Advertentie
sabato

'Nieuw seizoen Twin Peaks is Lynch op zijn best'

Kyle MacLachlan, de acteur die 'special agent' Dale Cooper onsterfelijk maakte, woont zowel in Los Angeles, New York als Washington. In die laatste staat heeft hij sinds 2005 ook een wijngaard: een klein domein, goed voor vierhonderd kistjes per jaar. ©ABC via Getty Images

In het echte leven drinkt hij liever de wijnen van zijn eigen kasteel. Maar de volgende weken kiest acteur Kyle MacLachlan, 57 intussen, weer voor koffie, 'zwart als een nacht zonder sterren'. Want zo drinkt 'special agent' Dale Cooper, het hoofdpersonage uit de cultreeks 'Twin Peaks', hem het liefst.

'Gun jezelf een cadeautje. Eén keer per dag, iedere dag opnieuw. Iets waar je niet op zit te wachten, maar dat je gewoon op je af laat komen. Een nieuw hemd, bijvoorbeeld. Of een powernap op kantoor. Een kopje strakke, gitzwarte koffie, waarom niet?' Het is een van de levenswijsheden van Dale Cooper, de ietwat lankmoedige 'special agent' van de FBI die naar een gehucht op tien kilometer van de Canadese grens werd gestuurd om er de sadistische moord op een bloedmooie studente te onderzoeken. Het was 1990, in wat ondertussen de cultserie 'Twin Peaks' wordt genoemd. Regisseur David Lynch op zijn best. Wie destijds een televisietoestel in de woonkamer had, iedereen dus, herinnert het zich nog levendig. Hoe Lynch via die onschuldige, kleine schermen onze huizen binnendrong. Er daar iedere week een giftige verhaallijn liet binnensijpelen.

'Twin Peaks' was een reeks met twee gezichten. Enerzijds was het een feuilleton met originele en innemende personages. Anderzijds was het een pervers en erotisch getinte fabel, overweldigend als een doffe kreet in de nacht. Lynch transponeerde de obsessies van zijn film 'Blue Velvet' (1986) naar het televisiescherm, in primetime dan nog. Amper dertig episodes had hij nodig om het DNA van televisieseries te herschrijven.

Seizoen drie van de mythische cultserie 'Twin Peaks' komt deze week op het scherm, na meer dan 25 jaar stilte. Uniek in de geschiedenis van de televisie. ©Josh Olins / Trunk Archive

Heremiet
In een café in Manhattan bestelt, Kyle MacLachlan, 57 jaar en 'special agent' Cooper op het scherm, een ijskoude pale ale. In de WXOU Radio, de enige bar met een jukebox in Greenwich Village, schenken ze geen koffie 'zwart als een nacht zonder sterren', zoals het hoofdpersonage uit 'Twin Peaks' hem graag drinkt. MacLachlan verkiest trouwens bier, in tegenstelling tot zijn door Lynch geschapen alter ego. Agent Cooper gaat dus opnieuw aan de slag. Seizoen drie komt deze week zowel in de Verenigde Staten als bij ons op het scherm, na meer dan vijfentwintig jaar stilte. Uniek in de geschiedenis van de televisie.

Natuurlijk heeft de tijd wat rimpels achtergelaten op zijn gezicht, en die rug van hem sputtert ook wel eens tegen. 'Veel te veel tijd doorgebracht in luchthavens', zegt MacLachlan. 'Gisteren bleef mijn vliegtuig uren op de tarmac in Yakima staan, waar ik gewerkt had op mijn wijndomein.' De acteur die agent Cooper onsterfelijk maakte, woont in Los Angeles, New York en de staat Washington, waar hij opgroeide. En waar hij opnieuw geregeld verblijft sinds hij er in 2005 een wijngaard kocht. Een klein domein, goed voor zo'n vierhonderd kisten per jaar.

Uiteraard weet MacLachlan dat de verwachtingen hooggespannen zijn voor deze comeback. Om zich daar niet van bewust te zijn zou hij als een heremiet moeten leven, ver weg van de wereld, zonder telefoon. Maar de acteur zit gulzig op zijn smartphone te swipen, en toont onbescheiden zijn gerijpte trossen cabernet. En dan was er die tweet van Stephen King, de dag dat het derde seizoen werd aangekondigd: 'Holy Shit, America! 'Twin Peaks' keert terug in 2017!'. Dan hebben we het nog niet eens over de festivals, die al sinds 1992 gewijd worden aan de cultserie. Of over de toeristenstroom waar maar geen einde aan komt, daar op de North Bend-route van Yakima naar Seattle. Allemaal mensen die daar in die eindeloze bossen een stukje willen meepikken van die denkbeeldige wereld.

'Destijds merkten we al dat de serie iets teweegbracht. Televisiekijkers die samenstroomden in cafés of gewoon bij iemand thuis. Of kijkers die de reeks reconstrueerden: de bar, de bessentaart, de kostuums. Maar dat was niets in vergelijking met vandaag: dat wereldwijde internetforum waarop je constant gebombardeerd wordt met meningen, ideeën, nieuwe inzichten. Er is nu een nieuwe generatie die zich in 'Twin Peaks' heeft vastgebeten. Mensen die in 1990 - toen de reeks voor het eerst in de ether ging -niet eens geboren waren. Bijna niet te geloven.'

Lynch op voicemail
Van de originele cast hebben 37 acteurs de handschoen opgenomen. Sherilyn Fenn, de altijd stokende Audrey Horne. Maar ook Sheryl Lee, die Laura Palmer speelde. De favoriete componist van Lynch, Angelo Badalamenti, is ook weer van de partij - de generiek en die fantastische jazzy stukjes zijn van hem. Maar de tijd heeft ook zijn tol geëist. Frank Silva (Bob) en Catherine E. Coulson, de vrouw die tegen boomstammen praatte, zijn dood. Lara Flynn Boyle (Donna Hayward) bedankte voor de eer.

Maar MacLachlan wist het meteen toen hij de nasale voicemail van Lynch - 'Kyle, we moeten eens praten' - hoorde. 'Niet de minste twijfel had ik', zegt MacLachlan. 'Ik geniet ervan om met Lynch te draaien. Misschien nog meer dan destijds. De tijd die voorbijgaat, maakt het allemaal waardevoller.'

En waarom vijfentwintig jaar later? Kenners van de reeks weten het: in een droom spreekt Laura Palmer af met agent Cooper, 'over vijfentwintig jaar'. Het begint allemaal met dat ene zinnetje. Lynch had het bij een knipoog kunnen houden, een soort tribuut, een snelle link op het internet of een bijeenkomst van de anciens. Niemand verwachtte trouwens dat er een compleet derde seizoen zou komen. Wat een grapje was zoals die worden gemaakt bij het afscheid na een uitgebreid diner - Kyle MacLachlan jende Lynch daar trouwens graag over - of een fantasme op een internetforum werd een heus project: gecompliceerd, onbescheiden en opwindend.

Bovendien stond David Lynch voor de derde reeks van de eerste tot de laatste opname achter de camera. In 1990 was de regisseur met zo veel projecten bezig dat hij tijdens de opnames almaar meer afstand van het feuilleton ging nemen. Zo waren er de premières van 'Sailor' en 'Lula', maar ook die tentoonstelling van zijn eigen kunst in het museum van hedendaagse kunst in Tokio. En er was gedoe met de televisiezender ABC, die onder druk van de recensenten en fans eiste dat de identiteit van de moordenaar zou worden onthuld.

Het was nefast voor de motivatie van Lynch, die de regie van een groot aantal episodes aan assistenten toevertrouwde. 'Seizoen twee was niet het interessantste', geeft MacLachlan toe. 'Het werd allemaal een beetje te dol. Maar deze keer is de serie wel degelijk het kind van Lynch.'

©Josh Olins / Trunk Archive

Even geheim als Cola-recept
In april 2016 werd de laatste scène ingeblikt, na negen maanden draaien. De eerste zes weken in de staat Washington, daarna in Los Angeles. MacLachlan weet veel meer dan wat hij ons wil vertellen. De geheimhouding rond de verhaallijn is zowat even streng als voor het recept van Coca-Cola. 'En dat vind ik goed. De fans moeten niets van het verhaal weten vooraleer ze beginnen te kijken. Anders zou iedereen meteen beginnen te speculeren, en dat zou de magie wegnemen. Het zou ons project devalueren.'

De Amerikaanse sensatiewebsite TMZ publiceerde beelden die stiekem werden gemaakt tijdens nachtelijke opnames. Ze zijn van zo ver gedraaid dat de acteurs niet herkenbaar zijn.

Kyle MacLachlan las het script voor het eerst in het kantoor van een productiehuis in Los Angeles. Hij kreeg daar twee uur voor en moest het dan teruggeven aan de producers. 'Pas veel later kreeg ik een eigen script', zegt hij. Daarin waren delen gewist, vooral op het einde. 'Ik weet nog altijd niet hoe seizoen drie afloopt.'

In 1990 hield Lynch zijn acteurs ook al in het ongewisse. De nicht van Laura Palmer werd op dezelfde dag vermoord door vier verschillende personages. Opdat niemand op de set met zekerheid zou weten wie het had gedaan.

Er is een nieuwe generatie die zich in 'Twin Peaks' heeft vastgebeten. Mensen die in 1990 - stel je voor - niet eens geboren waren.

Showgirls
Na 'Twin Peaks' gingen de wegen van Lynch en MacLachlan uit elkaar, tenminste toch professioneel. De acteur speelde mee in 'Showgirls' van Paul Verhoeven, kreeg daarna een rol in de series 'Sex and the City', 'Desperate Housewives', 'Agents of Shield' en 'Portlandia', een sociologische kroniek over bobo's aan de westkust waarin hij de burgemeester van Portland speelt.

Kyle MacLachlan trouwde in 2002 met producer Desiree Gruber. Hij was toen net de veertig voorbij, 'een man die zijn tijd genomen heeft om te rijpen', zegt hij zelf. Het enige kind uit dat huwelijk is nu acht, en MacLachlan bevestigt maar wat graag het beeld dat hij uitstraalt van een attentievolle en verwennende vader, een levensgenieter ook, zonder die dubbele bodem die zijn personages vaak hebben.

En die onrustige ziel die hij in de jaren negentig telkens weer etaleerde, in ieder interview, toen hij op het hoogtepunt van zijn populariteit het gevoel had 'in een tunnel te leven, op zoek naar iets anders', en van de ene gecompliceerde relatie in de andere tuimelde: hij heeft die van zich afgegooid. 'Ik kijk in de achteruitkijkspiegel en zie pieken en dalen. Bochten en doodlopende straten. Maar uiteindelijk heb ik het er goed van afgebracht.'

Molière en Shakespeare
Kyle MacLachlan groeide op in Yakima, in de schaduw van de sequoia's, die eindeloos hoge dennen. 'In dat deel van Amerika hebben de wouden iets heel mysterieus', zei mentor David Lynch ooit. Lynch, die zelf opgroeide in buurstaat Montana en enig cryptisch praten niet meteen schuwt. Kyle herinnert zich nog een rustige buurt, een moestuin helemaal achter in de tuin, en een strenge vader. Hij is de oudste van drie jongens, trekt naar Seattle om er te leren acteren. En als hij tijdens de vakantie naar huis komt, bevindt hij zich zonder het te beseffen in het toekomstige decor van 'Twin Peaks'.

Zijn eerste rollen, op tournee, zijn er van Molière en Shakespeare, wanneer hij wordt gespot door een agent die op zoek is naar een acteur voor de held in 'Dune'. 'Een casting zoals ze vroeger waren', blikt MacLachlan terug. 'De enige voorwaarde voor de rol: ze hadden een volslagen onbekende nodig. Ik was de laatste die aan beurt was, die dag.'

Toen David Lynch en producer Rafaella De Laurentiis de videocassette van de casting in handen kregen, wilden ze MacLachlan in levenden lijve zien. 'Ik trok naar L.A. en ontmoette David in de studio's van Universal, in een bungalow achter het parkeerterrein. En neen, hij had nog nooit met een camera gewerkt. Ik was als verstijfd. Maar David zei: "Maak je geen zorgen, het lukt wel." Hij was zeer positief. Zoals hij trouwens altijd is.'

De geheimhouding rond het derde seizoen van de cultreeks is ongezien. 'Zelfs in mijn script waren hele tekstdelen gewist', zegt MacLachlan.

Na 'Eraserhead' en 'Elephant Man' was 'Dune' de eerste superproductie van Lynch, de film waarmee hij zijn naam in de galerie der groten zou parkeren, naast regisseurs als Spielberg. Een budget van 40 miljoen dollar, 1.700 figuranten. Opnames in de Mexicaanse woestijn: geen andere film die zo'n diepe indruk naliet op MacLachlan. 'Dune' was een gigantische flop, maar recensent Richard Corliss van Time was lovend over die nieuwe acteur. 'Kyle MacLachlan groeit doorheen de film. Zijn gelaatstrekken evolueren van een verwend kind tot die van een viriele man die onwillekeurig verleidt, zodra hij aanvaard heeft dat hij zijn rol moet invullen.'

Facts & Stats 

TWIN PEAKS

  • 30 afleveringen telde het eerste en het tweede seizoen van Twin Peaks. De derde serie, vanaf 21 mei op antenne, is goed voor 18 afleveringen, allemaal gedraaid door David Lynch.
  • 142 draaidagen waren nodig voor het inblikken van de derde sequel. Er werd gefilmd in verschillende steden.
  • 217 castleden werkten mee aan de derde reeks van het feuilleton. 37, onder wie Kyle MacLachlan en David Lynch, zijn anciens van de originele cast.
  • 1 grote afwezige. Lara Flynn Boyle, die Laura Palmers beste vriendin Donna Hayward speelde, gaf forfait voor het derde seizoen. 
  • 51.201 Dat is aantal inwoners van Twin Peaks, afgaande op het verwelkomingsbord van de stad in de serie. 
  • 71 jaar oud was Catherine E. Coulson, de actrice die de Log Lady speelde, toen ze in september 2015 overleed. Haar naam is te lezen op de nieuwe aftiteling. Naar verluidt waren voor haar dood al een paar nieuwe scènes opgenomen.
  • 29 vermeldingen van taart in de originele twee series. Taart eten is samen met het drinken van 'damn fine' zwarte koffie een niet onbelangrijke bezigheid in Twin Peaks.

Kyle MacLachlan was er niet goed van dat 'Dune' zo genadeloos werd neergesabeld. Maar het belangrijkste, zo zegt hij, is dat het geen gevolgen had voor zijn relatie met Lynch. Terwijl ze nog aan het draaien waren voor 'Dune' gaf Lynch hem al het script voor zijn volgende film: 'Blue Velvet', het verhaal van een jongeman die terugkeert naar de stad waar hij opgroeide en er achter de rustige voorgevels een wereld van corruptie en perversie vindt. 'Ik houd van dat personage, iemand die in troebele wateren wordt gegooid', zegt hij. 'Er zit misschien wel wat Shakespeare in.'

Vier jaar later neemt Lynch die wereld van obscure obsessie, seks en verholen geweld mee naar het televisiescherm, voor zijn nieuwegeneratiesoap in het onbestaande stadje Twin Peaks. MacLachlan weet beter dan wie ook hoe Lynch functioneert. 'Inspiratie krijgt hij terwijl hij wandelt. Bij voorkeur 's ochtends vroeg, wanneer zijn geest nog niet overwoekerd is met de gebeurtenissen van de dag.'

Bebloed gezicht
In 2005 kwam Kyle MacLachlan opnieuw in de staat Washington wonen. Om er nog wat tijd door te brengen met zijn bejaarde vader. Ze gingen samen golfen en waren bezig in hun wijngaard, op de heuvels van Walla Walla, die ze samen hadden gekocht. Zijn wijn noemt hij Pursued By Bear, achtervolgd door een beer. Gepikt uit 'The Winter's Tale' van Shakespeare, een scène die het stuk van tragisch naar komisch laat evolueren. Spreken over zijn terroir, zijn wijnstokken en druiven: MacLachlan wordt er lyrisch van. 'Walla Walla is helemaal onder water komen te staan toen de eindeloze ijsmeren duizenden jaren geleden gingen smelten', doceert hij. 'Dat stopte heel wat calciumcarbonaat in de grond, wat er dan weer toe leidt dat de wortels van de wijnstokken heel diep in de grond kunnen gaan.'

De signatuur van Lynch, ook hier? MacLachlan: 'Ik hield van wijn sinds de middelbare school, maar het was toen we bij onze eerste lunch over wijn praatten dat het klikte tussen David en ik. Ik herinner me nog dat we het toen hadden over rode wijn. 's Avonds was ik in mijn hotelkamer, alleen, en ik kende Los Angeles niet. Om mijn casting te vieren liet David een fles bordeaux naar mijn kamer sturen, een Château Lynch-Bages.'

'Twin Peaks' liet na de tweede reeks een beeld na van een bezeten Dale Cooper. In de laatste minuten van de serie beukt hij met zijn hoofd in op een spiegel, waarna hij met bebloed gezicht op een duivelse manier begint te lachen. In welke staat zullen we agent Cooper straks terugvinden? En hoe zal hij het vuur na al die jaren weer aanwakkeren? Kyle MacLachlan lacht: 'Maak je geen zorgen. In dit derde seizoen krijg je David op zijn best. Je zult lachen. En je zult bang zijn.'

'Twin Peaks' is vanaf deze week te zien op Play More, het betaalpakket van Telenet. In het najaar zal ook Vier de serie uitzenden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie