euro. www.valeriavasi.com

©rv

Als de Memphis-beweging en klassieke Romeinse pottenbakkers een kind zouden baren, dan zou het er ongeveer uitzien als de ontwerpen van de Israëliër Tal Batit. Hij mixt oude traditionele keramieken elementen met glanzende, postmoderne vormen.

Vanaf 400 euro via www.pamono.com

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie