Van Marie Kondo tot David Attenborough: Sabato’s beste interviews van 2020

De maandenlange lockdown mag dan aanvoelen als een pauzeknop, heel wat durvers stonden niet stil. Deze inspirerende persoonlijkheden maakten van 2020 ondanks alles een mijlpaal in hun carrière.

Onze 12 beste interviews van 2020

Advertentie

Corona of niet, Dries Van Noten opende in Los Angeles zopas zijn grootste flagshipstore ooit. Een bruisende plek waar mode, kunst, eten én muziek samenkomen.

Advertentie

Ze begon als model op haar 18de, werd moeder op haar 22ste en VN-ambassadrice op haar 27ste. Op haar 42ste draait Liya Kebede nog altijd mee aan de top, en staat ze aan het roer van haar ethisch modelabel Lemlem.

Advertentie
Advertentie
Model met een missie: Liya Kebede en haar ethisch merk Lemlem.
©Lemlem

Sinds oktober is op Netflix ‘A life on our planet’ te zien, waarin Sir David Attenborough, 94, de verwoestende impact van de mens op de planeet toont. Wij spraken hem over politieke (on)wil, nostalgie naar de wilde natuur en zijn allereerste expeditie.

Je kent hem als trekker van de ‘Nordic cuisine’, als oprichter van het foodmekka Fäviken en als radicale vernieuwer in ‘Chef’s Table’. Toch is Magnus Nilsson nu uitgekookt, zo vertelt hij ons in een intiem interview.

Topchef Magnus Nilsson gaat nu voor een carrière als biologische appelboer.
©Erik Olsson

Na tig weken in je thuiskantoor bestaat het risico dat mapjes, perforators en papierstapels intussen ook de keuken inpalmen. Gelukkig lanceerde Marie Kondo in 2020 haar nieuwe opruimboek, waarin ze de gevreesde cleandeskpolicy naar een hoger niveau tilt.

Niemand die het verwacht had, na dat tragische ongeval van haar dochter. Maar kijk, twaalf jaar na haar laatste plaat met eigen songs is Jane Birkin terug.  Een gesprek over treuren en afscheidnemen.

De dood van haar dochter Kate is voor Jane Birkin al zeven jaar een groot mysterie.
©Universal Music

Modeontwerper Raf Simons, die begin september 2020 zijn eerste modecollectie voor Prada showde, ziet in de coronacrisis een aanleiding om het hele systeem in de modesector op de schop te nemen. ‘Corona dwong me alles tegen het licht te houden’, zo vertelt hij aan Sabato.

‘Gravir les échelons, ça prend du temps’, zingt de 23-jarige Lous & The Yakuza in haar hitsingle ‘Tout est Gore’. Al ging het voor de Congolees-Rwandese r&b-zangeres zelf pijlsnel. Sliep ze vijf jaar geleden nog op de Brusselse metroroosters, dan vloog ze in 2020 van Parijs tot New York voor haar debuutalbum ‘Gore’.

De zaterdag van de in Brussel wonende artieste en zangeres Lous & The Yakuza.
©Alexander Popelier

In oktober 2020 moesten we helaas afscheid nemen van Kenzo Takada, die overleed aan de gevolgen van het coronavirus. Wij spraken de Japans-Parijse ontwerper begin vorig jaar nog over zijn eerste decolijn, Kenzo’s opwindende beginjaren in Parijs en het harde tempo van de modewereld.

De wenkbrauwen gingen serieus omhoog toen ‘celebrity designer' Demna Gvasalia de leiding kreeg bij Balenciaga. In 2020 was het uitgerekend hij die het Franse modehuis weer doet aanknopen bij zijn roots: haute couture.

Een interview met Demna Gvasalia, creatief directeur bij Balenciaga.

Ze doorploeterden een moeilijke jeugd, getekend door hun drugsverslaafde moeder. Toch schopten Cara, Poppy en Chloe Delevingne het respectievelijk tot actrice, it-girl en geneeskundestudent. En nu lanceren ze samen een eigen prosecco, zo onthullen ze in Sabato.

Voor op je leeslijstje voor 2021: het boek ‘Older, but better, but older’ van professioneel Parisienne Caroline de Maigret, over de kunst van het gelukkig ouder worden. ‘Het is een huizenhoog cliché, maar dat ‘in het moment leven’ is volgens mij écht de sleutel.’

Advertentie