De zaterdag van Alexandre Hauben

De sabato van de alcoholvrije-ginmaker Alexandre Hauben: grijpen naar het nachttafeltje, op jacht in de Brico en tateren in het bos.

‘Zaterdagen zijn beter dan zondagen: je kunt meer doen. Maar als de Brico op zondag open was, zou ook dat een fantastische dag zijn.’ Toen de Brusselaar Alexandre Hauben in 2018 deelnam aan Tournée Minérale kwam hij tot het besef dat het aanbod niet-alcoholische alternatieven klein en vaak suikerrijk was. Begin 2020 lanceerde hij zijn eerste alcoholvrije, drievoudig gedistilleerde gin: Botaniets. Kort daarna stopte hij als marketingmanager bij BMW. De naam Botaniets komt van de betovergrootvader van Hauben, die 120 jaar geleden al bezig was met botanica en distillatie. ‘Hij liet enkele boeken na, waaruit ik heb geput. Zijn naam was… Georges Niets. Als marketeer is dat een droom, jawel. Eerst had ik het niet door. Als ik me goed herinner, was het op een zaterdag dat mijn frank viel.’

Eind vorig jaar lanceerde Hauben een variant met yuzu, dit jaar komt er een gedistilleerde en op vat gerijpte alcoholvrije rum (Havaniets), een amaretto en een negroni. In 2023 volgt een whisky.

Advertentie
Advertentie

7 AM - ‘Ik word wakker. Een stemmetje in mijn hoofd spoort me aan om nog even te soezen, maar dat lukt nooit: zodra ik mijn ogen open, ben ik klaarwakker. Ik krijg ook meteen een nieuw idee, dat ik noteer in het notitieboekje op mijn nachttafeltje.’

7.05 AM - ‘Ik check Flipboard, de app die nieuws per thema uit verschillende media verzamelt. Tegelijk luister ik of de rest van het gezin al wakker is. Ik ben vader van twee zonen en twee dochters tussen 14 en 19: dat geeft een zeker stramien aan mijn zaterdagen.’

Advertentie
Advertentie

7.30 AM - ‘Ik ben een groot koffiedrinker. Zodra ik in de keuken sta, maak ik twee koffies voor mezelf. Mijn lawaaierige KitchenAid werkt nog met capsules. Ik wil dringend een echt espressotoestel.’

8 AM - ‘‘Is er nog brood in huis?’: dat is een terugkerende vraag op zaterdag. Niet, dus. Ik ga naar Sandrine & Yatto, de nieuwe, artisanale bakkerij hier in Sint-Lambrechts-Woluwe. Ik weet nooit wat ik zal kopen, maar kom altijd buiten met twee volle zakken gebak. Ik lever die thuis af, en binnen enkele uren is alles op.’

8.30 AM - ‘Ikzelf trek naar koffiebar Lacrosse, en lees er De Tijd.’

10 AM - ‘Ik parkeer mijn Mini aan het Park van Tervuren. Christophe is al dertig jaar een vriend. We delen de passie voor langeafstandstrails en nemen deel aan wedstrijden tot 60 kilometer, ook in de Alpen. Vandaag lopen we 25 kilometer in het Zoniënwoud. Onderweg zwijgen we geen seconde. We zijn erger dan twee vriendinnen in een bar.’

12.30 PM - ‘Terug thuis lunch ik snel.’

1.30 PM - ‘Boodschappen doe ik beter niet. Ik heb nog gewerkt voor Spadel en Delhaize, en heb een onweerstaanbare neiging om in de supermarkt urenlang alle etiketten te lezen. Wel gun ik mezelf één keer per maand een uitstap naar de Brico in Oudergem. Zelf dingen maken en herstellen geeft me een apart soort energie.’

©Alexander D'Hiet

3.30 PM - ‘Ik ga langs bij mijn moeder. Ze is 82, maar zit nog vol energie.’

4.30 PM - ‘Ik werk zo’n zestig uur per week, en kruip ook op zaterdag achter mijn Mac. De gin van Niets wordt vandaag al geserveerd in meer dan 250 Belgische restaurants en uitgevoerd naar Dubai, Luxemburg, Nederland, Finland en Turkije. Ik ben op zoek naar een zesde medewerker, een international business developer. Ook een eigen stokerij staat op de planning.’

6 PM - ‘Zoals vaak wordt de apero onderbroken door een dochter, die naar de andere kant van de stad moet. Afhankelijk van mijn humeur schakel ik al dan niet een Uber in.’

8 PM - ‘We hebben gereserveerd in Racines, mijn favoriete restaurant, naast Flagey. Aan de bar tegenover de keuken drinken we een minerale witte wijn – het hoeft niet altijd alcoholvrij – en kiezen gerechten van de kleine kaart. Het is hier niet goedkoop, maar ook niet te duur.’

0.15 AM - ‘Thuis val ik meteen in slaap. Mijn notitieboekje wacht al op een nieuw idee.’

Advertentie