sabato

Uw verlengd weekend volgepland

©rv

Van picknicken in eigen land tot jonge kunstenaars spotten in Parijs: onze to do's voor binnen(-) en buiten(land).

In eigen land

To hurry: Expo: In een ander zijn vertrouwde wereld 

©rv

In het gewone leven kijk je niet elke dag zomaar even binnen, zoals pakweg bij deze onbekende mensen in bad. Tenzij door de ogen van een fotograaf: zelf vaak onzichtbaar kan die je toch meenemen in iemands hoogstpersoonlijke leven.

‘Intimate Structures #2’ verzamelt werk van vier opkomende jonge fotografes,onder wie de Gentse Dinaya Waeyaert die op de shortlist staat voor de Duitse Kassel Dummy Award-fotografieprijs. Een expo waarin je nog tot en met 1 juni zorgeloos mag gluren in andermans onbekende, intieme wereld.

Intimate Structures #2, tot en met 1 juni bij Tique Art Space (Korte Vlierstraat 5, Antwerpen).

Buiten is beter: picknicken 

©Getty Images

Het waren de Fransen die in de 18de eeuw de geneugten van het picknicken ontdekten: de Franse Revolutie had niet alleen het koningshuis vernietigd, maar ook de poorten naar de koninklijke parken opengezet voor het grote publiek. Was buiten eten eerst iets wat het gewone volk uit noodzaak deed, dan transformeerde het tot een populaire sociale bezigheid waar lang niet alleen de Fransen goed in bleken.

In het Josaphatpark in Schaarbeek hoef je nooit meer te sleuren met je picknickmand. Je hebt zelfs geen eigen mandje nodig. Pauline Kline komt uit de reclamewereld en opende dit voorjaar Josaphine’s. Een snackbar in de oude parkkiosk waar je gevulde picknickmanden kunt bestellen voor brunch of apero in het park.

In het Josaphatpark in Schaarbeek, bestellen via www.facebook.com/josaphines

Bezoeken: Maasmechelen in surrealistisch kleedje

©rv

Lakeien die als speelkaarten verkleed zijn, een dinerzaal onder een treinstation, een walkingdinner in een roze laboratorium… Charles Kaisin maakte naam als feestplanner van over the top events, waar alleen de happy few over kunnen navertellen.

Deze keer is het anders: het Limburgse outletshoppingdorp Maasmechelen Village kreeg dit seizoen een surrealistisch kleedje dat werd ontworpen door de Brusselaar, die duidelijk ‘Proud to be Belgian’ is. Hij richtte de winkelstraten in en ontwierp enkele tricolore kledingstukken, maar net zoals bij zijn diners zit het hoogtepunt in de belevenis. In dit geval: een immens tricolor ballenbadin het pop-upcafé, volwassenen toegelaten.

‘Proud to be Belgian,’ tot en met 30 september in Maasmechelen Village, Zetellaan 100, Maasmechelen. 

Expo: Katten kijken

Het blijft een van de grootste raadsels van de moderne tijd: hoe zijn katten - huisdieren die gemiddeld 15 uur op dezelfde hoek van de sofa liggen - erin geslaagd om een van de populairste protagonisten van het internette worden? Maar lang voor het internet waren ze al een dankbaar onderwerp voor kunstenaars die hen schilderden, filmden of fotografeerden. Zeker in Japan, waar Hello Kitty een officieuze mascotte is, waar de kattenbar werd uitgevonden en waar je op tv zelfs een kattenkanaal hebt.

De Japanse kunstgalerie Ibasho in Antwerpen brengt hulde aan de kat met ‘Neko’, het Japanse woord voor kat maar in dit geval vooral een expo die de beste Japanse kattenfotografie bundelt.

Foto-expo ‘Neko’, tot en met 4 augustus in Ibasho Gallery, Tolstraat 67, Antwerpen. 

Hop naar Parijs

Expo: Elektro door de jaren heen

©rv

Nee, het was geen plaat die stuk was. In de jaren zeventig werd het Duitse Kraftwerk de pionier van de krautrock, experimentele rockmuziek waarin lustig geëxperimenteerd werd met elektronische muziekinstrumenten. Tien jaar later vermengen die invloeden met Amerikaanse funk en 'boogie', en voor je het weet, zit er elektro in de hiphop van Run DMC, en staan alle tieners in de jaren negentig en tweeduizend wel te dansen op een of andere afgeleide van elektromuziek, en verkopen festivals als Tomorrowland sneller uit dan je kunt knipogen.

In een clubwaardige scenografie van (licht)architecten van het Parijse 1024 neemt de expo 'Electro' in de Philharmonie de Paris je met geluidsfragmenten en fotografie mee door de wereld van de elektromuziek, die allang niet meer alleen voor tieners is.

Electro, tot en met 11 augustus in de Philharmonie de Paris (Avenue Jean Jaurès 221, Parijs).

Spotten: De toekomst van Europese kunst is een beetje Belgisch

©rv

Na een zoektocht door meer dan duizend inzendingen en 230 ontmoetingen met jonge kunstenaars stelt de Fondation Cartier 29 creatievelingen voor uit de design-, mode- en schilderswereld die volgens de kunststichting de nieuwe Europese garde belichamen. De selectie is breed - met onder meer imposante meubels van Formafantasma en Kostas Lambridis en sculpturen van Marion Verboom - maar ook Belgisch, met vijf triptieken van Kasper Bosmans, een jonge schilder uit Lommel.

'Les Artistes en Europe. Les Métamorphoses.' Tot en met 16 juni bij Fondation Cartier, boulevard Raspail 261 in Parijs. 

At home

To watch: Roland Garros in stijl

Roland Garros, het tweede van vier grandslamtennistoernooien, loopt nog tot en met zondag 9 juni. Wie nog even rondkijkt voor het tennisballetje over de rode gravel schiet, zal opmerken dat ook het Parijse publiek er een dresscode op nahoudt. Het schema vindt u terug op de website zelf. 

French Open, van zondag 26 mei tot en met zondag 9 juni. 

 To read: De bijzondere wereld van Elmgreen & Dragset

©rv

Voor 'When a Country Falls in Love with Itself' hielden ze de zeemeermin van Kopenhagen, letterlijk, een spiegel voor. In 2005 duikt plots een Prada-boetiek in de Texaanse woestijn op. Of wat dacht je van een schijnbaar dode collectioneur die in een zwembad drijft als een soort van Edward Hopper-horror tijdens de Venetiaanse Biënnale voor Kunst in 2009?

Eigenlijk zou je de blikken van de voorbijgangers willen zien wanneer die passeren aan de installaties van de Deen Michael Elmgreen en de Noor Ingar Dragset, een kunstenaarsduo dat al sinds 1995 onder de naam Elmgreen & Dragset tussen kunst, architectuur en design laveert. Of je kijkt zelf in de spiegel, terwijl je door hun nieuwe overzichtsboek bladert.

'Elmgreen & Dragset' verschijnt morgen bij Phaidon, 45 euro.


Lees verder

Advertentie
Advertentie