sabato

Tosca Musk over haar Passionflix, de Netflix van de erotiek

Tosca Musk over haar erotische streamingdienst, Elon en de juiste spermadonor kiezen. ©Tom Stockill / Isopix

Al bijna even visionair als Elon Musk is zijn zus Tosca, die met Passionflix een Netflix-achtige streamingdienst voor soft-erotische filmversies van romantische bestsellers lanceerde. Sabato trok naar Los Angeles voor een gesprek.

Het is een kille ochtend in Los Angeles. Tosca Musk draagt een dieprode wollen trui en een blauwe jeans, en heeft nauwelijks make-up op. Haar tweeling van zeven, dochter Isabeau en zoon Grayson, zijn aan het dollen met Raven, de kleine maltipoo van het gezin. De moeder van Tosca, het Canadees-Zuid-Afrikaanse model Maye Musk, 72 intussen, woont vijf minuten verderop en komt vaak langs. Zoals nu. Ze belooft dat ze zo meteen een partijtje zal schaken met Grayson. ‘Niemand schaakt beter dan Elon’, zegt ze.

‘Elon is nog altijd dezelfde als toen we opgroeiden.’
Tosca Musk

‘Elon’, dat is Elon Musk, 49 jaar en de op één na rijkste man ter wereld. Zijn vermogen wordt geschat op 128 miljard dollar. Toch overwoog Tosca geen seconde haar oudste broer een lening te vragen toen ze drie jaar geleden Passionflix oprichtte, een Netflix-achtige streamingdienst gespecialiseerd in soft-erotische filmversies van romantische bestsellers.

‘Hij zou toch nee gezegd hebben’, zegt Tosca, nu 46. ‘En vooral, had mijn broer me dat geld geleend, dan had ik zelf niets meer moeten bewijzen. Maar zakendoen zit zo diep in onze familie dat mijn twee broers me veel goede raad hebben gegeven. Over hoe ik aan geld kan raken en hoe ik met investeerders moet praten.’

Ondernemersfamilie Musk

Als jongste telg van de Musks behoort Tosca inderdaad tot een van ‘s werelds meest gerenommeerde ondernemersfamilies. Elon is wereldberoemd om wat hij deed met PayPal, Tesla en SpaceX, maar ook om zijn grensverleggende wetenschappelijke ideeën. En ja, hij durft zich weleens in nesten te werken met zijn tweets. En ja, waarnemers omschrijven hem niet zelden als een vreemde man die zich bizar en vooral onvoorspelbaar gedraagt.

‘Mijn broer is helemaal niet excentriek’, zegt Tosca serieus. ‘Hij heeft briljante ideeën en voert die ook uit. Hij is zeer begaan met de mensheid en probeert een oplossing te vinden voor de problemen waarmee de wereld vandaag kampt.’ Op de vraag of hij veranderd is sinds hij zich bij ‘s werelds miljardairs mag rekenen, zegt Tosca: ‘Hij is nog altijd dezelfde als toen we opgroeiden.’

De familie Musk op een foto uit de oude doos: Tosca, Kimbal, moeder Maye en Elon. ©Instagram

Een influencer als moeder

Elon Musk is niet de enige succesvolle broer. Er is ook Kimbal, 48 jaar en met een geschat fortuin van 388 miljoen dollar. Kimbal is als sociaal ondernemer de medeoprichter van The Kitchen, een groep restaurants die alleen producten gebruikt die rechtstreeks van bij de landbouwer komen. Hij stond ook aan de bakermat van Big Green, een non-profitorganisatie die honderden leertuinen aanlegde in scholen in heel Amerika. En hij zetelt in de raad van bestuur van Tesla en SpaceX.

‘We hangen zeer goed samen, als gezin en als familie. Dat is onze grote kracht’, zegt Tosca. ‘Mijn moeder heeft een tweelingzus. Mijn neven, nichten, broers en ik groeiden samen op.’

'Thuis werd er altijd van uitgegaan dat ik hetzelfde kon doen als mijn broers’
Tosca Musk

Moeder Maye werd geboren in Canada en verhuisde als kind naar Zuid-Afrika. Al vijftig jaar werkt ze als model, al kreeg ze het grote succes pas op latere leeftijd. Vandaag is ze een belangrijke influencer. Ze verscheen in een video van Beyoncé, kwam naakt op de cover van Time en schreef geschiedenis als oudste model van de Amerikaanse cosmeticareus Covergirl. Ze voedde Tosca op met de overtuiging dat vrouwen hetzelfde kunnen als mannen. ‘Thuis werd er altijd van uitgegaan dat ik hetzelfde kon doen als mijn broers’, lacht Tosca.

Passionflix

Tosca Musk woont in Playa Vista,  een stad in de streek die de bijnaam ‘Silicon Beach’ kreeg door de snelgroeiende techgemeenschap die er woont. Drie keer per week laat ze een covid-test afnemen, anders mag ze haar nieuwste film niet blijven regisseren: ‘Gabriel’s Rapture’, de vierde aflevering in een reeks van negen die heel populair is op Passionflix.

Tosca kocht op haar 17de een camera en begon kortfilms te maken. Na de universiteit trok ze van het Canadese entertainmentbedrijf Alliance naar Hollywood om er directeur ontwikkeling te worden bij Magnolia Films. Omdat niemand haar de kans gaf om te regisseren, schreef ze op haar 26ste haar eigen film, die ze ook regisseerde: ‘Puzzled’, met... Elon Musk als uitvoerend producent.

Tosca Musk is erg hecht met haar moeder Maye en haar broers Elon en Kimbal Musk. ©Instagram @MayeMusk

Daarna producete ze een reeks films, maar veel deuren bleven gesloten. ‘Hollywood was nog altijd een mannenwereld. Telkens als ik mijn kandidatuur stelde, vonden ze wel ergens een mannelijke regisseur die amper één kortfilm had gedraaid, terwijl ik veel meer ervaring had.’

Uit frustratie richtte ze dan in 2016 samen met scenarioschrijfster-producer Joany Kane en filmproducente Jina Panebianco haar eigen productiehuis/streamingdienst op: Passionflix is gespecialiseerd in soft-erotische filmbewerkingen van romantische bestsellers.

Opgroeien als Musk

De kerst is een van haar favoriete periodes. ‘Ja, ik versier dan uitbundig mijn huis met lichtjes binnen en buiten. Ik heb er zo veel dat je ze wellicht vanuit de ruimte kunt zien’, lacht Tosca.

En als covid even niet dwarsligt, wil ze ook op vakantie gaan naar Colorado, samen met haar broer Kimbal, wiens dochter Stella dezelfde leeftijd heeft als haar tweeling. Kimbal is al voor de tweede keer getrouwd en heeft drie kinderen uit zijn eerste huwelijk met kunstenares Jen Lewin. Nu deelt hij het bed met milieuactiviste Christiana Wyly, de dochter van een Texaanse miljardair.

De Musks wisten al heel vroeg welke richting ze uit wilden met hun leven. Elon was de geniale wetenschapper, Kimbal de kok. En Tosca, genoemd naar de opera van Puccini, droomde ervan filmregisseur te worden. Onafhankelijk zijn was al heel vroeg in hun leven een must, nadat Maye ontsnapte uit een gewelddadig huwelijk met vader Errol, een Zuid-Afrikaanse ingenieur elektromechanica.

In haar memoires, die in 2019 verschenen, schreef Maye hoe Elon geregeld ‘op de benen van zijn vader sloeg om hem te doen ophouden’. Errol ontkende later dat hij geweld gebruikte. ‘Elon was het genie in huis’, mijmert Tosca. ‘Hij was pas elf toen hij zijn eerste computerprogramma schreef. Maar hij had ook tijd voor grappen. Toen ons moeder een vriend had die we allesbehalve leuk vonden, stopte Elon voetzoekers in zijn sigaretten. Hilarisch was het om die man te zien schrikken toen zo’n sigaret in zijn mond ontplofte.’

Verhuis naar Canada

Nadat Elon had beslist om naar Canada te verhuizen, wilde ook Tosca weg uit Zuid-Afrika, Elon achterna. Tijdens een van haar moeders buitenlandse trips zette Tosca doodleuk het huis en de hele inboedel te koop. Ze was amper 15. Toen Maye thuiskwam, moest ze alleen nog haar handtekening zetten. En zie, moeder Maye was niet eens boos. Misschien zelfs opgelucht, omdat Tosca het moeilijke werk voor haar had gedaan. Want eigenlijk had Maye zelf ook al beslist dat Toronto hun nieuwe thuis zou worden, aangezien Vancouver te regenachtig was en Montréal te Frans.

Tosca Musk is veel meer dan 'de zus van Elon'. ©Tom Stockill / Isopix

Tosca herinnert zich wel nog goed de thermische shock die ze met haar Canadese droom veroorzaakte toen ze de Zuid-Afrikaanse zomer inruilde voor de Canadese winter. ‘We kwamen aan in Toronto zonder geld en zonder warme kleren. De bagage van mijn moeder bleef een half jaar lang zoek, zodat ze mijn kleren moest dragen. Een jas kochten we in de kringloopwinkel.’

Ze woonden in een gehuurd flatje. ‘We hadden niet veel geld, dus hadden we allemaal een bijbaantje. Zo was ons leven, en we aanvaardden dat. Ik denk niet dat iemand van ons ooit het gevoel had dat we iets te kort hadden. Ik hield zelfs van die manier van leven, want het betekende dat ik mijn eigen spullen kon kopen.’

Gedoneerd sperma

Intussen waren haar beide broers vader geworden en besliste Tosca dat ze ook een gezin wilde. ‘Ik was 35, had het net uitgemaakt met mijn vriend en besefte dat ik niet zoveel tijd meer had om kinderen te krijgen. Bovendien wou ik niet dat mijn kinderen veel jonger zouden zijn dan die van mijn broers. Zeven jaar geleden beviel ze dan van Isabeau en Grayson, haar tweeling. IVF-kinderen, verwekt met gedoneerd sperma.

‘Ik wil geen kinderen krijgen met een man van wie ik vervolgens weer zal scheiden.’
Tosca Musk

Elon is al voor de derde keer getrouwd, waarvan twee keer met dezelfde vrouw. Hij kreeg zeven zonen. De oudste overleed op jonge leeftijd. Daarna kwam er een tweeling én een drieling. Met de naam van hun nu zeven maanden oude zoon – X Æ A-XII, of gewoon kortweg X – haalden Elon en zijn vrouw, zangeres Grimes, trouwens heel wat voorpagina’s. Ze legden intussen uit dat Æ elfentaal is voor ‘AI’, en dat A-12 ‘de voorloper is van hun favoriete vliegtuig’.

‘Het interesseert me niet om kinderen te krijgen met een man van wie ik dan moet scheiden om vervolgens oorlog te voeren over de voogdij van de kinderen. Dus deed ik het alleen.’ De hele familie werd bijeengeroepen om de profielen van de spermadonoren door te nemen. Uiteindelijk koos Tosca voor iemand met kenmerken die niet terug te vinden zijn in de genen van de Musks.

Tosca Musk lanceerde met Passionflix een streamingdienst gespecialiseerd in soft-erotische filmbewerkingen van romantische bestsellers. ©Bloomberg

‘Ik ben niet sportief, dus ging ik voor iemand die dat wél is’, zegt ze. ‘Ik dacht, oké, we hebben kunst en wetenschappen in het bloed, daar moet nu nog wat sport en avontuur bij.’ En hoe zal ze haar tweeling uitleggen waar ze vandaan komen? ‘Ze mogen alles weten over hun biologische vader, maar hun gezin bestaat uit moeder, ooms en grootmoeder.’

Family business

Passionflix wordt gerund vanuit een kantoor op een boogscheut van Tosca’s huis en telt vier medewerkers. Alle winst wordt opnieuw in het bedrijf geïnvesteerd.  Onlangs trakteerde ze zich op een kleine uitspatting: ze nam een fulltime marketingmedewerker in dienst, zodat Maye het wat rustiger aan kan doen. Moeder ontfermde zich over de sociale media van Passionflix.

‘Mijn moeder heeft het zo druk met al haar andere dingen dat ik haar wat rust wil gunnen.’ Maye investeerde overigens ook zelf in de zaak, net als Kimbal. En Tosca is nu van plan om haar kinderen dezelfde onafhankelijkheid aan te leren die haar moeder van haar eiste. ‘Toen ik tien jaar was, zei ze me: “Het ergste wat ze kunnen zeggen, is nee. Maar het antwoord is altijd nee als je het nooit vraagt.” Die woorden hebben me geholpen om geld te vinden en een eigen bedrijf op te richten.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie