Pionier | ‘t Bioschuurke, Gooik

Waarom avocado’s laten overvliegen als je ziet wat er allemaal voor moois uit de grond schiet in eigen land? Van asperges tot walnoten en het sappigste fruit uit de kustpolder.

The 100 Food special | 2023

Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.

Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.

Vanuit een persoonlijke afkeer voor pesticiden richtte Danny Billens zo’n dertig jaar geleden al een van de eerste biologische fruitboerderijen op in Vlaams-Brabant. ‘In het begin lieten we ons appelsap zelfs blind proeven op de markt. Het is immers troebel van kleur, en dat was toen ongezien én onbemind.’

Advertentie
‘In het begin lieten we ons appelsap zelfs blind proeven op de markt. Het is troebel van kleur, en dat was toen ongezien én onbemind.’
Danny Billens

Behalve appelen, peren en abrikozen teelt de voormalige bakker-patissier ook kweeperen, een vrucht die veel te hard en te zuur is om zo te eten. Daarom kweekt ‘Bio Billens’ twee soorten: de portugieser voor confituur en de constantinopel om te stoven.

De kweepeer is op haar best tussen oktober en februari en heerlijk bij wild. In de boerderijwinkel koop je niet alleen het biologische fruit van Danny, maar ook de verwerkte producten, brood en patisserie.

Advertentie
Advertentie

www.bio-billens.be 
De producten zoals sap en confituur vind je ook bij Cru.
Meer verkooppunten op de website.

‘T Bioschuurke, Warandestraat, Gooik, België

Warandestraat 26, 1755 Gooik, België
Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer