sabato

5x getipt

©Cecil Beaton

Van de nieuwe Dior-expo in Londen tot een kunstwandeling in Brussel: Sabato tipt vijf leuke vooruitzichten voor februari.

To visit: Expo 'Designer of Dreams', Dior

‘I even love the English cooking’, zou Christian Dior zich ooit hebben laten ontvallen over Engeland. Mijnheer Dior, het symbool van de Franse mode, was gek van Engeland, zijn tradities en zijn architectuur. Dat is ook de reden waarom de expo ‘Designer of Dreams’, die op 2 februari in Londen opent, niet dezelfde is als in Parijs.

De tentoonstelling - de grootste mode-expo in Londen sinds die van Alexander McQueen in 2015 - werd aangevuld met ‘Dior in Britain’. Deze extra ruimte staat in het teken van de relatie met het Britse koninkrijk, van vroeger tot nu: foto’s, silhouetten voor royals en zelfs een ‘Bar Suit’ - een van Diors iconische ontwerpen - die in 1960 aan het museum geschonken werd.

‘Er is geen enkel land in de wereld waar ik zo van hou’, aldus Dior, die het niet kon nalaten te nuanceren: ‘Behalve mijn eigen land, natuurlijk.’

‘Dior - Designer of Dreams’, vanaf 2 februari tot en met 19 juli in V&A, Cromwell Road, Londen.

To bid: Bugatti-oldtimers geveild in Parijs

©Xavier de Nombel

Op 8 februari worden drie uitzonderlijke Bugatti-oldtimers geveild op de Rétromobile-oldtimerbeurs in Parijs. De drie parels stonden jarenlang te verkommeren in een schuur in het Belgische Lanaken

Schattenjager Mathieu Lamoure, managing director van het veilinghuis Artcurial Motorcars, kon zijn ogen niet geloven toen hij hier de waardevolle Bugatti’s aantrof: een Bugatti Type 57 Cabriolet uit 1937, geschat op 405.000 tot 608.000 euro. Een Bugatti Type Limousine, die in 1932 nog dienstdeed als demowagen op het Parijse autosalon in Grand Palais, geschat tussen 150.000 en 200.000 euro. En de Bugatti type 40 (1929), met een waarde tussen 70.000 en 130.000 euro.

Voor wie niet wil bieden, maar ze toch wil zien: vanaf 6 februari te bezichtigen op hetzelfde salon.

De drie Bugatti's worden op 8 februari om 14 uur geveild op de beurs Rétromobile in Parijs. Expo op 6, 7 en 8 februari, Salon Rétromobile Hall 2.1, Paris Expo - Porte de Versailles, Parijs. 

To see: Kunstwandeling met Bily in Brussel

©rv

Voor wie wat anders wil zien dan bomen tijdens een wandeling kan naar de vierde Contemporary Art Walk van Brussels I Love You (Bily) gaan. In Elsene en Sint-Gillis, zeg maar het ‘art district’ van Brussel, openen 28 kunsthuizen, zoals galerie Almine Rech en Charles Riva Collection, de deuren voor het grote publiek.

De Contemporary Art Walk gaat op 9 februari om 14 uur van start in galerie La Patinoire Royale (Veydtstraat 15, Sint-Gillis) en loopt tot en met 17 februari. Inschrijven voor een gratis begeleide wandeling kan via www.arkadia.be

To try: Het beste van Zuid-Afrika op uw bord

Isabelle Arpin ©Morgane Ball

Markeer zaterdag 16 februari alvast in je agenda, want voor foodies zou het weleens de mooiste dag van het jaar kunnen zijn. Dan komt in Brussel een leger topchefs uit de beste restaurants van het land én de wereld samen.

Verdeeld in drie teams zullen ze gelijktijdig in Bozar Restaurant (één ster), Bon-Bon en Le Chalet de la Forêt (beide twee sterren) een culinaire hoogmis serveren. Vanzelfsprekend in samenwerking met de respectieve chefs van die restaurants: Karen Torosyan, Christophe Hardiquest en Pascal Devalkeneer. Voor het evenement krijgen ze de hulp van nationale toppers zoals Isabelle Arpin en internationale sterren zoals Alain Passard van het Parijse L'Arpège (twee sterren en nummer 8 op de wereldranglijst), Joris Bijdendijk van Rijks (één ster) in Amsterdam, de voormalige 'best female chef' Ana Ros uit Slovenië en Rodolfo Guzman van het Chileense Boragó.

In elk van de eethuizen zal een team tien gerechten bereiden ten voordele van 'Feeding The Hungry Minds'. Dat is een culinair project van Margot Janse, een van oorsprong Nederlandse die intussen al jarenlang geldt als een van de beste koks van Zuid-Afrika. Tegelijk zet ze al tien jaar dagelijks eten op tafel voor 1.500 kinderen, zodat die met een volle maag aan de schooldag kunnen beginnen.

Wie wil weten hoe Zuid-Afrikaanse ingrediënten als baobabpoeder en hottentotvijgen smaken, zal het zelf moeten ontdekken en wacht best niet te lang met boeken.

Inschrijven kan via de websites van Bon-Bon, Bozar en Le Chalet de la Forêt. 320 euro per persoon voor tien gangen, inclusief aperitief, water en koffie.

To read: blik op het Noorden

©rv

We krijgen maar niet genoeg van de Scandinaviërs. Dat we niet weten hoe we trendwoorden als hygge en lagom - 'gezellig' en 'juist goed genoeg' - moeten uitspreken, maakt niet uit. Wat we wel weten, is dat we zoveel mogelijk van hun speelse minimalisme in huis willen.

Bekijk Northern Comfort in dat licht als een gedetailleerd handboek waarin Scandinavische creatievelingen hun woonfilosofie uit de doeken doen. Hygge in een handomdraai, dus. Althans sneller dan je het zal kunnen uitspreken.

'Northern Comfort. The Nordic Art of Creative Living' is uit bij Gestalten, 39,90 euro.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie