Kim Kardashian: na realityster, nu ook zakenvrouw en advocate

Afgelopen weekend ging de docu ‘The Justice Project’ in première, over Kim Kardashian's strijd voor de hervorming van het Amerikaanse strafrecht. Schrijver Oscar van den Boogaard schetst hoe Kardashian vervelde van 'vriendin' van Paris Hilton tot realityster, modecoryfee, advocate én icoon van een hele generatie.

Et dieu créa la femme? Nee, het is Kim Kardashian West zélf die zichzelf creëert, keer op keer, to the next level. Moet je haar eens zien. Alsof ze drijfnat is, verschijnt ze op de rode loper, haar haren in een wetlook, haar huid ingesmeerd met olie, in een door de Franse modeontwerper Thierry Mugler ontworpen huidkleurige jurk die aan haar voluptueuze lichaam plakt, behangen met kristallen. Het lijkt wel de Venus van Botticelli, uit de zee herrezen…

Plaats en tijd? Het ‘Met Gala’ in New York, editie 2019. Thema van het jaarlijkse fondsenwervingsgala is ‘camp’. En Kim Kardashian is over the top zichzelf. Net zoals haar trademark-kont. Uitvergroting is haar specialiteit. Ze is een vrouw namens alle vrouwen. Ze bevrijdt hen uit hun beperkingen en laat hen zichzelf omarmen.

Advertentie
Advertentie
Kim Kardashian & Kanye West, Met Gala
©Getty Images

‘There is nothing enlightened about shrinking so that other people won’t feel insecure around you’, klinkt het in de beroemde quote van de Amerikaanse Marianne Williamson. ‘We are all meant to shine, as children do.’ Kardashian is daar het lichtend voorbeeld van. 

Of het ‘lekken’ van de pikante beelden die Kardashian vijf jaar eerder zelf had geshoot op diezelfde manier is georkestreerd, lopen de meningen uiteen.
Advertentie
Advertentie

Al heeft het jaren geduurd voor ik van Kim Kardashian kon houden. Hoewel ze een ‘reality star’ is, vond ik haar niet ‘real’. Te commercieel, te veel zelfpromotie en te omnipresent. Maar langzaam is het beeld gekanteld. Misschien heeft de komst van Kanye West er iets mee te maken. Op zoek naar haar ‘next level’ wist ze dat hij haar iets kon leren. Dat hij het beste in haar kon bovenhalen. En zij het beste in hem. 

Madonna

In een filmpje uit 2017 waarin de Nederlandse visagiste Nikkie de Jager - beter bekend als youtuber Nikkie Tutorials - in een studio in Los Angeles Kim Kardashian opmaakt, zie ik de realityster zoals ik haar nog nooit heb gezien. Overgeleverd aan de handen en kwasten van de blonde reuzin is Kardashian bescheiden, kwetsbaar en lief.

Kim Kardashian met Nikkie de Jager

Dat ze daar eigenlijk zit omdat ze haar eigen make-upmerk aan het opzetten is, doet daar niets van af. De zakelijkheid zit in haar natuur. Toen de in 1980 geboren Kim Kardashian in Beverly Hills opgroeide, als buurmeisje van Madonna en Bruce Springsteen, was beroemd worden het laatste van haar zorgen. Ze wilde zakenvrouw worden.

O.J. Simpson

Die zakelijkheid werd er van kleins af ingelepeld. Haar vader Robert, de advocaat van voormalig American footballspeler en acteur O.J. Simpson, die in 1995 wereldnieuws werd toen hij werd aangeklaagd voor de moord op zijn ex-vrouw en haar vriend, gaf haar een voltijdse opleiding. Hij liet haar en zijn andere kinderen niet alleen voor zowat alles contracten tekenen. Financieel moesten ze ook op eigen benen staan.

Haar vader Robert Kardashian, de advocaat van voormalig American footballspeler en acteur O.J. Simpson.
©AFP

Toen de jonge Kim haar auto beschadigde, moest ze zelf voor de kosten opdraaien. Evenals voor de factuur na een ongeval. ‘They saw my last name and said: ‘Kardashian, your dad’s that lawyer?”, vertelde ze in een interview met het entertainmentblad Variety. Ze vervolgden haar voor veel geld.

Om dat bedrag bij elkaar te krijgen ging Kardashian in boetieks werken. Daarna bleef ze er werken, om kleren te kunnen kopen. Ze ontdekte dat shoppen haar grote passie is. Maar ze moest spaarzaam zijn, want creditcards had ze niet. Uit nood ontdekte ze de veilingwebsite eBay. Het was daar dat ze haar eerste businessopportuniteit zag, met dank aan Jennifer Lopez.  

Jennifer Lopez

Jennifer Lopez scoorde toen hoge toppen met haar eerste video. Niet alleen met de muziek, maar ook met de Manolo Blahniks die ze in de clip droeg. ‘Iedereen wilde die dijlaarzen. Ik belde op het juiste moment naar de winkel. De verkoopster had er vijf paar binnen, die ik alle vijf heb gekocht’, vertelde Kardashian later in een interview.

Kim Kardashian
©Contour by Getty Images

Haar vader wou haar de 700 euro per paar voorschieten, op voorwaarde dat ze hem het volledige bedrag plus de rente terugbetaalde. Kardashian verkocht elk paar op eBay voor 2500 dollar. Ze raakte zo door winst geobsedeerd dat ze ermee doorging. Ze had een goed oog voor trends, en mensen wilden haar spullen blijkbaar kopen.

Het fotoagentschap Getty Images omschreef het kiekje van de twee in 2006 als ‘Paris Hilton and a friend’. Dat zou snel omdraaien.

Tegelijkertijd begon ze de kleerkasten van celebrityvrienden op te ruimen en de overschotten door te verkopen op eBay. Begin jaren 2000 liet ze haar studies aan het Pierce College in Los Angeles vallen. Kim Kardashian noemt zich voortaan ‘celebrity stylist’.

Paris Hilton

Een van haar eerste klanten was zangeres Brandy, met wier broertje, rapper Ray J, Kardashian tijdens een romantische vakantie in het Mexicaanse Cabo San Lucas voor haar 23ste verjaardag een ‘homevideo’ opnam. Inderdaad, dé seksvideo die vijf jaar later allesbepalend zou worden voor de carrière van de brunette.

Paris Hilton 'and a friend' Kim Kardashian
©Getty Images

Al was het in het kielzog van een andere klant en latere vriendin dat Kim Kardashian haar eerste stappen in de wereld van de reality-celebrity’s zette. In het voorjaar van 2006 ‘stelde’ societyster Paris Hilton haar aan de wereld voor op de 3rd Annual Lakers Casino Night in Santa Monica. Het fotoagentschap Getty Images omschreef het kiekje van de twee als ‘Paris Hilton and a friend’. Dat zou snel omdraaien.

Kardashian leerde van Hilton de kneepjes van het vak. Over die tijd als party-aanhangsel van Hilton vertelde ze aan het blad Rolling Stone: ‘We’d go anywhere and everywhere just to be seen. We knew exactly where to go, where to be seen, how to have something written about us.’

Opmerkelijk: het was aanvankelijk met tegenzin dat Kardashian zich door de televisiecamera’s liet volgen.

Of het ‘lekken’ van de pikante beelden die Kardashian vijf jaar eerder zelf had geshoot op diezelfde manier is georkestreerd, lopen de meningen uiteen. Kardashian zelf zou voor die tape naar verluidt een deal van 5 miljoen dollar hebben gesloten, die tot op vandaag geld in het laatje brengt. Wat er ook van zij, in maart 2007 zag de hele wereld hoe Kim Kardashian stomende seks had met haar toenmalige vriendje Ray J.

Caitlyn Jenner

Amerika stond op zijn kop. En Kardashian zelf verscheen op de radar van de Amerikaanse televisiepresentator en -maker Ryan Seacrest. Een paar maanden later had ze haar eigen tv-show: ‘Keeping Up with the Kardashians’. Het merk Kardashian was een feit.

De Kardashian-clan: Kris Jenner, Khloé Kardashian, Kendall Jenner, Kourtney Kardashian, Kim Kardashian, North West, Caitlyn Jenner en Kylie Jenner in 2016.
©Getty Images

Opmerkelijk: het was aanvankelijk met tegenzin dat Kardashian zich door de televisiecamera’s liet volgen. Ze zag de hele show hoogstens als een opportuniteit. Ze had net met haar zussen Khloé en Kourtney een eigen boetiek, Dash, opgericht. Ze zag de reeks ‘Keeping Up with the Kardashians’ vooral als een geweldige reclame voor haar winkel. Het is interessant om naar die eerste aflevering te kijken. De formule is voor iedereen te begrijpen. ‘6 kids, 2 crazy parents, we’re the modern day ‘Brady Bunch’ with a kick.’

Kim komt de huiskamer binnen en zegt: ‘I am starving’. Haar moeder Kris Jenner, de onvermoeibare matriarch, roept: ‘Stop eating’. De prinses loopt naar de ijskast, de camera zoomt in op haar nu beroemde achterwerk. Haar moeder, zussen en kleine halfzusjes Kendall (inmiddels topmodel) en Kylie (oprichtster van Kylie Cosmetics en Kylie Skin en nu, op haar 22ste, miljardair), maken grappen over haar dikke kont. ‘You’ve got a lot a junk in your trunk.’

Kim Kardashian
©Mikael Jansson / Trunk Archive

Vader Bruce Jenner, voormalig olympisch kampioen in de tienkamp, zit er tussen al die vrouwen passief bij. Dat hij toen al aan het nadenken was over zijn transitie naar vrouw, weten we dan nog niet. Hij zou officieel Caitlyn worden in 2015. Storyline van de eerste aflevering is vooral de sekstape die Kim aan haar familie opbiecht, haar eerste interview in The Tyra Banks Show. Ze is zenuwachtig, het is háár interview: ‘I just want to be perfect!’

Kris Humphries

Kim trouwde op de beeldbuis met NBA-basketballer Kris Humphries. Het leek een complete set-up: het huwelijk, de huwelijksreis én… de scheiding 72 dagen later.

Als je leven het voorwerp is van een realityreeks neemt de fictie het al snel over. Waarna de fictie vervolgens weer realiteit wordt. Je begint je leven te leven in episodes, verhaallijnen en omslagpunten. Kim trouwde op de beeldbuis met NBA-basketballer Kris Humphries. Het leek een complete set-up: het huwelijk, de huwelijksreis én… de scheiding 72 dagen later. Tegelijk met het huwelijk werd een parfum uitgebracht: Kim Kardashian Love.

In het fictieve leven begin je aan een huwelijk omdat je weet dat het snel zal eindigen. Next, next, next. Het klinkt als klik, klik, klik. Kim objectiveerde zichzelf met haar selfies - dat was ijdel, maar ook krachtig. Die liet ze niet over aan anderen.

Kim Kardashian en Naomi Campbell.
©Getty Images

‘Hoeveel selfies heb je vandaag nodig?’, vraagt moeder Kris tijdens een reis naar Thailand. ‘1200’, antwoordt Kim en neemt er nog een paar. Op tv zien we haar ook met hubby Kanye West aan de telefoon praten over een selfieboek dat dan nog vorm moet krijgen. Het 447 pagina’s dikke ‘Selfish’ - het  koffietafelboek zou miljoenen opleveren - bedacht Kardashian toen ze aan een valentijnscadeau werkte voor hem: een boek vol polaroidkiekjes.

Kanye West

Kanye West was ze in 2007 tegen het lijf gelopen op een feestje van de Intermix-kledingboetiek in Beverly Hills. Zes jaar later zou ze zich met hem verloven. Nog in 2013 werd hun dochter North West geboren.

Kanye West zag het levenslicht in 1977 in Chicago. Hij is de zoon van Ray West, een fotoreporter en militant bij de Afro-Amerikaanse organisatie Black Panthers, en Donda Williams, professor Engelse taal aan de universiteit. Hijzelf studeert aan de kunstacademie van Chicago voor hij zich aan muziek gaat wijden.

Eerst als arrangeur en producent voor toppers als Janet Jackson, Alicia Keys en Jay Z, daarna als soloartiest: in 2004 brengt hij ‘The College Dropout’ uit, waarmee hij het jaar erna een grammy wint voor beste rapalbum. Hij staat bekend om zijn uitvergrote ego, dat hem veel schandalen oplevert. Bipolair noemt hij zichzelf. Misschien heeft Kim die tegenstellingen wel nodig om zichzelf staande te houden. Het is haar manier van leven: tegenstellingen in zich verenigen.

Kim Kardashian & Kanye West, 2018.
©AFP

In hun huwelijk spelen sociale media een belangrijke rol. Hoewel Kanye West er een haat-liefdeverhouding mee heeft - hij heft zijn accounts geregeld op - begrijpt zij met 163 miljoen Instagramvolgers al snel hoeveel macht ze als koppel hebben: met iedere reclame die ze via hun kanalen verspreiden, kunnen ze 500.000 dollar verdienen.

Anna Wintour

Toch is het vooral Wests kledingstijl die Kim ‘to the next level’ brengt. In een aflevering van ‘Keeping Up with the Kardashians’ uit 2012 zien we hoe hij haar dressing binnengaat om een selectie te maken van wat nog draagbaar is en wat niet. Hij vertelt haar dat haar kledingsmaak ‘verschrikkelijk’ is.

Kort daarna verschijnt de nieuwe Kim: gesofisticeerd, in mannelijke kostuums van Riccardo Tisci voor Givenchy. Maar evengoed in een witte sculpturale jurk van Balmain of een ‘deconstructed trench’ van het Spaanse modehuis Balenciaga.

De grensverleggende musicus en de onbevreesde ondernemer die de zeitgeist bepaalt trouwen in 2014 in Florence. In maart van dat jaar poseren ze, op vraag van hoofdredacteur Anna Wintour, samen op de cover van het Amerikaanse modeblad Vogue. In één klap worden ze van de popcultuur naar de wereld van de luxe gekatapulteerd.

En invloed heeft Kardashian, zowel op mode- als op cosmeticavlak. In nauwelijks een decennium bouwt ze haar zakenimperium uit. Vorig jaar behaalden haar bedrijven 72 miljoen dollar winst. Goed voor een 26ste plaats in de lijst met de honderd rijkste beroemdheden van het Amerikaanse zakenblad Forbes. Dat heeft ze ook aan Kanye West te danken. Samen zouden ze intussen een fortuin van 510 miljoen dollar hebben bijeengespaard. En wat een invloed hebben ze op mode, popcultuur en jeugd!

Kylie Jenner, de jongste selfmade miljardair.
©Photo News

Louis Vuitton

Sinds 2014 kan je ook in haar huid kruipen in de game-app ‘Kim Kardashian: Hollywood’. De bedoeling van het spel is dat je een celebrity wordt in Hollywood. Dat kan je bereiken door allerlei opdrachten uit te voeren waarmee je dan ‘geld’ kan verdienen en ervaring opdoen. De game is al meer dan 42 miljoen keer gedownload en heeft al 97 miljoen dollar opgebracht. Daarnaast is er een parfumlijn (KKW Fragrances), een cosmeticalijn (KKW Beauty) en sinds vorig jaar ook een eigen shapewearmerk (Skims).

Kanye West van zijn kant is behalve als muzikant intussen als een soort ‘creative curator’ aan de slag voor Fendi, Louis Vuitton - The New York Times was een van de weinige die zijn collectie voor het Franse luxemerk als ‘slaapverwekkend’ afdeden - en het Franse modelabel A.P.C. Noem hem niet zomaar een succesvol ontwerper, maar eerder een visionair. Dankzij hem heeft Adidas voet op Amerikaanse bodem gekregen. Het succes van zijn Yeezy-sneakers is fenomenaal.

En de ‘Keeping Up with the Kardashians’-reeks, waarmee het allemaal begon? Die davert onverstoord voort: op het Amerikaanse kabelnetwerk E! ging vorige maand seizoen 18 van start. In de laatste aflevering van vorig seizoen zagen we dochter North nog aan Kim vragen waarom ze altijd achtervolgd worden door paparazzi.

Waarop Kim antwoordt: ‘My name is Kim Kardashian. And Daddy is Kanye West. And Daddy is a singer, performer, artist. And Mommy... Mommy has so many talents I can’t even begin to name them.’

De beroemde curves van Kim Kardashian.
©Photo News

Vervoordt, Van Duysen en Wirtz

In 2013, vlak nadat North was geboren, kwam het koppel tijdens een wandeling in de Hidden Hills van Los Angeles een extravagant huis tegen. Kardashian vond het de perfectie. West zag het eerder als ‘workable’. Het werd hun toevluchtsoord in een leven vol chaos.

Met de hulp van de Belgische kunstdealer slash decorateur Axel Vervoordt is de ‘suburban McMansion’ omgetoverd in een futuristisch klooster. Architect Vincent Van Duysen hielp de woonkamer en de kinderkamers inrichten. En het ook al Belgische Wirtz International Landscape Architects, onder leiding van Peter Wirtz, ontwierp de tuin. De Brits-Italiaanse architect Claudio Silvestrin ten slotte, geroemd als ‘de meester van het minimalisme’, tekende de masterbadkamer.

Ze wonen er vandaag samen met hun dochter North (6), zoon Saint (4), dochter Chicago (2) en zoon Psalm (10 maanden). Een leven in lege ruimtes in lichte tinten. Met al hun volgelingen moet dit witte huis voor het powerkoppel een spirituele trip zijn. En ja, Kanye is inmiddels een beetje god geworden: zijn recentste album heet ‘Jesus Is King’. Hij organiseert ‘Sunday Services’ in zijn tuin.

Kardashian wil in de voetsporen van haar vader treden. Ze heeft al meer dan twaalf mensen vrij gekregen die ten onrechte vastzaten. Daarvoor ontmoette ze president Donald Trump talloze keren.
©Shutterstock

Donald Trump

Intussen wil Kim Kardashian in de voetsporen van haar vader treden en vechten voor gerechtigheid. Ze kreeg al meer dan twaalf mensen vrij die ten onrechte vastzaten. Daarvoor ontmoette ze president Donald Trump talloze keren. Een documentaire met haar veldtocht wordt vanaf 5 april op de Amerikaanse tv-zender Oxygen uitgezonden.

Een beeld uit de docu ‘Kim Kardashian West: The Justice Project’.
©Courtesy Oxygen

Sinds twee jaar volgt Kardashian een opleiding tot advocaat. Niet aan een universiteit, maar door een stage bij een advocatenkantoor. Californië is een van de vier Amerikaanse staten waar zo’n alternatief traject mogelijk is. Daarna moet ze wel nog slagen voor het examen van de California Bar Association, dezelfde proef die ook universiteitsstudenten moeten afleggen. In 2022 hoopt ze haar toga te kunnen aantrekken.

Als jurist weet ik hoezeer een rechtenstudie je vloeibare identiteit kan vormgeven. Kim Kardashian heeft enorm veel energie. En ontzettend veel invloed. En daarna? Het zou niemand verbazen als ze gouverneur van Californië zou worden, zoals Arnold Schwarzenegger. Wie weet waar de twee eindigen? Van het witte huis naar het White House? Ze doen het niet voor zichzelf, ze doen het voor al hun miljoenen volgers.

Advertentie