Het herlezen waard: Sabato’s meest gesmaakte stukken van 2020

Om nóg een terugblik op dat fameuze jaar 2020 staat u misschien niet te springen. Gelukkig schreven we over meer dan corona alleen, van de comeback van Maserati tot de kunstcollectie van Marc Coucke.

Begin dit jaar haalde Vincent Van Duysen de internationale krantenkoppen met het 'futuristisch Belgisch klooster' dat hij ontwierp voor Kanye West en Kim Kardashian, een samenwerking met goede vriend Axel Vervoordt. Maar ook in eigen land bleef België’s beroemdste architect verbluffen. Zo ontwierp hij voor Uplace-CEO Jan Van Lancker een volledig wijndomein, genaamd Valke Vleug. De eerste Cuvée wordt eind deze maand gelanceerd.

Advertentie
Advertentie

Audrey Hepburn, Marilyn Monroe en Jackie Kennedy, allemaal stonden ze in hun capibroek symbool voor de vrijgevochten vrouw. Omdat uitvindster Sonja de Lennart in 2020 haar honderste verjaardag vierde: een ode aan de eerste sexy vrouwenbroek.

Advertentie
Advertentie

Tesla mag dit jaar dan door het dak gegaan zijn op de beurs, heel wat groene autoliefhebbers hadden vooral oog voor de Lightyear One. De ‘ecolimousine’ is de eerste gezinsauto op zonne-energie, waarvan de aerodynamische technologie even stijlvol als futuristisch is.

de Lightyear One
©Lightyear

Het is allemaal de schuld van de eindeloze reeks videoconferenties, die ons telkens opnieuw met ons eigen gezicht confronteren. Het gevolg: steeds meer mannen zijn op zoek naar de strakke looks van de sterren van Silicon Valley. Een tour d’horizon langs de huidfillers, implantaten en zelfs stamceltherapieën op hun maat.

De afgelopen maanden haalde Marc Coucke vooral het nieuws in verband met de perikelen bij Anderlecht. Wij interviewden de ondernemer met een heel ander oogmerk: zijn tientallen kunstwerken van Marcel Duchamp, naar verluidt goed voor de grootste privécollectie Duchamp van Europa.

Marc Coucke bezit onder meer de complete reeks ‘La Boîte-en-valise’ van Marcel Duchamp.
©Filip Van Roe

Als er één sector is die de coronapandemie goed lijkt door te komen, dan wel die van de fietsen, de gravelbikes op kop. De vraag ernaar explodeerde, de wachttijden liepen op tot maanden. Hun ultieme troef? Ze zien eruit als racefietsen, maar zijn net zo goed geschikt voor grind, gras, zand en bosgrond.

Een van de meest bekeken Netflixseries van het afgelopen jaar was 'Ratched', met naast Sarah Paulson ook Sharon Stone in de schijnwerpers. Terecht, want zelfs na vier decennia in Hollywood neemt de 62-jarige actrice nog altijd geen blad voor de mond. 

Sharon Stone in 'Ratched'.
©Courtesy of Netflix

Na een mondiale ramp snakken we met z’n allen naar een vrijer, veiliger 2021. Niet anders was het 75 jaar geleden, de eerste zomer na de bevrijding. Ontroerend zijn dan ook deze luchtfoto’s van Knokke in 1945, bevolkt met zonnekloppers tussen de bunkers en dijktoeristen langs dichtgetimmerde hotels.

Volgens het sprookje van De Drie Biggetjes wint een stenen gebouw het steevast van hout. Vandaag denken architecten daar anders over, getuige de wedloop in houten wolkenkrabbers die overal ter wereld woedt. Ook België doet mee. Begin 2020 zette de Japanse toparchitect Shigeru Ban zijn handtekening onder het contract voor een eerste houten wolkenkrabber in Antwerpen.

Ook in Japan plant bouwpromotor Sumitomo Forestry een houten toren van 347 meter hoog tegen 2041.
©Sumitomo Forestry

Net als zuurdesembrood bakken of rolschaatsen was het een populaire lockdownhobby: een moestuin, het ultieme lapje geluk voor al wie kampt met acute coronastress. Steeds meer wetenschappers boosten tuintherapie zelfs als universeel houvast in onzekere tijden.

Restaurants kregen in 2020 een reeks rake klappen te verduren. Des te belangrijk is het om hen een hart onder de riem te steken eens de horeca heropent. Onze culinaire redactie ging op prospectie en selecteerde 100 Belgische chefs die je geproefd moet hebben. 

Groenterestaurant Heritage in Gent.
©Lucid

Een socialdistancingproof alternatief voor de traditionele wintervakantie: Route 1, de ringweg rond IJsland. De hemel voor wie houdt van eindeloze ijsvlaktes en kneuterige vissersdorpjes in een andere, tragere wereld.

Uitgekeken op je eigen buurt? Probeer eens onze alternatieve gevelsafari’s, samengesteld door architectuurkenners. In Brussel leiden we je langs de mooiste art-nouveau- en art-decogebouwen van Schaarbeek, in Gent trekken we langs de verborgen parels van Mariakerke en in Knokke gaat de tocht langs de mooiste villa’s met een naamplaatje.

Een façadeparade in Schaarbeek.

Wist je dat op een onjuiste manier ademen de aanmaak van stresshormonen stimuleert? Het goede nieuws: beter ademen kan je leren, zélfs in gespannen tijden. Wij verzamelden de beste tips van ademcoaches.  

Ooit scheurde Maserati naast Alfa Romeo, Ferrari en Mercedes richting overwinning op de formule 1. Vandaag worstelt het Italiaanse raspaardje met zijn reputatie: een formule 1-team is er niet meer en ook de oldtimers staan bekend om hun slechte staat en onvindbare onderdelen. Maar dat laatste behoort binnenkort tot het verleden.

Advertentie