10 pop-upbars die Brussel deze zomer doen bruisen

De evenementenkalender staat de komende weken nog op een lager pitje, maar dat maakt de wildgroei aan trendy zomerterrassen meer dan goed. Onze favorieten in de hoofdstad.

Jardin, Vijfhoek

Dat Parking 58 en bijbehorend dakterras twee jaar geleden gesloopt werden, voelde voor veel Brusselaars als een groot verlies. Gelukkig kwam daar recht tegenover de ingang van Jardin, een nieuwe rooftopbar in exotische sferen. Naast cocktails en craft beers worden op het dak van het voormalige Actiris-gebouw ook zomerse beats en een spectaculair uitzicht geserveerd.

Advertentie

Elke zomerdag van 12 tot 23 uur. De ingang bevindt zich op de Kiekenmarkt 7, 1000 Brussel.

Advertentie

Autoworld, Etterbeek

De hele zomer lang vervangt 'The Bar' de brasserie van het automuseum, die ondertussen wordt opgesmukt. Onder de zuilengalerij op de Esplanade van het Jubelpark geniet je van de betere cocktail, maar ook van de creaties van drie beloftevolle jonge chefs. Kers op de kaart: de oldtimerparade die het museum elke dag om 14 uur voor de deur organiseert.

Advertentie
Advertentie

Van woensdag tot maandag van 11 tot 18 uur. Jubelpark 11, 1040 Etterbeek.

La Mouette, Anderlecht

Naar jaarlijkse gewoonte groeien de zogenaamde ‘guinguettes’ of zomerbars in Brussel weer als paddenstoelen uit de (stedelijke) grond. De opvallendste nieuwkomer is ‘La Mouette’, gelegen op een industriële site met zicht op het kanaal en uitgebaat door dezelfde eigenaars als de populaire Guinguette du Parc de Forest. Naast de zomerbar strijken ook een microbrouwerij, zero waste-shop, skateramp en duurzame workshopruimte neer in het nieuwe stedelijk laboratorium Hangar du Kanaal.

Open van dinsdag tot zondag vanaf 14 uur.

See U, Elsene

Een jaar geleden al werd de voormalige Fritz Toussainkazerne in Elsene (op de grens met Etterbeek) omgedoopt tot See U. Na een reeks duurzame (kerst-)markten en andere pop-upinitiatieven komt het collectief nu met een goedgevuld zomerprogramma. Zo kan je er niet alleen van een cocktail nippen, maar ook yoga- en meditatielessen volgen, petanque spelen, concerten meepikken of boodschappen doen bij de bioboer.

Van woensdag tot zondag, van 1 juli tot 20 september. Fritz Toussaintstraat 8, 1050 Elsene.

Manchester Plage, Sint-Jans-Molenbeek

Inmiddels al twee jaar geleden verkaste kunstencentrum Recyclart naar een nieuwe locatie, in de Manchesterstraat in Sint-Jans-Molenbeek. Dat die plaats zich ook uitstekend leent voor een potje zonnekloppen bewijst het zomerconcept Manchester Plage, in samenwerking met het gemeenschapscentrum de Vaartkapoen (dat wegens verbouwingen eveneens onder datzelfde dak huist). Negen weken lang wordt de binnenkoer opgeluisterd met performances en raam- en gevelexposities.

Van woensdag tot zaterdag, van 17 tot 24 uur. Manchesterstraat 3-15, 1080 Sint-Jans-Molenbeek.

Albert, Vijfhoek

Het panoramische uitzicht over de Kunstberg vanuit het restaurant van de KBR is al langer een goed bewaard geheim onder Brusselaars. Dat wordt deze zomer (letterlijk) naar een niveau hoger getild: begin juli vervelde het dak tot een rooftopbar van wel 2.000 vierkante meter. Tijdens Italiaanse diners en ‘electronic’ brunches proef je er alvast een voorsmaakje van A L B E R T, het vernieuwde restaurant dat er op 18 september de deuren opent onder bewind van chef Filip Fransen.

Van 9 juli tot 13 september (check de Facebookpagina voor de precieze data). Kunstberg 28, 1000 Brussel.

Plein Air By Fuse, Laken

De Fuse staat bekend als een donkere zweethut waar nachtbrakers tot in de vroege uurtjes dansen op pompende technomuziek. Redelijk apocalyptisch in coronatijden, vandaar dat de club zich deze zomer ontpopte tot een ontspannen loungebar op maat van afterworkers. Een geschikte locatie werd gevonden achter het gloednieuwe Maritiem Station op Tour & Taxis, uitgerust met rieten zeteltjes, sfeerverlichting en een paar dozijn plantenbakken.

Houd Facebook in de gaten voor de precieze data. Tour & Taxis, 1020 Laken.

Buvette ABŸ, Vorst

Deze gemoedelijke bar in de abdij van Vorst serveert niet alleen verfrissende drankjes, maar ook voedzame dagschotels bereid met biologische, seizoensgebonden producten. Gezelschapsspelletjes, boeken en petanqueballen zijn er gratis te verkrijgen aan de toog. Voorts vinden er geregeld yogasessies, concerten en expo’s van lokale kunstenaars plaats.

Elke dag van 11 tot 23 uur , Sint-Denijsplein, 1190 Vorst.

Vaux-Hall, Vijfhoek

Je moet al bijna verdwalen in het Warandepark om op dit architectuurpareltje te stoten. De Vaux-Hall is een paviljoen waar Moorse invloeden en de Lodewijk XV-stijl samenvloeien, oorspronkelijk gebouwd in de 19de eeuw. Na een minutieuze restauratie heropende het openluchttheater in 2017 met (bijna) dezelfde grandeur van weleer. Net zoals de burgerij er spektakels kwam bewonderen, worden er weer elk zomerweekend concerten georganiseerd. Een vaste waarde zijn de Fifty Sessions, gecureerd door onder meer Les Ardentes, Paradise City en Horst.

Vaux-Hall Summer, elke vrijdag, zaterdag en zondag tot 23 augustus. Warandepark, 1000 Brussel. Tickets kunnen niet gekocht worden, maar worden gratis weggegeven door de partners.

Le Kiosque, Elsene

Op een boogscheut van de vijver van het Ter Kamerenbos opende vorig jaar deze elegante kiosk. Dit paviljoen bevat niet alleen alle basisingrediënten van een goede guinguette (een zonovergoten terras, frisse cocktails en een kleine kaart), het wordt ook elke woensdagavond het decor voor een klein jazzfestival onder de noemer ‘Jazz in the woods’. Op vrijdag is er ook ‘Drink in the woods’ met dj-sets.

Van 9 tot 22 uur, elke zomerdag. Gespanhoek 1, 1060 Elsene.

Le Jardin du Pesage, Ukkel

Le Jardin du Pesage is nog maar net geopend en nu al ‘talk of the town’. Niet het minst dankzij de bijzondere locatie aan de renbaan van Bosvoorde, in een historisch gebouw waar de paarden ooit werden gewogen voor de race. Interieurdesigner Lionel Jadot creëerde er een trendy interieur, op de kaart staat zowel Libanees fingerfood als een scherp geprijsde tonijntataki. Luxepaardjes bestellen er een picknickmand samengesteld door Moët & Chandon, op te peuzelen langs de hippodroom of in het Zoniënwoud wat verderop.

Van donderdag tot zondag vanaf 12 uur. Terhulpsesteenweg 51-53, 1180 Ukkel.

Advertentie