sabato

Van Laura Dern tot Ann Demeulemeester: Sabato's leading ladies

Laura Dern, winnaar van een Oscar voor haar bijrol in 'Marriage Story'. ©Photo News

Deze zondag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Hét moment om deze vijf powervrouwen nog eens in de schijnwerpers te plaatsen.

Virginie Viard

Virginie Viard vorige week na de modeshow van Chanel op Paris Fashion Week. ©Photo News

Voor het eerst sinds oprichtster Coco Chanel in 1971 in het Ritz-hotel in Parijs overleed, staat een vrouw weer aan het roer van het modehuis Chanel. De timide Virginie Viard treedt in de sporen van de flamboyante Karl Lagerfeld, haar jarenlange mentor.

‘Ik ken het DNA van Chanel door en door. Chanel wou een fatsoenlijke vrouw worden, maar fatsoen kan saai worden. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat Chanel een fun-imago heeft’, zo vertelt de nieuwe modekoningin aan Sabato.

 

Victoria Beckham

Victoria Beckham na haar modeshow op London Fashion Week afgelopen maand. ©REUTERS

Victoria Beckham lijkt wel een vrouw met negen levens. Als ‘Spice Girl’ Posh was ze de soundtrack in menig tienerkamer, als modedesigner bouwde ze een volledig imperium uit en ook als kersverse beautygoeroe lijkt al wat ze aanraakt te veranderen in goud.

Aan schoonheidsidealen heeft ze daarbij lak: de hashtag #notperfect is vaste prik op haar Instagramfoto’s. Geen tabloidjournalist die de ‘vrouw van’ David Beckham nog het label ‘WAG’ (Wives and Girlfriends) durft op te spelden.

Ann Demeulemeester

Ann Demeulemeester

Meer dan 25 jaar leidde Ann Demeulemeester haar eigen modelabel, bekend om de zwart-witte silhouetten op maat van de mysterieuze, poëtische vrouw. Het hoge rock-‘n-rollgehalte van een jonge vrouw die tegen de haren van de modewereld durft in te strijken bekoorde ook de zangeressen PJ Harvey en Patti Smith, die hun bewondering voor Demeulemeesters eigenzinnigheid veelvuldig uitten. Dit jaar maakte ze net zo’n radicale keuze: de overstap van mode naar keramiek.

 

Patricia Gucci

©Jake Rosenberg / Trunk Archive

De familiesaga van het Italiaanse modemerk Gucci zit vol sensationele twists, van moord tot belastingontduiking en een handtassenoorlog. Minder bekend is het verhaal van Patricia Gucci, buitenechtelijk kind van Aldo Gucci. Hoewel verwacht werd dat ze in het spoor van haar vader zou treden als bedrijfsleider van Gucci, zette ze een stap opzij.

Dit jaar lanceerde ze samen met haar dochter het Italiaanse bagagelabel Aviteur. ‘Italianen blijven macho’s. Als je als vrouw een idee voor ogen hebt, merk je dat ze betwijfelen of je wel weet waarover je spreekt. 

Laura Dern

Laura Dern

Laura Dern was de jongste maanden niet van het scherm te kloppen: eerst kreeg ze een Oscar voor haar bijrol in ‘Marriage Story’, momenteel glanst ze naast actrices als Emma Watson en boezemvriendin Meryl Streep in het nostalgische ‘Little Women’. Straf, want al te vaak botsen actrices voorbij vijftig op een opgeplakte houdbaarheidsdatum.

In Sabato spreekt de Hollywoodster vrijuit over discriminatie in de filmwereld, persoonlijke #MeToo-momenten en het gevecht tegen de rimpels.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie