Van drive-ins tot openluchtcinema: 7x zomers filmvertier

Coronaproof, nostalgisch en de uitgelezen manier om te genieten van een zwoele zomeravond: her en der in België maakt de openluchtbioscoop een comeback. Een overzicht.

Brussel

Terwijl drive-inbioscopen enkele weken geleden nog gehypet werden als de redders van het cinefiele zomervertier, zijn de meeste initiatieven sinds de heropening van de cinemazalen eerder een kort leven beschoren. Een uitzondering is Movie Drive op de Tour & Taxis-site in Brussel.

Advertentie

De organisatie koos voor de gulden middenweg: het overgrote deel van het veld is gereserveerd voor 200 auto’s, maar er zijn ook 200 plaatsen voor wie zonder wagen komt. Het scherm is naar verluidt het grootste van Europa, met de omvang van een basketbalveld. Op de affiche staan de komende weken zowel klassiekers als nieuwkomers, waaronder ‘1917’, ‘A Star is Born’, ‘La La La Land’ en ‘Slumdog Millionnaire’. Ook het livestreamevent van Tomorrowland wordt op 25 juli vertoond.

Advertentie

Prijs: €10 per voetganger. €25 per auto met 4 inzittenden. Tot eind september.

Movie Drive
©Movie Drive

Brussel, Brugge en Machelen

Ook Kinepolis lanceerde deze zomer een drive-in, op haart beurt met ‘het grootste led-scherm ter wereld’. De Kinepoliskaravaan reist de komende weken rond doorheen het land, met als eerstvolgende tussenstops Brussel (16-20 juli), Brugge (27 juli-2 augustus) en Machelen (14 augustus-16 augustus). Op de affiche staan grote kleppers als ‘1917’ en ‘Bad Boys for Life’, maar ook lokale hoogvliegers als  ‘Marina’ en ‘Patser’ (net als ‘Bad Boys for Life’ geregisseerd Adil El Arbi en Bilall Fallah).

Advertentie
Advertentie

Prijs: € 25 per wagen, ongeacht het aantal inzittenden. Tot 16 augustus.

Kinepolis On Tour

Antwerpen

Antwerpenaren kennen al jaren de geneugten van een cinemabeleving in openlucht dankzij Cinema Urbana, en dat is deze zomer niet anders. Onder meer de poëtische animatiefilm ‘J’ai perdu mon corps’, over een hand die zijn lichaam zoekt, en het hartverwarmende ‘Hors Normes’, de slotfilm van het Filmfestival van Cannes 2019, passeren de revue in een gezellige hangar langs de Scheldekaai.

Daarnaast is er sinds deze zomer de openluchtcinema Spoor Oost in de Scheldestad, waarbij elke twee weken een andere lokale organisatie gratis een film vertoont.

Prijs: gratis. Tot 29 augustus.

Cinema Urbana

Gent

In juli wordt de gezellige binnentuin van de Gentse Bijlokesite omgevormd tot een openluchtcinema, met de programmatoren van Film Fest Gent aan de knoppen. Zo wil het festival proefdraaien voor zijn coronaproof editie dit najaar. Films van grootmeesters als Alfred Hitchcock, Wes Anderson en George Miller staan op het programma dat ‘Hot Summer’ werd gedoopt.

Prijs: gratis (na reservatie via filmfestival.be). Van 22 tot 26 juli. Mogelijks komt in augustus een vervolg.

Vorig event op de Bijlokesite
©Stad Gent

Parijs

Op de comeback van de drive-incinema’s kwam uit allerlei hoeken kritiek, niet in het minst wegens de ecologische voetafdruk die zo’n staaltje promotie van de autocultuur met zich meebrengt. Het Parijse Paris Plages kwam met een origineel alternatief: vanuit 38 elektrische bootjes op het Bassin de la Villette kunnen toeschouwers een filmpje meepikken. De eerste film is - toepasselijk - ‘Le grain bain’ van Gilles Lellouche, op 18 juli.

Prijs: gratis, maar wel op voorhand (ten laatste 15 juli) in te schrijven via dit formulier. De winnaars worden geloot. Voorlopig eenmalig.

Paris Plages

Kortrijk

Kortrijk had ambitieuze plannen om een drive-incinema uit te bouwen samen met de organisatie achter het metalfestival Alcatraz, maar die zijn voorlopig geparkeerd. Wel organiseert het kunstencentrum BUDA naar goede gewoonte de Budascoop, een reeks openluchtfilms in een feeëriek kader.

Daartussen zit voor elk wat wils: van het recente ‘The Gentlemen’ van Guy Ritchie tot de autofilm ‘Ford vs Ferrari’ en  - uiteraard - ‘Grease’. Snel reserveren is de boodschap, want enkele films zijn al uitverkocht.

Prijs: €2 per persoon, te reserveren via budakortrijk.be. Nog tot 29 augustus.

Budascoop in openlucht

Namen

Ook in Namen kreeg het drive-inconcept voet aan grond, met een capaciteit van 160 auto’s. Elke avond vinden twee vertoningen plaats, van romantische komedies als ‘Pretty Woman’ tot de cultfilm ‘Jumanji’. Voor een optimale kwaliteit kunnen bezoekers het geluid streamen via hun autoradio. Drankjes bestellen kan via een app.

Prijs: €25 per auto, te koop via Eventbrite. Nog tot 19 juli op de huidige locatie, erna ter hoogte van het bezoekerscentrum van de De Meren van l'Eau d'Heure (langs het water).

Drive in cinéma Namur
Advertentie