Op stap met Soulwax of onderduiken op hotel: 5 coronaproof weekendtips

Heeft u het ook zo gehad met die eeuwige coronawandeling? Van virtueel vliegen over Pompeï tot snuisteren op een digitale kunstbeurs: Sabato serveert een verse lading tips.

1. De coolste gids van Gent

Het Gravensteen bezoeken of bootje varen in Gent zit er momenteel niet in. Minder toeristisch en wél coronaproof zijn de wandelroutes van 'Walk Local', waarvoor 15 bekende Gentenaars een parcours samenstelden door hun thuisstad.

Advertentie

Zo kan je op pad met de muzikanten Stephen en David Dewaele (foto), beter gekend als 2manydjs en Soulwax. Of wandel rond in het kielzog van Oak-chef Marcelo Ballardin, designers Fien Muller en Hannes Van Severen of lingerieontwerpster Murielle ‘La Fille d’O’ Scherre.

Met Walk Local kan je wandelen door Gent in de voetsporen van Fien Muller en Hannes Van Severen.
© Titus Simoens

Ze tippen hun lievelingsadressen – van een obscure kruidenier tot het plein met de beste avondzon. Maar ook de verborgen plekken in de stad die je als bezoeker vaak niet vindt. Alle wandelingen zijn tussen 5 en 10 kilometer en de kaartjes kan je hier gratis downloaden.

2. Pompeï in 360°

In 79 na Christus bedolf de Vesuvius het Romeinse stadje Pompeï onder een dikke laag as en steenpuin. Daardoor bleven lichamen, mozaïeken, erotische fresco’s, verkiezingsslogans en tavernes uitzonderlijk goed bewaard. De tijd lijkt er bevroren: in een oven zaten nog 81 broden, op kaptafels stond nog make-up.

Advertentie
Advertentie

De tentoonstelling 'Pompeï' in het Parijse Grand Palais moest omwille van de maatregelen vroegtijdig de deuren sluiten. Maar online kwam er een meer dan waardig alternatief.

Een indrukwekkende reconstructie van Pompeï beleef je digitaal op de website van het Grand Palais.
©GEDEON Programmes

Het museum ontwikkelde niet alleen een volledige videoreeks over de opgravingen Pompeï. Ook kan je de historische site via een applicatie op de website virtueel bezoeken in 360°. Je vliegt over Pompeï, loopt rond in de straten, stapt binnen in luxevilla’s en ontdekt hoe plunderaars na de uitbarsting artefacten kwamen stelen.

Tenslotte kan je enkele markante gebouwen uit Pompeï in je home office laten verrijzen dankzij een augmented reality experience via je smartphone.

3. Virtueel voyeurisme

Een tramhalte. De Dijle-vallei. Omgeploegde akkers. De autosnelweg. Wat ziet u als u uit uw raam kijkt? Die vraag borrelde in prille lockdown op bij Barbara Duriau, een grafisch vormgeefster uit Binche die momenteel in Amsterdam woont. In maart lanceerde ze de Facebookgroep ‘View from my window’ en vier weken later had ze 2 miljoen leden. Mensen van over de hele wereld deelden massaal het uitzicht uit hun raam.

Van over de hele wereld deelden mensen tijdens de lockdown het uitzicht van hun raam op de pagina 'View from my window'.
©Dina Zardaryan

Uit die ontelbare foto’s selecteerde Duriau de 260 mooiste en bundelde die in een boek. We zien de piramides van Gizeh vanaf een terras in Caïro, een Fins sneeuwlandschap, een zonsondergang in Groenland, een blinde muur in Detroit en een appartementsgebouw vol witte lakens in Roeselare. Noem het een reis rond de wereld door andermans venster. Een welkom verzetje nu de huidige maatregelen ons opnieuw in ons kot – pardon – achter ons raam houden.

4. Onderduiken op hotel

Behalve vakantieparken, mogen hotels de komende weken gewoon openblijven. Een fijne wetenschap voor wie grondig uitgekeken is op zijn eigen slaapkamer/thuiskantoor, en er altijd al van droomde om à la Coco Chanel of Oscar Wilde eens op hotel te wonen.

In Hotel Le Berger kan je nu niet alleen overnachten, maar ook werken, sporten en lekker dineren.

Twee Brusselse hotels – Le Berger en Jardin Secret – verhuren hun kamers dan ook niet langer per nacht, maar per maand of per week. De kamers zijn omgetoverd tot studio, zodat je er prima kunt wonen en werken. Bovendien krijg je ontbijt, driegangendiner, koffie, thee en water en gebruik van de wasplaats, fitnessruimte en wifi. Vanaf 1300 euro per maand.

5. David Hockey goes digital

Pech voor de Luxembourg Art Week: de zesde editie – oorspronkelijk gepland tussen 20 en 22 november – zal louter digitaal plaatsvinden. Dat is extra jammer voor de vele Brusselse galeries die er dit jaar zouden debuteren, zoals Felix Frachon, Spazio Nobile en Archiraar. Positief dan weer: de beurs vindt nu al online plaats én is gratis.

David Hockney droeg zijn steentje bij aan de virtuele Luxemburg Art Week.

De Parijse Galerie Lelong & Co toont niet alleen drie schilderijen van de Syrisch-Amerikaanse kunstenares Etel Adnan, maar ook een muur met iPad-tekeningen en digitale ‘photographic drawings’ van David Hockney (foto).  Kunst kopen zal misschien wat aanvoelen als een computergame, maar beter een online-experiment dan een geannuleerde beurs, toch?

Advertentie