Deze legendarische gadgets maken hun comeback in gepimpte versie

Deze vijf gadgets bepaalden de beat van hun generatie. En vandaag zijn ze terug, al dan niet in een gepimpte versie.

Walkman, Sony

Originele release? 1979.

Advertentie

Bekend om? Het was de allereerste cassettespeler waarmee je je favoriete muziek ook op de fiets of de bus kon beluisteren. Dat was toen, geloof het of niet, revolutionair.

Advertentie
Walkman, Sony

Versie 2.0? Wie niet goed kijkt, zou zo denken dat deze Walkman, met zijn hoekige vormgeving, uit de eighties stamt. Maar dat is buiten de mp3-speler gerekend.

Wat kan hij nu meer dan vroeger? Behoorlijk wat. Zo speelt het rechthoekige hebbeding niet alleen cassettes, maar ook MP3-bestanden af – het heeft daarvoor een geheugen van 16 gigabyte. Ook leuk: dankzij Bluetooth kun je een draadloze koptelefoon gebruiken en de batterij heeft een levensduur van liefst 26 uur – een pak meer dan vroeger.

Prijs? 440 euro.

Advertentie
Advertentie

Hits? The Pointer Sisters, ‘Fire’. Peter Tosh & Mick Jagger, ‘(You gotta walk) Don’t look back’. Art Garfunkel, ‘Bright Eyes’. The Shadows, ‘Theme from The Deer Hunter (Cavatina)’. Queen, ‘Crazy little thing called love’.

Discman, Philips

Advertentie
Discman, Philips

Originele release? 1984.

Bekend om? Toen de audiocassette lichtjes op haar retour raakte – herinner u, als u oud genoeg bent, die verdomde tape die steeds weer in de war raakte – en beetje bij beetje door de cd uit de markt werd gedrukt, lanceerde Sony de Discman. Kwestie van ook onderweg naar je favoriete muziek te kunnen luisteren in digitale kwaliteit. Het hebbeding werd de succesvolle opvolger van de immens populaire Walkman.

Versie 2.0? Het design is een pak gestroomlijnder dan de draagbare cd-spelers uit de beginjaren. Maar vooral de ingebouwde mp3-speler verraadt dat het om een hereditie gaat.

Wat kan hij nu meer dan vroeger? Behalve, uiteraard, cd’s kun je er nu ook mp3-bestanden mee afspelen. Ook leuk: de betere batterij, goed voor 10 uur luisterplezier. 

Prijs? 48,99 euro.

Hits? Prince, ‘When doves cry’. Tina Turner, ‘What’s love got to do with it’. Bruce Springsteen, ‘Dancing in the dark’. Culture Club, ‘Karma Chameleon’. Phil Collins, ‘Against all odds’.

Radiofonografo RR226, Brionvega

Radiofonografo RR226, Brionvega

Originele release? 1965.

Bekend om? Zijn voor die tijd revolutionaire design – het ding leek de luisteraar aan te kijken, een idee van de broers Pier Giacomo en Achille Castiglioni. Ook het onberispelijke stereogeluid maakte deze hifi-installatie tot een legende. Een van de eerste fans was een zekere David Bowie, wiens exemplaar drie jaar geleden voor welgeteld 247.000 pond bij Sotheby’s werd verkocht.

Versie 2.0? De volledig handgemaakte versie ziet er anno 2020 net zo uit als het origineel dat precies 55 jaar geleden op de markt kwam.

Wat kan hij nu meer dan vroeger? Enkele jaren geleden werd een versie uitgebracht met cd-speler, maar in de jongste editie is die alweer verdwenen en vervangen door een simpele USB-poort. Kwestie van zo getrouw mogelijk bij het originele design te blijven.

Prijs? Vanaf 7980 euro.

Hits? The Rolling Stones, ‘(I can’t get no) Satisfaction’. Sonny & Cher, ‘I got you babe’.
Bob Dylan, ‘Subterranean homesick blues’. The Byrds, ‘Turn! Turn! Turn!’. Petula Clark, ‘Downtown’.

Cassettespeler met microfoon, Fisher-Price

Cassettespeler met microfoon, Fisher-Price

Originele release? 1981.

Bekend om? Het eerste speeltje dat kleuters in staat stelde om mee te zingen met de op cassette opgenomen liedjes. En nog leuker: ze konden er zowaar hun eigen muzikale kunstjes mee opnemen. Omdat nostalgische ouders vandaag blijkbaar veel geld over hebben om zo’n exemplaar op eBay op de kop te tikken, brengt Fisher-Price het toestel weer op de markt.

Versie 2.0? Nog helemaal dezelfde als in 1981.

Wat kan hij nu meer dan vroeger? Strikt gezien kan hij meer en minder tegelijk. Zo is de cassettespeler, ondanks de eightieslook, verdwenen, maar geen nood: liedjes opnemen kan nog steeds dankzij de digitale recorder. Meezingen ook trouwens, met kinderhits als ‘London bridge is falling down’ en ‘Twinkle twinkle, little star’. U bent gewaarschuwd.

Prijs? 39,95 euro.

Hits? Kim Carnes, ‘Bette Davis eyes’. Blondie, ‘The tide is high’. Queen, ‘Another one bites the dust’. The Police, ‘Don’t stand so close to me’.

Classic Speakers, JBL L82

Classic Speakers, JBL L82

Originele release? 1970.

Bekend om? Behalve om hun bijzonder krachtige geluidsweergave en hun compacte afmetingen – ze worden niet voor niets boekenrek-speakers genoemd – vielen ze op wegens hun opmerkelijke uiterlijk. De kunststoffen minikubusjes op de voorkant van de speakers waren voor die tijd bijzonder vernieuwend qua design én techniek.

Versie 2.0? Op het binnenwerk na, zien ze er nog net zo uit als de speakers die vijftig jaar geleden al huiskamers deden daveren.

Wat kunnen ze nu meer dan vroeger? Eerlijk? Eigenlijk niets. Al kregen de (voor het oog onzichtbare) audiocomponenten van deze luidsprekers vanzelfsprekend een technische upgrade.

Prijs? 2290 euro.

Hits? The Beatles, ‘Let it be’. The Jackson 5, ‘I want you back’. The Hollies, ‘He ain’t heavy, he’s my brother’. Simon & Garfunkel, ‘Bridge over troubled water’. Diana Ross, ‘Ain’t no mountain high enough’.

Brooklyn Ghettoblaster, GPO

Brooklyn Ghetto blaster, GPO
©Phil True

Originele release? Da’s een moeilijke. De eerste radio-cassettespeler dateert van 1966, maar de typische ghettoblaster – eigenlijk een gepimpte versie daarvan – werd eind jaren zeventig geïntroduceerd en beleefde zijn hoogdagen tijdens de eerste hiphopboom begin jaren tachtig in de Bronx en ver daarbuiten.

Bekend om? Het bijzonder krachtige geluid waarvan vooral de stompende bassen hem zijn soms wat bedenkelijke reputatie bezorgden.

Versie 2.0? Geen exacte replica van een bestaande gettoblaster, maar hij heeft wel alle uiterlijke kenmerken die de boombox zo populair maakte.

Wat kan hij nu meer dan vroeger? Een pak. Niet alleen komt hij met cd-speler, hij beschikt ook over bluetooth, een dubbele antenne en – echt waar – een backlight om hem nog flashyer te maken.

Prijs? 279,95 euro.

Hits? Grandmaster Flash & The Furious Five, ‘The message’. Rock Steady Crew, ‘(Hey you) The Rock Steady Crew’. The Sugarhill Gang, ‘Rapper’s delight’. Afrika Bambaataa, ‘Planet Rock’.