sabato

Vergeet onderverdelen per functie, voortaan is uw huis opgedeeld per gemoedstoestand

Bijzettafeltjes Daze voor Tacchini. ©rv

‘We moeten emotioneler met onze huizen omgaan’, aldus Kate en Joel Booy van Studio Truly Truly. De designers richtten op vraag van de internationale meubelbeurs in Keulen ‘Das Haus’ in, een ‘future proof’ woning.

©rv

Een duidelijk afgebakende plek om te slapen is er niet. Een ruimte waar je alleen maar kookt of werkt evenmin. Toen Kate en Joel Booy van Studio Truly Truly werd gevraagd om hun visie op het huis van de toekomst te tonen, kozen ze niet voor een traditionele onderverdeling in functies: slaapkamer, keuken, woonkamer, bureau. Maar voor een huis met vier verschillende gemoedstoestanden: actief, sereen, teruggetrokken en ontspannen.

‘Wij willen daarmee niet zeggen dat iedereen zijn huis in die vier emoties moet gaan indelen. We willen wel een lans breken voor een meer emotionele beleving van onze huizen.’

Kate en Joel Booy ©Lutz Sternstein

Kate en Joel Booy zijn productdesigners, geen architecten. Dus pakten ze ‘Das Haus’, de installatie van 180 vierkante meter op de Internationale Möbelmesse in Keulen, ook niet als architecten aan. ‘Zoals in al onze projecten zijn we heel gevoelsmatig te werk gegaan. Dat mag je letterlijk nemen’, aldus Joel. ‘Ons leven wordt gekarakteriseerd door heel veel hectiek en de nood aan efficiëntie. We willen daar met ons werk een tegenwicht tegen bieden.

In het ontwerpproces volgen we steevast ons buikgevoel en houden we ons vooral bezig met de vraag: welke emotie roept dit object op bij de gebruiker?’

Cocon van planten

De meest actieve ruimte in hun huis is de keuken. Daar werken ze met bijzonder uitgesproken kleuren - limoengroen maakt ook in het interieur een comeback - en eerder fel licht. De ‘ontspannende’ ruimte grenst aan de keuken in de vorm van een gezellige zithoek. ‘Niet naar een televisie gericht, maar als één geheel met het actieve gedeelte van de keuken’, legt Joel uit.

‘We noemen onze keukens vandaag ‘leefkeukens’, maar toch worden ze nog heel functioneel en efficiënt ingericht, zonder veel aandacht voor die beleving. Onze keuken is niet de keuken waar je het snelst zal koken - de verschillende stukken staan vrij ver uit mekaar - maar het is er een waar je kan genieten van koken.’

De serene ruimte is het geheel van wat wij als slaap- en badkamer beschouwen. De imaginaire bewoners van Das Haus kunnen zich terugtrekken in een soort cocon van planten. ‘Het is heel belangrijk dat er in huis ruimte blijft voor spontaniteit. Dat de tafel kan dienstdoen als eettafel, maar ook als vergadertafel. Vandaar dat enkele eetkamerstoelen zijn vervangen door bureaustoelen. In de ontspanningsruimte hebben we een poef die zowel een salontafel kan zijn als een extra zitmeubel. Whatever you feel like’, aldus Joel.

Volgens Studio Truly Truly moet elk huis plaats bieden aan vier gemoedstoestanden: actief, sereen, teruggetrokken en ontspannen. ©rv

Ongelukkige timing

Ruim tien maanden waren Kate en Joel Booy bezig met de voorbereidingen van Das Haus. Maar bij de onthulling van dat project, enkele weken geleden, was Kate er niet bij. De Australische, die haar man in 2014 naar Eindhoven volgde omdat die daar design ging studeren, had twee dagen eerder hun eerste kind op de wereld gezet. Een dochtertje. ‘Ongelukkige timing, maar we zijn heel gelukkig’, sprak een duidelijk vermoeide Joel vanaf een van hun zelf ontworpen sofa’s in Das Haus.

Hij reisde vlak na de geboorte naar Keulen vanuit Rotterdam, waar het duo onder de naam Studio Truly Truly intussen gevestigd is. Hun atelier ligt in hetzelfde gebouw als dat van het vorige Nederlandse designwonderkind Sabine Marcelis. En hoewel Truly Truly dus nog een bijzonder jong bureau is - voordien waren de twee als grafisch vormgevers aan de slag in het Australische Brisbane - hebben ze in korte tijd al een indrukwekkend palmares bij mekaar getekend.

©rv

Trendsettend imago

Sofa voor Ikea-PS 2017. ©rv

Hun carrière in Nederland begon met artistieke stuks in beperkte oplages, zoals de ‘Seismic Tables’ of het tapijt ‘Frequencies’. Onder de auspiciën van Hella Jongerius maakten ze vervolgens een deken, ‘Translation’, voor het Textiel Museum in Tilburg. Al snel werden ze door de talentscouts van Ikea opgemerkt en kon de hele wereld kennismaken met Studio Truly Truly in de PS-collectie van 2017, in de vorm van een excentrieke sofa die uit een massa kussentjes lijkt opgebouwd.

In datzelfde jaar lijstte het toonaangevende designplatform Dezeen Studio Truly Truly op bij de ‘acht meest toonaangevende deelnemers aan het Salone Satellite’, de beurs voor opkomend talent in Milaan. De bijzettafeltjes ‘Daze’ die ze daar showden, werden opgepikt door het Italiaanse label Tacchini en zijn intussen in productie.

Niet veel later kwamen ze in contact met het verlichtingslabel Rakumba. ‘Wij waren al een tijdje fan van hun verlichting, maar toen we met hen aan de praat raakten, ontdekten we pas dat het ook Australiërs zijn. Het klikte meteen, ook professioneel.’ Zodanig zelfs dat de mensen van Rakumba Joel en Kate Booy inschakelden om hun beursstand in te richten voor de IMM-beurs 2018.

Indrukwekkend lijstje

Onze keuken is niet de keuken waar je het snelst zal koken, maar het is er wel een waar je kan genieten van koken.

Het was die poëtische stand vol draadgordijnen die indruk wist te maken op Dick Spierenburg, de creatief directeur van IMM, een beurs die na enkele moeilijke edities ten gevolge van de financiële crisis weer helemaal op de kaart staat in de interieurbusiness.

Anders dan in Milaan worden hier geen prototypes getoond en experimentele materialen gelanceerd. De Internationale Möbelmesse is een commerciële aangelegenheid. Hier worden orders ingevuld, contacten gelegd en vooral: meubels getoond die écht in de winkels terechtkomen.

‘Toch willen we ons ook een imago van trendsetters aanmeten’, aldus Spierenburg.

Hét paradepaardje van Keulens creatieve vernieuwing is Das Haus, een project waarbij elk jaar een andere ontwerper zijn toekomstvisie op wonen mag omzetten in een huis. Sinds 2012 loopt het al, en het rijtje designers dat mocht deelnemen, is op zijn minst indrukwekkend te noemen. Achtereenvolgens Doshi Levien, Luca Nichetto, Louise Campbell, Neri & Hu, Sebastian Herkner, Todd Bracher en Lucie Koldova.

‘Heel wat designers die nu enorm succesvol zijn, zijn hun carrière in Keulen begonnen’, aldus Spierenburg. ‘Patricia Urquiola, Sebastian Herkner of Lucie Koldova... voor elk van hen is het vanaf de meubelbeurs van Keulen pas echt hard beginnen te gaan. Het is onze ambitie om nog meer in te zetten op het ontdekken én lanceren van nieuw talent. Das Haus is daarvoor een belangrijke tool.

Bij ons roept Das Haus van Studio Truly Truly alvast veel nieuwsgierigheid en intrige op. Het voorgevoel ook dat we van deze twee nog veel gaan horen de komende jaren.
Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie